Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

FireWire w kamerze jako "AV out" ogladanie w locie

maszy 06 Dec 2009 03:05 2096 2
    maszy
    Level 13  
    Witam.
    Obecnie mam kamerę Analogową VHS. Podłączając przez AV mogę oglądać na komputerze to co widzi wizjer. Czyli ustawię sobie na pausie w trybie kamery i oglądam za pomocą TV lub karty video w kompie.
    chce nabyć kamerę minidv i chciałbym zrobić to samo ze złączem firewire.
    W kamerach którą chce kupić czytałem opinie ze AV out są marnej jakosci.
    Potrzebuje FireWire aby działało jako cyfrowe AV Out i umożliwiało przesłanie wszystkiego co kamera widzi w trybie kamery do kompa.
    Nadmienie iz interesuje sie kręceniem poklatkowym i komputer ma być "kasetą" kamery. Najprawdopodobniej z kaset w ogóle nie będę korzystał :).
    Kamera ta ma w miarę dobre możliwości wizualne, możliwość ustawienia shuttera. Konkurencja tak nisko nie schodzi 1/25s. Kamera: Panasonic NV-GS90. Tania i wg recenzji dość dobra kamera.
    Na skąpcu wyczytałem że AV Out jest marne nawet na zgrywaniu przez dobrą kartę video a nie przez tuner za 100 zl z funkcją grabera.

Nadmienię iz kamera ma USB może działać jako webcamera ale tylko 320x240 i z szybkością 6fps (tyle że FPS już nie jest dla mnie wazne poza rozdzielczością). Ogólnie jednak z USB jest tragedia.
    Czy poprzez firewire mogę widzieć w locie to co widzi obiektyw kamery w trybie kręcenia.
    Czy nawet jeśli możliwość jest to czy każdy program do "grabbowania" np virtualdub, vidcap widzi kamerę jako dodatkowe urządzenie przechwytujące (jeśli jest podłączona przez firewire)

Pozdrawiam.
  • Helpful post
    ziomus90210
    Level 35  
    TAK Poprzez Fire-wire będzięsz widział na ekranie to co widzi kamera bez względu na to czy jest ona w trubie rec pause czy stop
    TAK dodatkowe urządzenie z którego program będzie przechwytywał video w czsie rzeczywistym
    maszy
    Level 13  
    Ostatecznie kupiłem kamerę samsunga i faktycznie firewire działa jak typowe "AV" czyli po podłączeniu kamery do firewire automatycznie wykrywa ją jako kamkorder samsung i można transmitować. Testowałem zarówno na kablu 4pc (kamera) 6pc PC stacjonarny i 4pc kamera 4pc laptop mini firewire i działa tak samo.
    Dane "HUD" nie są wyświetlane a widać tylko obraz i o to chodziło.

Dziękuję i temat można zamknąć
    można go też jakoś zaznaczyć bo wiele osób się pyta o właśnie firewire i możliwość podglądu typu live.

Pozdrawiam.

Moderated By arko100:

Proszę używać przycisku "zamknij temat" (symbol kłódki)