Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TDA1904 - schemat wzmacniacza

kbw24 07 Gru 2009 14:10 3270 24
  • #1 07 Gru 2009 14:10
    kbw24
    Poziom 14  

    Witam!

    Mam nadzieję że wybrałem właściwy dział(co rzadko mi się zdarza...).
    Dziś nadarzyła mi się okazja bycia na warsztatach(w moim przypadku elektronicznych) i udało mi się wylutować z jakiegoś starego telewizora kostkę TDA1904. Postanowiłem, że zamiast rzucać ją w kąt, zrobię z niej użytek. Popatrzyłem do datasheetów - hmm, aż 4W? - i znalazłem jakiś schemat podpisany jako "test and application circuit". Zazwyczaj mniej więcej w tym miejscu podają schemat podłączenia układu w kompletny wzmacniacz. W tym przypadku trochę przeraziło mnie to "test". I stąd mam pytanie: czy schemat aplikacji tego układu jest identyczny jak ten w datasheet-cie czy się czymś różni? I czy wszystkie jego nóżki 9-16 muszą być podłączone do masy czy wystarczy tylko jedna? :?
    Prosiłbym też(ale nic się nie stanie jak nikt nie poda ;) ) o mały schemat regulacji głośności, bo nigdy nie wiem jak ją później zrobić.
    Z góry dziękuję.

    Kuba

    PS. Proszę moderatorów o ew. przesunięcie do innego działu czy/i zmienienie a nie usuwanie tematu. ;) Pozdrawiam.

    Dodaję jeszcze schemat z datasheet-a:
    TDA1904 - schemat wzmacniacza
    https://obrazki.elektroda.pl/34_1260191763.jpg

    0 24
  • Pomocny post
    #2 07 Gru 2009 14:35
    Alfax
    Poziom 28  

    Witam
    Możesz spokojnie budować wzmacniacz w/g tego schematu. Słowo "test" w podpisie obrazka oznacza, że jest to układ aplikacyjny, ale też testowy, tzn. taki w którym można sobie pomierzyć parametry wzmacniacza.
    Regulacja głośności - do tego nie jest potrzebny żaden schemat. Na wejście wzmacniacza wstawiasz potencjometr: jedno skrajne wyprowadzenie to będzie wejście, drugie skrajne - do masy, a środkowe - do C1.
    Tak, wszystkie te nóżki opisane GND muszą być połączone z masą. Gdybyś zajrzał dalej do tego datasheeta, to zobaczyłbyś projekt referencyjny płytki drukowanej - te połączenia do masy to nie tylko połączenia elektryczne, ale termiczne. Te nóżki, plus odpowiednia powierzchnia masy wkoło nich zapewnia chłodzenie scalaka.
    Pozdrawiam

    0
  • #3 07 Gru 2009 14:42
    kbw24
    Poziom 14  

    Problem tylko jak mam zrobić "radiator" skoro nie mam ani nie potrafię zrobić płytki?

    0
  • #4 07 Gru 2009 14:45
    ajpier
    Poziom 37  

    Ten układ nie wymaga radiatora. Wystarczy że wszystkie nóżki masy połączysz ze sobą grubszym drutem np. 2,5mm kwadrat.

    0
  • #5 07 Gru 2009 15:05
    kbw24
    Poziom 14  

    Alfax napisał:
    te połączenia do masy to nie tylko połączenia elektryczne, ale termiczne. Te nóżki, plus odpowiednia powierzchnia masy wkoło nich zapewnia chłodzenie scalaka.


    chodzi mi właśnie o ten "radiator"... nie mam odpowiedniej płytki, nie potrafię też ich robić, więc jak inaczej to zastąpić? Myślałem że może kawałek jakiejś blaszki do której przylutować ładnie te nóżki i dalej do masy... A kwadratowego drutu nie posiadam(a ostatnio nawet zwykłego drutu miedzianego 1mm nie mam)... :|
    Czy może się wysilić, poprosić kogoś o wykonanie płytki lub z pomocą mojego taty(mam 15 lat, ale z pewnymi rzeczami wolę nie eksperymentować... :D ) postarać się ją wykonać, chociażby dla samego układu? Bo laminaty mam, te "proszki" mam, ale obydwie rzeczy są bardzo stare...
    -----------------
    Aha, czyli wstawienie kostki w podstawkę nie wchodzi w grę? :?

    PS. W płytce od telewizora nie pamiętam żeby było coś mającego funkcję chłodzenia, ew. takie 0.5cm...

    0
  • #6 07 Gru 2009 15:13
    ajpier
    Poziom 37  

    Nie chodzi mi o kwadratowy drut :D . Złóż układ i zobacz jaką temperaturę osiągnie bez jakiegokolwiek chłodzenia. masę wszystkich nóżek po prostu połącz ze sobą zwykłym drutem i zalutuj. To wystarczy.

