Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odkamieniacz - magnetyzer - proszę o opinię

chaos 07 Dec 2009 09:49 10965 17
    chaos

Level 12  
    Witam

Chciałbym w domu zamontować odkamieniacz. Znalazłem np coś takiego http://www.vulcan.info.pl/vulcan1000.htm czy może mi ktoś rozjaśnić czy to się wogóle sprawdza w praktyce. Słyszałem opinie że to jest jedna wielka lipa z tym "magnetyzerem".
    Może macie schemat takiego urządzenia bo nie wygląda ono na zbytnio skomplikowane
    Bonkot
    Level 39  
    Witam
    TU jest cały artykuł na temat tego "ustrojstwa". Czy to się sprawdza w praktyce - nie wiem, nigdy go nie konstruowałem i nie używałem.
    Pozdrawiam.
    chaos

Level 12  
    Dzięki za schemat. Napewno zrobie ten układzik. Może ktoś z Was wie czy działa taki układ. Może ktoś go używa i mógłby się ze mną podzielić spostrzeżeniami. Chodzi mi o likwidacje kamienia w czajniku i na kabinie prysznicowej. Czy taki magnetyzer sobie z tym poradzi?
    bipower
    Level 15  
    Myślę, że to urządzenie jest raczej wyciągaczem pieniędzy niż faktycznie działającym systemem do likwidacji kamienia kotłowego.
    1. Bardzo mała moc urządzenia limitowana tym niewielkim zasilaczem
    2. "Cewki", które nawija się na rury nie są ze sobą połączone, a nawinięte są przewodem w izolacji więc nie płynie przez nie prąd taki jak przez cewkę. Stanowią one swoisty kondensator, który oddziałuje pomiędzy pomiędzy przewodem a miedziana rurą a nie wodą
    3. Nie pojawia się więc pole magnetyczne tylko elektryczne. Pole magnetyczne jest indukowane przez prąd płynący w cewce (której tu nie ma) natomiast pole elektryczne indukowane na okładzinach kondensatora ze zwiniętych spiralnie drutów powstaje przy znacznym napięciu.
    4. Znacznego napięcia też w tym układzie nie ma ponieważ sugeruje to kompletny brak obudowy na płytce sterującej oraz brak stosownych ostrzeżeń producenta że po uruchomieniu urządzenia występują jakiekolwiek niebezpieczne napięcia (czyli napięcia powyżej 24 V).

4 Punkty i 4 minusy, więc wg mnie ten vulkan to strata kasy. Układ podany w linku Bonkota ma większe szanse spowodować jakieś zmiany w naszych rurach.

A jako post scriptum napiszę jeszcze, że pozytywne działanie układu może być dla nas nie tylko zbawieniem ale również przekleństwem, kiedy zaczną puszczać wszystkie drobne przecieki na uszczelkach, złączach, ściankach bojlerów itp. , które przez lata same uszczelniały się kamieniem kotłowym, a teraz puszczą.
    Pozdrawiam i życzę dobrej zabawy.
    Daszuta
    Level 13  
    Założyłem magnetyzer na nową rurkę miedzianą przez którą płynęła woda,jednocześnie równolegle zamontowałem drugą rurkę bez magnetyzera,przez obie rurki przepływała ta sama woda w tych samych ilościach i po okresie 5 miesięcy nie stwierdziłem żadnych różnic w rurkach,obie jednakowo zawalone kamieniem. Każdy płyn czy to woda czy paliwo posiada cząsteczki metaliczne,i jak sądzicie co się stanie z tymi cząsteczkami jeśli przed pralką czy też gaźnikiem namagnesujemy je mocno?według mnie osiądą na pierwszym metalu a nam chyba nie o to chodzi,czyli według mnie magnes powoduje zwiększenie nagarów i osadów.

