Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SAMSUNG LE40R71B - Dziwny problem HDMI - Awaria HDCP!

rklimek 06 Dec 2009 13:45 7239 1
    rklimek
    Level 1  
    Witam!

Jako, iż jest to mój pierwszy post chciałbym się przywitać i życzyć wszystkim na wstępie wspaniałych prezentów mikołajkowych :)

Do rzeczy:

TV SAMSUNG LE40R71B X/XEC SP01 / KWIECIEŃ 2006

Do dnia wczorajszego wszystko było w porządku ( generalnie ) a tu ciach i przestało działać HDMI ale tylko w wypadku większości urządzeń.

a mianowicie nie działają ( dają o ile mi wiadomo sygnał z HDCP )

BLURAY LG BD370P
    DVD DIVX LG DVX492H
    DVD ROTEL RDV1092

a działaja ( oba urządzenia o ile mi wiadomo nie dają sygnału z HDCP )

DEKODER TV SAT DREAMBOX DM800HD ( kabel DVI -> HDMI )
    Komputer HP PAVILIION DV5 z HDMI ( GFORCE M 9600 GT )

Problem w tym że wszystko działało i nagle przestało. Momentem, w którym przestało działać wszystko z HDCP była aktualizacja FIRMWARE w BD370P, tyle tylko , że na innym TV samsunga w sąsiednim pokoju dalej działa ....

Padło HDCP w TV przez jakiś sygnał z BD370 ? Jak to naprawić ... downgrade BD nei wchodzi w grę ... nie chce się wykonać :( zresztą jak wytłumaczyć , to że inne urządzenia nie działają ?

Kilka dni wcześniej zaobserwowałem , że TV jakby długo szuka sygnału z HDMI około minuty po włączeniu na ZIMNO. Teraz czasami pojawia się CAŁY ZIELONY EKRAN ale z reguły ekran jest SZARY jakby matryca była podświetlana na MAXA.

- wykonałem
    - TV przez 12H bez zasilania
    - Reset z MENU SERWISOWEGO
    - KALIBRACJA z menu serwisowego ( wszystko SUCCESS )
    - Wymiana kabli HDMI
    - Zastosowanie KONCENTRATORA HDMI

poszukuje pomocy lub kogoś kto by w okolicach Warszawy podjął się naprawy.

!!! UWAGA !!!! Nastąpiła zmiana ..... ( pogorszenie )

1) LAPTOP działa ale po uruchomieniu materiału zawierającego DHCP czyli BLURAY gdyż taki czytnik posiadam w laptopie niestety komunikat ... BRAK MOŻLIWOŚCI ODTWORZENIA MATERIAŁU ZE WZGLĘDU NA OCHRONĘ

2) CZASAMI po włączeniu TV ze źródła bez HDCP nie ma dźwięku, trzeba ponownie włączyć telewizor!

wychodzi że DHCP ale czy jest to NAPRAWIALNE ? Czekam na jakieś podpowiedzi bo straciłem nadzieje a nowego TV nie koniecznie chcę szukać :(