Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Schemat dzwonka na NE555 z miesięcznika Radioelektronik

konishoa 06 Dec 2009 19:33 8604 14
Altium Designer Computer Controls
    konishoa
    Level 10  
    Witam Kolegów,
    Przeglądam to forum okazjonalnie od dłuższego czasu i wreszcie zdobyłem się na prośbę o pomoc.
    W którymś z Radioelektroników z początku lat 80-tych był zamieszczony artykuł ze schemat elektronicznego 3-tonowego dzwonka do drzwi. O ile mnie pamięć nie myli (to prawie 30 lat temu!) to było przy okazji pojawienia się na rynku tego właśnie układu. Na bazie tego artykułu i samego NE55 (który mój tata przywiózł mi z Wiednia z którejś ze swoich delegacji) samodzielnie wykonałem ten dzwonek. Służył mi on przez lata całe aż do ostatniej przeprowadzki przy której niestety zaginął bez wieści.
    Sprzętowo strata była niewielka ale ten dzwonek miał dla mnie dużą wartość emocjonalną. Dlatego chciałbym go odtworzyć na bazie dokładnie takich samych elementów.
    Stąd moje pytanie: czy któryś z Kolegów nie posiada w swoich zbiorach Radioelektronika z artykułem o tym układzie? Podejrzewam, że był on opublikowany gdzieś pomiędzy styczniem 1980 a czerwcem 1981. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś z Was podrzucił mi skan tego artykułu. Ewentualnie podpowiedział mi gdzie szukać archiwalnych egzemplarzy tego miesięcznika.

Pozdrawiam,
    Konishoa
  • Altium Designer Computer Controls
  • Altium Designer Computer Controls
    konishoa
    Level 10  
    Faktycznie to nie do końca to o co mi chodzi. Tamten układ był na jednym scalaku i to była 3-tonowa melodyjka. W RE oprócz schematu był nawet zamieszczony rysunek płytki drukowanej. To był na pewno początek lat 80-tych bo wtedy byłem zafascynowany ogólnie pojętą elektroniką.
    W każdym razie dzięki za odzew.
    Konishoa
    konishoa
    Level 10  
    W archiwum "Radioelektronika" znalazłem numer o który mi chodzi:
    Rok 1982, numer 4, str 36
    Artykuł miał tytuł "Układ scalony 555" autorstwa J. Rezlera
    Może ktoś ma ten numer czasopisma?
    petarda0
    Level 18  
    Nie mogę odnaleźć w swoich skanach tego numeru ale zapytam kolegę, powinien mieć ten numer bo prenumerował RE, jeśli da się namówić na wyprawę na strych będzie ok
    Lutek49
    Level 36  
    A kolego sobie życzy cały artykuł, czy jedynie schemat dzwonka - bo z tym ostatnim będzie problem - ten artykuł nie zawiera takiego schematu?
    To był numer podwójny 4-5'82.
    konishoa
    Level 10  
    Hmm. No to znaczy,że pamięć mnie zawodzi. W tym RE o którym pisałem był na bank i schemat ideowy (nie jestem do końca pewien czy był rysunek płytki drukowanej). Fakt, że tytuł artykułu wziąłem z wykazu RE który znalazłem na stronie Radioeletronika i może to mnie zmyliło.
    Czyli wracamy do punktu wyjścia. Niedobrze :cry:

Dodano po 20 [minuty]:

No dobra- jeszcze raz przeskanowałem spis roczników RE z lat 79-09 tym razem pod kątem frazy "555" oraz "gong" i w czerwcu 1982 był artykuł o nazwie "trójtonowy gong elektroniczny".
    Może to jest to?
    Wiem, że to przypomina trochę szukanie igły w stogu siana ale kryteria brzegowe są niezmienne (czyli: RE z początku lat 80-tych, dzwonek do drzwi, NE555 - i na pewno NE555 a nie ULY7855!)
    Lutek49
    Level 36  
    Trójtonowy gong elektroniczny z numeru 6'82 był na układzie SAB0600.
    konishoa
    Level 10  
    Czyli wyjścia nie ma - trzeba się będzie "chybnąć" do biblioteki, wypożyczyć parę roczników RE z końca lat 70-tych, początku 80-tych i dokładnie je przestudiować kartka po kartce.

Dodano po 23 [minuty]:

--
    Jeszcze ostatnia próba na forum zanim pojadę do biblioteki:

RE 6/1981, str 136 "Dzwonek - pozytywka"

Trafiony czy zatopiony?
    Lutek49
    Level 36  
    Mogę jeszcze dorzucić, że w rocznikach '83 i '84 nie ma Twojego schematu. Będę jeszcze szukał.
    konishoa
    Level 10  
    Aha - czyli pudło. Ale i tak na 83 i 84 nie stawiałem - wtedy miałem już trochę inne zainteresowania. W każdym razie w tym tygodniu planuję skok do Biblioteki Narodowej. Z netu wyciągnąłem sygnatury tych czasopism i obejrzę je jedno po drugim od numeru 1/1979 do końca 1982. Nie ma bata! Muszę znaleźć. No, chyba, że będziesz pierwszy :)
    W każdym razie bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc.
    konishoa
    Level 10  
    Lutek49 wrote:
    A kolego sobie życzy cały artykuł, czy jedynie schemat dzwonka - bo z tym ostatnim będzie problem - ten artykuł nie zawiera takiego schematu?
    To był numer podwójny 4-5'82.

Właśnie wróciłem z Biblioteki Narodowej. Wypożyczyłem cały rocznik 1982 i na spokojnie go przekartkowałem. To był jednak ten artykuł ("Układ scalony 555"). Dopiero jak popatrzyłem na schematy, na opisy to jakaś tam szufladka mi się w głowie otworzyła i zaczęło mi się powoli przypominać to i owo. Przede wszystkim to, że płytkę musiałem zaprojektować i wykonać sam (powiedzmy, że to nie był jakiś tam specjalnie trudny schemat, z tego co pamiętam to najwięcej kłopotu było z zorganizowaniem wiertła 1mm - przypominam, był rok 1982 :) )

No i w końcu nie zrobiłem fotokopii artykułu bo jak ten łoś nie miałem przy sobie ani grama gotówki - a płatność plastikiem nie wchodziła w grę.

Tak więc o ile mógłbym prosić Kolegę o skany stron 36 do 40 to byłbym wysoce wdzięczny.

Pozdr
  • Helpful post
    Lutek49
    Level 36  
    Wstawiam 5 fotografii - mam nadzieję, że się przydadzą.
    Schemat dzwonka na NE555 z miesięcznika Radioelektronik Schemat dzwonka na NE555 z miesięcznika Radioelektronik Schemat dzwonka na NE555 z miesięcznika Radioelektronik Schemat dzwonka na NE555 z miesięcznika Radioelektronik Schemat dzwonka na NE555 z miesięcznika Radioelektronik
    konishoa
    Level 10  
    Lutek49 wrote:
    Wstawiam 5 fotografii - mam nadzieję, że się przydadzą.

Bardzo się przydadzą!
    I bardzo dziękuję za pomoc!
    Pozdrawiam,