    0
  • #7 07 Gru 2009 15:26
    kbw24
    Poziom 14  

    Aha, rozumiem... Nie będę dzisiaj tego robił(no bo szkoła przecież), ale myślę że w sobotę się za to wezmę. :) Tak patrzę do schematu, i czy można dać mu na wyjściu od razu jakiś głośnik? Bo w schemacie nic nie jest zaznaczone...

    0
  • Pomocny post
    #8 07 Gru 2009 15:30
    ajpier
    Poziom 37  

    Tak ale za kondensatorem C7. Głośnik wstawiasz zamiast elementu RL.

    0
  • Pomocny post
    #9 07 Gru 2009 15:33
    gosztekseba
    Poziom 31  

    Jak to nie ma? Głośnikiem jest RL... Pozdrawiam

    EDIT:

    Spóźniłem się...

    0
  • Pomocny post
    #10 07 Gru 2009 15:38
    Alfax
    Poziom 28  

    kbw24 napisał:
    ... nie mam odpowiedniej płytki, nie potrafię też ich robić, więc jak inaczej to zastąpić?

    Słuchaj, no ale chyba nie będziesz budował tego wzmacniacza w powietrzu, "na pająku"? Jeżeli nie masz możliwości zrobienia płytki, to użyj płytki uniwersalnej, choćby takiej:
    TDA1904 - schemat wzmacniacza
    I wtedy do nóżek masowych przylutuj drut, jak radzi kolega ajpier, albo kawałek blaszki.

    0
  • #11 07 Gru 2009 16:10
    kbw24
    Poziom 14  

    Aaa... no tak to tak... :D Mam kilka płytek uniwersalnych w zanadrzu, ale nie takie co każda dziurka ma tylko pole lutownicze, tylko np "pokolumnione": 3 kolumny dziurek po 3 w wierszach są połączone, 2 kolumny dziurek są wzdłuż połączone i tak na zmianę... Ale myślę że coś wymyślę... :lol:
    Pozdrawiam.

    edit:

    O takie coś mi chodzi:
    TDA1904 - schemat wzmacniacza
    https://obrazki.elektroda.pl/86_1260199351.jpg

    0
  • #12 07 Gru 2009 16:24
    Alfax
    Poziom 28  

    kbw24 napisał:
    Aaa... no tak to tak... :D Mam kilka płytek uniwersalnych w zanadrzu, ale nie takie co każda dziurka ma tylko pole lutownicze, tylko np "pokolumnione": 3 kolumny dziurek po 3 w wierszach są połączone, 2 kolumny dziurek są wzdłuż połączone i tak na zmianę...

    Też da radę, tylko trzeba trochę pokombinować ;-)

    0
  • #13 08 Gru 2009 20:06
    kbw24
    Poziom 14  

    Mam jeszcze pytanie dot. chłodzenia. Myślę że można wlutować układ normalnie w płytkę i na te chłodzące nóżki przylutować jakąś małą blaszkę... Tylko jaką? Który z istniejących metali oprócz miedzi daje się łatwo lutować? Wiem, że miedź ale nie wiem jak ją dostać... :| W domu mam dostępne aluminium, stal i może trochę no, jak on się nazywał... tego żółtego, co na wkrętach do drewna jest... Bo nie pamiętam w tej chwili nazwy... Ew. powiedzcie jak można to pół metra kwadratowego blachy miedzianej dostać... Dzięki wam za wszelką pomoc. ;)

    0
  • #14 09 Gru 2009 14:50
    ajpier
    Poziom 37  

    Ale po co chcesz tam ładować radiator. Piszesz w pierwszym poście że go wylutowałeś, więc pytam się czy tam był jakiś wlutowany? Uparłeś się na te chłodzenie choć w rzeczywistości pewnie i tak nie będzie potrzebne.

    0
  • #15 09 Gru 2009 15:11
    kbw24
    Poziom 14  

    No było coś, powiedzmy tak 5mm x [długość układu]... A co, może wystarczy jak zalutuję cyną tak ze dwa rządki ścieżek w taki prostokącik przy układzie? Bo mam do takiego sposobu wątpliwości, ale jeżeli wystarczy - to ok. :)
    Mam na myśli taki sposób:
    TDA1904 - schemat wzmacniacza
    https://obrazki.elektroda.pl/65_1260367791.jpg
    Sorki - robiłem w paincie...

    Add:

    Coś się stanie jak jedną nóżkę od masy mam uszkodzoną - urwany kawałek wchodzący do płytki? Aha, i użycie podstawki zapewne nie wchodzi w grę?
    Pozdrawiam

    0
  • Pomocny post
    #16 09 Gru 2009 15:28
    ajpier
    Poziom 37  

    Wystarczy jak to przylutujesz do płytki {bez podstawki} i uruchom układ. Jeśli coś ci się tam będzie grzało to dopiero wtedy pomyśl o jakiejś blaszce i tak, możesz zlutować dwa rzędy ścieżek.

