Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
IGE-XAO
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Detektor przejścia przez zero. Problemy z odpaleniem układu

07 Gru 2009 09:36 2065 3
  • Poziom 17  
    Witam.
    Mam do wykonania projekt. Temat to eliminacja zakłóceń w detektorze przejścia przez zero. Badam układ którego schemat ideowy jest w załączniku. Układ działa na podstawie LM339 czyli komparatora. Ponieważ w tym scalaku są cztery wzmacniacze prowadzący dał mi do wykonania 4 małe układziki tylko w innej konfiguracji.
    Po zdobyciu wiedzy teoretycznej na temat komparatorów uruchomiłem Pspice i zasymulowałem każdy z 4 układów osobno. Zaniosłem do prowadzącego potwierdził że o to chodzi.
    Zbudowałem więc układ fizycznie. Zaprojektowałem płytkę, zlutowałem.
    Idę na zajęcia podłączam napięcia. Wyprowadzam wyjścia na oscyloskop. I chyba nie miało to wielkiego podobieństwa do tego co wypluł mi Pspice.
    W paczce w załączniku zamieściłem oscylogramy z Pspice oraz oscylogramy zgrane z oscyloskopu podczas badania mojego układu. Zamieszcze też pliki do eagle, żeby zerknąć na płytkę.
    Moja prośba jest tak czy ktoś może zerknąć na układ i podpowiedzieć czemu jedna połowa przebiegu na wyjściu komparatora jest ładnie obcinana, a górna ma kształt sinusoidy.
    Jeszcze mam wątpliwości co do zasilania scalaka. Otóż w dokumentacji producenta mowa jest o zasilaniu do +36V ale druga nóżka jest podpięta do GND. Natomiast mi prowadzący kazał podpiąć symetrycznie ±7,5V czy to może mieć wpływ.
    Po za tym zauważyłem, że jeżeli na generatorze zmieniam położenie sinusoidy względem zera to nie ma to wpływu na przebiegi wyjściowe komparatora. Dopiero przy przesunięciu o około ±7V w górę lub w dół zaczyna coś się zmieniać. Czyli tak jakby nie działała detekcja przejścia przez zero lub była przesunięta względem zera o jakieś ±7V.
    Jeżeli komuś uda się coś wymyślić bardzo proszę o podpowiedzi.
    Serdecznie pozdrawiam.


    Dodałem oscylogramy z badań.
  • IGE-XAO
  • Pomocny post
    Poziom 28  
    Witam!
    W plikach nie widzę obrazów z oscyloskopu. Symulacje ze Spice-a prawdę Ci mówią. ;-) Tak powinno mniej więcej być.
    Co do zasilania scalaka - nie należy przekraczać zakresu 36V, albo niesymetrycznego +-18V - czyli w sumie też 36V.
    Pamiętaj, że napięcie wejściowe nie powinno przekraczać napięcia zasilania w górę ani w dół - dokładniej powinno się mieścić pomiędzy ujemnym napięciem zasilania a 1,5V poniżej dodatniego napięcia zasilania - czyli przy zasilaniu niesymetrycznym +-7V -> -7V..+5,5V. Jeśli chcesz mieć wiarygodne wyniki i nie zepsuć komparatora, to nie radzę na generatorze tych wartości przekraczać.
    Co do samych schematów - to są typowe konfiguracje i można ich działanie przeliczyć niemal w głowie - spróbuj poszukać o wzmacniaczach operacyjnych pracujących z dodatnim sprzężeniem zwrotnym lub o histerezie na wzmacniaczu operacyjnym/komparatorze.
    Eagle-a nie używam, wolę KiCad-a, więc nic nie powiem na temat płytki.
    Pozdrawiam!
  • IGE-XAO
  • Pomocny post
    Pomocny dla użytkowników
    W trzecim układzie od lewej masz jakiś bezsens układowy, bo masz wejście sygnałowe zwarte na żywca z wejściem napięcia odniesienia (tam gdzie w pozostałych układach jest kondensator) co pewnie wpływa na układ 2 i 4 jeżeli jest włożona ta zwora VODNZW2

    Poza tym te kondensatory pomiędzy wejściem (+) i (-) przy tak dużej rezystancji źródła odniesienia (dzielnik napięcia) to działają jak układ górno przepustowy (z rezystorami dzielnika) i działanie układu będzie się zmieniało z częstotliwością a do tego kondensatory będą zwierały źródło sygnału.

    Uporządkuj też etykiety na schemacie (ich położenie), bo się nakładają i układ jest nieczytelny.

    Po co taka duża rezystancja dzielnika napięcia odniesienia ???

    Ten układ na pewno został zatwierdzony ???


    Zasilanie 36V to jest maksymalna wartość napięcia jaka może wystąpić pomiędzy końcówką 3 i 12. Napięcia na pozostałych końcówkach muszą spełniać zależność

    V12 <= Vx < V3
  • Poziom 17  
    Witam. Tak o zwarciu w trzecim układzie wiem i już jest to poprawione, profesor który wymyślał temat powiedział ze powinno być tam zwarcie po pokazaniu symulacji powiedział że przecież to oczywiste że tam nie powinno być zwarcia :). Co do napięcia odniesienia i tego dzielnika to tak miałem podane w opisie projektu dokładnie te wartości. To dziwne. Sam nie wiem co dalej mam robić. zmniejszyć ten dzielnik napięcia? Ale do jakich wartości. A może zwiększyć w takim razie wartości tych kondensatorów?
    Co do oscylogramów z rzeczywistego układu, to fakt zapomniałem ich dorzucić, pewnie to z powodu tego że gwizdek został w komputerze na uczelni :). Jutro dopiero dorzucę.
    Obu kolegom bardzo serdecznie dziękuję za pomoc, a powiem że te dwa posty powiedziały mi więcej niż powiedział mi opiekun laboratorium :).