Dodano po 3 [minuty]:

Każda firma produkująca autka walczy o najmniejsze zużycie paliwa w swoich autach,i dziś chodzi już o 200-300ml,więc tacy uczeni nie założyliby magnetyzera za 10gr aby uzyskać o 0,5l mniejsze zużycie paliwa?,nie bądźcie śmieszni.
    collie2
    Level 17  
    Daszuta wrote:
    Założyłem magnetyzer na nową rurkę miedzianą przez którą płynęła woda,jednocześnie równolegle zamontowałem drugą rurkę bez magnetyzera,przez obie rurki przepływała ta sama woda w tych samych ilościach i po okresie 5 miesięcy nie stwierdziłem żadnych różnic w rurkach,obie jednakowo zawalone kamieniem.

Pewnie zakładałeś w niewczas. Magnetyzery zakłada się tylko podczas nowiu, założone wcześniej, lub później, tracą swoją magiczną moc. U płaskoziemców to jest tak oczywiste, że często zapominają o tym napisać w instrukcji obsługi magnetyzera.
    kriss032
    Level 21  
    Sam się zastanawiam lipa to jest z jednym magnesem umieszczonym na rurze. Co do magnetyzerów typu przepływowego występuje kilka magnesów umieszczonych w rurze lub na rurze następuje wtedy ruch wody względem kilku magnesów. Zamówiłem do pralki lub zlewu będę testować Jeżeli chodzi o magnetyzer wody zamieszczony w linku coś w tym jest, duże punkty uzdatniania wody takie instalują oczywiście większe

Realizacja odkamieniacza w Domu pomocy społecznej w Słupi foto
    Odkamieniacz - magnetyzer - proszę o opinię
    edwarddyp
    Level 9  
    Cóż. Ja kilka lat temu założyłem urządzenie pewnej znanej firmy, które oddziałuje ultradźwiękami na rurę i od tego czasu nigdy nie czysciłem sitka w żadnym kranie. Mogę z czystym sercem powiedzieć, że działa. Kamień jest dalej, ale w firmie pyłu a nie płytek. Woda nie zmieniła smaku.
    kriss032
    Level 21  
    Daszuta wrote:
    Założyłem magnetyzer na nową rurkę miedzianą przez którą płynęła woda,jednocześnie równolegle zamontowałem drugą rurkę bez magnetyzera,przez obie rurki przepływała ta sama woda w tych samych ilościach i po okresie 5 miesięcy nie stwierdziłem żadnych różnic w rurkach,obie jednakowo zawalone kamieniem. Każdy płyn czy to woda czy paliwo posiada cząsteczki metaliczne,i jak sądzicie co się stanie z tymi cząsteczkami jeśli przed pralką czy też gaźnikiem namagnesujemy je mocno?według mnie osiądą na pierwszym metalu a nam chyba nie o to chodzi,czyli według mnie magnes powoduje zwiększenie nagarów i osadów.

Dodano po 3 [minuty]:[/color]

Każda firma produkująca autka walczy o najmniejsze zużycie paliwa w swoich autach,i dziś chodzi już o 200-300ml,więc tacy uczeni nie założyliby magnetyzera za 10gr aby uzyskać o 0,5l mniejsze zużycie paliwa?,nie bądźcie śmieszni.
    Jaki to był magnetyzer jakiej firmy jaką miał konstrukcję Jeżeli zrobiłeś go zrób to sam twój magnetyzer nie spełnia zasady działania Na czuja lub na oko tego nie zrobisz
    Janusz_kk
    Level 37  
    kriss032 wrote:
    Jeżeli chodzi o magnetyzer wody zamieszczony w linku coś w tym jest, duże punkty uzdatniania wody takie instalują oczywiście większe

To nic nie znaczy, może zamawiający chciał to mu założyli dla świętego spokoju.
    Magnesy też nic nie dają, tak jak już zauważyła
    Daszuta wrote:

to lipa. U mnie w domu rodzinnym na koszu ssawnym pompy wody też wisiało kilka ferrytowych a woda nadal jak była twarda to była.

chaos wrote:
    Chciałbym w domu zamontować odkamieniacz.

