Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Omega 2.0 16v z gazem Nie odpala

martusia3 07 Dec 2009 20:56 8607 37
    martusia3
    Level 10  
    Cześć Wszystkim!!!
    Mam problem z moim autkiem ( Opel Omega 2.0 16v 1994r z gazem, automatyczna skrzynia biegów)nie chce mi odpalić. Zauważyłam że to za sprawą kontrolki ,,Elektronika silnika". Kiedy się pali samochód bez problemu odpala a kiedy mruga nie mam co się męczyć bo nie ruszy. Co mam zrobić?? Byłam już u wielu mechaników, ale problem dalej jest taki sam, dlatego pisze tu aby zasięgnąć waszej rady.Mechanicy wymienili mi już przepływomierz powietrza, świece oraz szczotki w rozruszniku. Proszę o pomoc! :cry:
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    "Wróżę z ręki przez telefon" . Jak można cokolwiek doradzić na odległość? Umiesz cokolwiek sama sprawdzić w silniku ?
    martusia3
    Level 10  
    A czy z tą usterką może mieć też coś do czynienia czujnik położenia wału??
    romoo
    User under supervision
    martusia3
    Wiem że jesteś bogaty skoro w ciemno i u Mechaników naprawiasz swoje autko.
    To nie może mieć nic wspólnego z czujnikiem położenia wału.
    Pooglądaj kluczyk i stacyjkę ( pętle).
    martusia3
    Level 10  
    robokop wrote:
    "Wróżę z ręki przez telefon" . Jak można cokolwiek doradzić na odległość? Umiesz cokolwiek sama sprawdzić w silniku ?

Co nie co potrafię ponieważ jakoś prawko zdałam ale każdy doradca mówi coś innego i nie wiem którą opcej wybrać.
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nie tylko - masz tyle pieniędzy żeby na "ślepo" wymienić cały osprzęt silnika bez gwarancji powodzenia tegoż zabiegu ?
    romoo
    User under supervision
    A jak wymieni silnik a przyczyna tkwi .... w kabinie .. albo w baku?
    Lepiej autko zmienić. W końcu leciwe już jest baaardzo.
    martusia3
    Level 10  
    Nie chciałabym go sprzedawać bo jest to moje ulubione autko i dotychczas było niezawodne .
    eltron
    Level 25  
    Nie pali to znaczy że co? Nie kręci czy kręci a nie odpala. Jeżeli 1 opcja to immo - za schowkiem, jeżeli 2 opcja to zasilanie\masa na sterownik, czujnik położenia wału. Oczywiście najpierw sprawdzenie potem ew. wymiana.
    martusia3
    Level 10  
    Te problemy zaczęły się kiedy założono mi nowy przepływomierz powietrza czy może to ma na to jakiś wpływ??
    tomasz0703
    Level 25  
    Zrób diagnostykę ale wygląda to problem (ECU-immo -transporder)
    eltron
    Level 25  
    Quote:
    Zrób diagnostykę ale wygląda to problem (ECU-immo -transporder)

Na jakiej podstawie tak to wygląda, he? Wiesz jak działa immo w omedze '94? Chociaż nawet byś wiedział, to i tak nie wiadomo dalej jakie są objawy tego nie zapalania, bo autor nie był łaskaw podać w jaki sposób auto nie może odpalić. Czy kręci czy nie kręci, czy kręci a nie odpala.
    martusia3
    Level 10  
    Kręci a nie odpala.
    eltron
    Level 25  
    Prawdopodobnie czujnik położenia wału, bądź jego okablowanie. Ewentualnie kostka stacyjki, ewentualnie zasilanie sterownika. W każdym bądź razie usterka do zlokalizowania\usunięcia w krótkim czasie, typowa dla tego samochodu. Napewno nie immo.
    norek
    Level 16  
    zrób diagnozę za pomocą spinacza i podaj błędy
    martusia3
    Level 10  
    Byłam na komputerze i wykrył, że nie działa jeden z trzech czujników.Jeden to czujnik położenia wału drugi to czujnik rozrządu a trzeci przepraszam nie wiem jak się nazywa i chciałabym wiedzieć ile one mniej więcej kosztują.
    romoo
    User under supervision
    martusia3 wrote:
    ...a trzeci przepraszam nie wiem jak się nazywa i chciałabym wiedzieć ile one mniej więcej kosztują.

Zmień elektronika bo jak one nie działają to musiałabyś dociągnąć auto do warsztatu.
    Bo na pewno by nie dojechało.
    Jest ktoś z okolic bydgoszczy bo kobite naciągają na koszty.
    Fill@
    Level 11  
    Ja bym radził sprawdzić błędy spinając kostkę i je z czytać tak jak podpowiada norek (najlepiej żebyś jakiegoś kolegę poprosiła o pomoc)

Co do tych silników 2.0 16v tzn C20XE to są z nimi przeboje sądząc po roczniku to masz ECOTECH. Czasami wystarczy opukać komputer lub sprawdzić wtyczkę czy wszystko jest ok i pomaga. Możliwe tez że kopułka ma mikro pęknięcie i dostaje się tam wilgoć a teraz jest nie za ciekawa pogoda i powstają problemy,kable od świec też mogą być przyczyną, warto też sprawdzić czujnik Halla. Brat miał podobne problemy tylko ze z Kadettem z takim silnikiem a powodem był przerwany kabel od czujnika Halla.
    eltron
    Level 25  
    robokop wrote:
    Jeśli była diagnostyka na wyłączonym silniku, to one faktycznie nie działają. Reszta jak wyżej.

