Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

problem z samsung cx-558wt

05 Lip 2004 19:43 1071 3
  • Poziom 10  
    Witam. Problem polega na tym, zasilacz nie daje odpowiednich napięc. Wymieniłem wszystkie elektrolity po stronie pierwotnej i wtórnej transformatora. Oprócz tego wymieniłem 2sd1651, BU508AF oraz TDA 4601. +1 rezystor ceramiczny 7W 5.6ohma. Teraz po włączenie na uzwojenia pierwotne transformatora dochodzi napięcie 300V ale na wtórnym nic. Próbnik (śrubokręt) świeci na każdym elemencie.
    Nie posiadam schematu. Czy możliwe jest uszkodzenie trafka? Czy wszystkie wyjścia transformatora mają mieć przejście do masy?
    Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Serwisant
    Podstawa to miernik a nie próbnik i obowiązkowo obciążenie żarówka na tym najwyższym napięciu oczywiśćie po stronie wtórnej i wylutowany tranzystor w odchylaniu,jeżeli wynieniłeś elektrolity i tranzystor oraz układ scalony w przetwornicy to pozostaje zaopatrzyć się w schemat ,który pewnie leży gdzieś na forum elektrody i wylutować i pomierzyć rezystory wysokoomowe startowe w przetwornicy,czasami zmieniją wartość.
  • Poziom 13  
    Jest jeszcze taki mały termistorek startowy (niebieski). Najczęściej trzeba tam poprawić lutowania ale czasami trzeba wymienić.
  • Poziom 10  
    narazie dzięki. Dostosuję się do tych rad. Będe informował o postępach.