To sobie kup, tak 1,5kzł trzeba wydać i będziesz Pan zadowolony :) Mi właśnie mija rok jak tak zrobiłem, przedtem co tydzień trzeba było czyścić czajniki, teraz jest o niebo lepiej ale że wodę mam bardzo twardą to po miesiącu już pojawia się lekki nalot i trzeba przeczyścić. ale to jest nic w porównaniu do tego co było.
    Kupiłem trochę droższą wersję w której nie stoi woda, co nie powoduje zbrylania soli, u mnie sól się wysusza.
    kriss032
    Level 21  
    No i skusiłem się na magnetyzer i testuje Zamontowałem pod umywalką magnetyzer firmy Infactor MI MINI 1/2 cala wynik zaskoczył mnie magnetyzer wydawał dźwięk z licznymi harmonicznymi na różnych częstotliwościach z Kranu popłynęła rdzawa woda trwało to ok godziny zanim popłynęła czysta woda czyli działa jako czyszczenie falą rezonansową o określonej częstotliwość każda rura jest inna ma inną częstotliwość rezonansową zależną od długości grubości trochę to komplikuje sprawę Młotkiem też można przywalić ale jest to trochę upierdliwe robiłem to kiedyś efekt - ledwo ciurkająca woda zwiększała przepływ albo w kranie zrobił się zator i trzeba go było zdemontować i wyczyścić czyli pomogło syf odpadł. Wg teorii rury będą się oczyszczały z kamienia pół roku to był dopiero początek mojego eksperymentu jednak czyści rury. Wynik woda jest bardziej miękka mydło i szampony bardziej się pienią przestały lecieć z kranu fusy i rdza
    collie2
    Level 17  
    Trzeba wierzyć, trzeba wierzyć reklamom, że dzięki falom rezonansowym dostrojonym do rury hydraulicznym kamertonem, składniki mineralne zawarte w tzw. twardej wodzie, nie tylko nie osadzą się na rurach, ale przez te fale zostaną zniknięte w wodzie. No bo co to jest miękka woda? Ano pozbawiona właśnie wspomnianych składników mineralnych. Jeśli zatem jesteś człowiekiem dużej wiary, to rzeczywiście nawet woda mineralna ze źródła Jan po przejściu przez magnetyzer i dematerializacji jej składu mineralnego przez to cudowne urządzenie, będzie lecieć z Twego kranu "bardziej miękka mydło i szampony bardziej się pienią przestały lecieć z kranu fusy i rdza", że przywołam ten kuriozalny, bezprzecinkowy cytat.
    kriss032
    Level 21  
    Colile Jakiś niedowiarek z ciebie - Sprawdziłem osobiście Człowiek potrzebuje minerałów ale nie z wody z której przyswaja nie wiele minerałów ale z pokarmów Jak gotujesz potrawy minerały z wody się wytrącają zresztą z pokarmu też lecz mniej to już nasze babcie wiedziały. na dzisiaj wodę się uzdatnia stosując minerezalitory i jonizatory. Rezonansem można rozwalać kieliszki itp. oraz kamień w rurze. W starej zakamienionej instalacji wodnej kamień kotłowy się rozpuszcza na końcu woda przepuszczana jest przez filtry
    kriss032
    Level 21  
    Minęło już sporo czasu od zamontowania w mojej instalacji wodnej magnetyzerów z magnesami neodymowymi 1 magnetyzer 1 cal na rurze od hydrofru 1 magnetyzer 3/4 w łazience 2 magnetyzery 1/2 cala przy pralce i prysznicu efekt zadawalający filtry wymieniam lub płuczę rzadziej niż przedtem wkłady filtrów są bardziej czyste niż kiedyś ckamień się rozpuszcza czyli całość działa kiedy się rury oczyszczą nie wiem wg teorii za rok
    edwarddyp
    Level 9  
    To pomocna informacja. Czy możesz nakierować na model magnetyzera ?