Niestety, nieprawda. W X20XEV, który ma autorka ani na spinaczach ani lepszym sprzęcie nie będzie błędu o tych czujnikach. Błąd wyskoczyłby tylko w przypadku jego rzeczywistej usterki. Także diagnostyka raz jeszcze. U kogoś bardziej kumatego. Niekoniecznie skanerem, a napewno nie jakimś sofcikiem.

Quote:
    Ja bym radził sprawdzić błędy spinając kostkę i je z czytać tak jak podpowiada norek (najlepiej żebyś jakiegoś kolegę poprosiła o pomoc)

Co do tych silników 2.0 16v tzn C20XE to są z nimi przeboje sądząc po roczniku to masz ECOTECH. Czasami wystarczy opukać komputer lub sprawdzić wtyczkę czy wszystko jest ok i pomaga. Możliwe tez że kopułka ma mikro pęknięcie i dostaje się tam wilgoć a teraz jest nie za ciekawa pogoda i powstają problemy,kable od świec też mogą być przyczyną, warto też sprawdzić czujnik Halla. Brat miał podobne problemy tylko ze z Kadettem z takim silnikiem a powodem był przerwany kabel od czujnika Halla.

A weź spłoń koleżko z takimi poradami.

pzdr.
    Michal232323
    Level 15  
    Koleżanko zaloguj się na www.opelomegaforum.pl pogadaj z chłopakami z bydzi to ktoś ci napewno sprawdzi "parcha"
    eltron
    Level 25  
    Tak tak, na pewno jej tam poradzą i naprawią.
    martusia3
    Level 10  
    Autko zostało odprowadzone do mechanika i zobaczymy co on nam powie.
    Fill@
    Level 11  
    A weź spłoń koleżko z takimi poradami.

pzdr.[/quote]

Miałeś w ogóle do czynienia z takimi silnikami bo ja miałem i to po swapie i nie wmawiaj mi ze kopułka czy kable od świec nie mają żadnego znaczenia, to są duże silniki i drogie w utrzymaniu. Jak chce się mieć tani silnik i bez awaryjny to się kupuje 8v, a w takich 16v są różne problemy a że opla 2.0 16v nie jest za dobrym wypustem i trzeba o niego BARDZO ale to BARDZO dbać to nie moja wina ten silnik do oszczędnych nie należy ciągłe są problemy z elektryką.
    eltron
    Level 25  
    Fill@ wrote:
    Miałeś w ogóle do czynienia z takimi silnikami bo ja miałem i to po swapie i nie wmawiaj mi ze kopułka czy kable od świec nie mają żadnego znaczenia, to są duże silniki i drogie w utrzymaniu. Jak chce się mieć tani silnik i bez awaryjny to się kupuje 8v, a w takich 16v są różne problemy a że opla 2.0 16v nie jest za dobrym wypustem i trzeba o niego BARDZO ale to BARDZO dbać to nie moja wina ten silnik do oszczędnych nie należy ciągłe są problemy z elektryką.

Słuchaj no, powiedz nam wszystkim, co ty palisz, że w x20xev widziałeś kopułkę i palec? Jesteś debil, nie widziałeś nigdy tego silnika, a na siłę doradzasz. Wątpię, czy ty nawet masz prawo jazdy. Poza tym oplowskie 2.0 16V to dobry wypust, lamerze. Także teraz możesz się spalić.

romoo wrote:
    A co ma pojemność do kosztów przewodów zapłonowych?

U niego na serwisie pewnie ma, napewno też kopułkę do tego silnika ma większą i droższą :D

EDIT: Aha, no tak, teraz wszystko jasne, doczytałem dokładniej i - gość miał do czynienia z takimi silnikami i to po swapie :D także ktoś zeswapował tam kopułkę przez pomyłkę chyba :D nie no nie wytrzymam :D tylko że jakieś problemy pewnie były :D
    Fill@
    Level 11  
    Nie wiem co ty paliłeś jak czytałeś moje posty ale chyba jakiś szit. Na siłę chciałeś mi pojechać i tu się na ciąłeś kolego i sam z siebie robisz ofiarę losu. Ja pisałem o C20XE o ten model silnika mi chodziło i nie mów mi że tam nie ma kopułki może ty nie masz czegoś pod swoją kopułą i się czepiasz ludzi. Jak ktoś się pomyli czy źle doradzi to trzeba zwrócić uwagę a nie wyzywać od razu forumowicza. A że ty masz 28 razy pomógł i 1000 pkt to nie oznacza że możesz wyzywać innych od debili. Czytaj dokładnie bo C20XE to nie x20xev jest różnica, i nie uważaj się za jakiegoś cwaniaka bo się kiedyś natniesz. Jak by mój post totalnie był do niczego to moderator by zareagował.

kopułka do C20XE

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://...C5%2582ka%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DN%26um%3D1 -------> o to mi chodziło

a romoo źle mnie zrozumiałeś bo ja pisałem o ogólnym utrzymaniu samochodu z takim silnikiem a nie o samych przewodach zapłonowych.