    0
  • #17 09 Gru 2009 15:39
    kbw24
    Poziom 14  

    Oki, dzięki. ;) Wszyscy dostają ode mnie +. :D
    Ew. jakby coś to się jeszcze odezwę.

    0
  • #18 29 Sty 2010 16:04
    kbw24
    Poziom 14  

    Jak mówiłem, odezwę się jeszcze, tak więc po złożeniu i uruchomieniu bez problemów, podczas testowania natrafiłem na problem. Gdy na wejściu miałem rezystor 10kΩ, wszystko działało i nie buczało. Rezystor był dlatego, że nie miałem źródła sygnału, a tak mi zalecił tata. ;) I gdy zamieniłem go z zestawem: gniazdo jack->sumator->regulacja głośności(wszystko na ekranowanych kablach, sumator zmieściłem na jacku) pojawiło się buczenie... Czy wiecie może drodzy forumowicze jak się tego pozbyć? :? z góry dzięki :).

    P.S. Wiem, że trochę poza temat to już jest, ale nie będę niepotrzebnie zakładać nowego tematu żeby się spytać o problem z "buczeniem". :P

    0
  • #19 29 Sty 2010 16:35
    kuba135
    Poziom 14  

    Sprawdź czy nie masz pętli masy i z jakiego zasilacza to zasilasz

    0
  • #20 29 Sty 2010 18:05
    kbw24
    Poziom 14  

    No kółeczka nie mam, bardziej takie U.. Zasilam z zasilacza HP od czegoś tam, zasilacz jest klasy 2, stabilizowany, na wyjściu ma 13V pod dużym obciążeniem(bo tak to mam 14-15V jak podłączę wzmacniacz) i 300mA.
    Aha, i masę, żeby nie było, można podzielić na 3:
    - główna(łączy wszystko i wszystkie)
    - jakaśtam(bo inaczej połączyć się nie dało :D )
    - i ta co jest również jako chłodzenie układu.
    Ale i tak to jest jako 1.

    Dodam że układ zrobiłem na płytce (nie)uniwersalnej. :)
    Układ w tym momencie sobie gra, ale nadal walczę z przydźwiękiem... Tata mi polecił dać równolegle z zasilaniem kondensator 1000µF, co dało tyle, że jak leci muzyka to prawie nie ma przydźwięku... A jak dam na pause to już go lekko słychać; odłączę to uszy więdną.. :P Nie wiem jak to powinno być...
    Pozdrawiam.

    0
  • #21 29 Sty 2010 18:42
    januss73
    Poziom 31  

    Odłącz sygnał zewrzyj wejście do masy i sprawdź czy brumi dalej. Jeśli nie zamontuj potencjometr lub wstaw rezystor ze 22k między wejście i masę.

    0
  • #22 29 Sty 2010 18:54
    kbw24
    Poziom 14  

    No nie "brumi"... ale jak miałem rezystor 10kΩ to pomagało, ale z kolei miałem mniejsze wzmocnienie - ciszej było z jakieś dwa razy...

    0
  • #23 30 Sty 2010 09:20
    Kosur
    Poziom 19  

    Ten zasilacz HP jest pewnie impulsowy. Wiec musisz dać dużą filtrację żeby zasilać nim wzmacniacz. Daj 4700uF i do tego 100nF jak najbliżej układu, oczywiscie na odpowiednie napięcie.

    0
  • #24 30 Sty 2010 11:32
    kbw24
    Poziom 14  

    Sorki, ale muszę powiedzieć Ci że się mylisz. Było ich u mnie kilka i ze dwa zostały rozcięte... A w środku? Transformatorek i kompletny układ stabilizujący(mostek, stabilizator, kondensatorki itp.). A jak już to te kondensatory podpiąć tam gdzie kabel od zasilania się kończy na płytce? :? Bo gdzie indziej nie zmieszczę... ;) Pozdrawiam.

    Aha, z baterii 9V też lekko buczy, ale raczej bardziej szumi...

    0
  • #25 06 Wrz 2010 22:08
    kbw24
    Poziom 14  

    Dzięki wszystkim. Problem prawdopodobnie spowodowany był zbyt długim kablem sygnałowym - od komórki zestaw słuchawkowy(koło 1m), kabel mini jack-mini jack pewnie ze 2m, i kolejne 30cm od gniazda mini jack do wejścia wzmacniacza...
    Pozdrawiam :)
    Zamykam.
    Add:
    Widzę że nie zamykam... :lol: To może admini zdecydują czy zamknąć? ;) Bo właściwie to sam nie wiem... :?

    0