Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ariston Margherita 2000 ALS129X - problemy z programatorem

dijkstraa 07 Dec 2009 18:40 7491 7
    dijkstraa
    Level 10  
    Pralka odmowila wspolpracy. Zdazalo sie czasem, ze programator zaczal sie krecic w kolko, ale to bylo do przebolenia. Wystarczylo wyl pralke, zresetowac ja i po bolu. Niestety wczoraj podczas prania, zatrzymala sie na jednym z programow - na wirowaniu. Buczala i nic. Woda zostala w srodku i nic nie dalo sie zrobic. Dalo sie skasowac i wlaczyc inny program, ale pranie zostalo nieodwirowane. Nie dziala na zadnym programie.
    Rozebralem dzis programator i nie wiem jak zdemontowac te biale kolka zebate. Nie chcialbym tego polamac. Wie ktos jak sie to sciaga?
    Ariston Margherita 2000 ALS129X - problemy z programatorem
  • Helpful post
    mrhari
    VIP Meritorious for electroda.pl
    dijkstraa wrote:
    Woda zostala w srodku

A może trzeba zacząć od pompy spustowej?
    Programator zawsze zdążysz rozebrać.
    dijkstraa
    Level 10  
    dzieki, moze glupie pytanie...ale jak to sprawdzic? a rozebrac chcialem bo pralka ma juz przynajmniej 6 lat i pewnie sciezki sie juz w programatorze powycieraly
    A1234nd
    Level 20  
    Jeśli programator kręci się w kółko to jest to wina silnika.Prawdopodobnie szczotki się skończyły.
  • Helpful post
    Karlheinz
    Level 21  
    dijkstraa wrote:
    dzieki, moze glupie pytanie...ale jak to sprawdzic? a rozebrac chcialem bo pralka ma juz przynajmniej 6 lat i pewnie sciezki sie juz w programatorze powycieraly

Moja ma 9 a programator pracuje bez problemu , odblokuj pompę i pierz dalej

Pozdrawiam
    dijkstraa
    Level 10  
    programator raz sie kreci, a raz nie i wszystko wydaje sie byc ok. Czy to moze byc efekt zuzytych szczotek?
    a czy przy pompie jest jakis elektrozawor czy tylko sama pompa? jeszcze do niej nie doszedlem wiec nawet nie wiem jak to wyglada. Ona jest zasilana 230V czy jakims mniejszym? Chcialbym ja sprawdzic po wyczyszczeniu i nie wiem pod ile ja podpiac ;)

Moderated By mrhari:

Jeśli kolega nadal będzie zadawał czcze pytania zamiast posprawdzać, to temat wyląduje w koszu.

• Helpful post
    matii_speed
    Level 16  
    Witam. Szczotki nie mają nic z tym wspólnego, pompa nie ma żadnych elektrozaworów a zasalana jest napięciem 230V. Zrób tak jak napisał Karlheinz. Prawdopodobnie jak buczy to coś zablokowało pompę.. Sprawdź gumę która idzie ze zbiornika do pompy, samą pompę (ni zawsze wystarczy odkręcić filtr) i wąż odpływowy. Przy okazji sprawdzić czy pompa jest sprawna. Pozdr.
    dijkstraa
    Level 10  
    No i sie okazalo :) Faktycznie pompa sie zablokowala. Znalazlem tam kawalki ubrania, monete, plus troche innych smieci. Od tego trzeba byl zaczynac a nie bawic sie w rozkrecanie programatora ;) troche bylo problemow, bo okazalo sie ze pralka chodzi, zle programator sie nie kreci (a dzien wczesniej sie krecil). Rozebralem go jeszcze raz i dzis wszystko na szczescie ruszylo z kopyta!! bardzo dziekuje wszystkim za pomoc :)