Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mercedes sprinter cdi 2,2...gaśnie w czasie jazdy.

rafii151520 07 Dec 2009 21:26 24008 10
    rafii151520
    Level 10  
    Witam.
    Mam samochód mercedes sprinter CDI i mam taki problem, że auto gaśnie w czasie jazdy.
    Słychać metalowy dźwięk w silniku, potem można go znowu odpalić i jedzie normalnie. Nieraz to się dzieje kilka razy pod rząd a nieraz przejedzie 5000km, i nic się nie dzieje.
    Czy może mieć to jakiś związek z wtryskami?
    Proszę o pomoc...
    jd43
    Level 15  
    Witaj Kolego.Powodów gasnącego silnika jest b.dużo.Wpierw powinieneś udać sie na diagnostyke.Wtryski mogą nie być głównym powodem, może być to pompa wysokiego ciśniena lub pompa w zbiorniku paliwa jest dużo możliwosci.
    pszczolek
    Level 15  
    Mozliwe ze awarii uległ EDC ;]
    Michu10
    Level 32  
    pszczolek a bardziej konkretnie to wiesz co ulega awarii? EDC to ostateczność
    pszczolek
    Level 15  
    Mialem 2 razy problemy z EDC w Vito 2.2 CDI
    W pierwszym wypadku sporadycznie mi gasł podczas jazdy,ale mozna było go normalnie odpalic.W drugim juz nie było tak fajnie.Samochod mozna było tylko uruchomic na 3 sek i gasł odrazu...Koszt wymiany z robocizna wyniosł mnie 400zł

Dodano po 41 [sekundy]:

Aaaaa tylko sprawdz czy pojawia ci sie na zegarach kontrolka EDC jak ci gasnie samochod ;)
    rafii151520
    Level 10  
    Tak swieci mi EDC i jeżdże z tym błedem juz od roku ,elektryk nie potrafił mi tego błedu wykasowac mówił że to jest coś na zewnątrz z ciśnieniem, jakiś weżyk podciśnieniowy. A znalazł sie u elektryka z powodu rozładowałem przez przypadek akumulator i komputer chwycił błąd (error start). Elektryk załadował komputer nowym programem i od tamtego czasu tak sie z nim dzieje . Dzis mi tak zrobił czwarty raz i nie mogłem do domu zajechac (niecały kilometr). Czy to może byc związane z tym błedem? Co oznacza dokładnie to EDC...?
    Michu10
    Level 32  
    A ja myślę że jak kolega wcześniej radził, chociażby mała diagnostyka, a nie od razu sterownik, parametr ciśnienie atmosferyczne jaki? Czy nie o tym mówił elektryk?
    rafii151520
    Level 10  
    Już niewiem co elektryk mówił jakie to podciśnienie nie pamiętam........a może być wina tego błędu ?ale już jeżdze z nim od roku.....może sobie komputer co jakiś czas onim przypominać?
    Michu10
    Level 32  
    Lepiej dowiedz się konkretnie co mówił Pan naprawiacz, a póżniej pytaj dobrze
    User removed account
    User removed account  
    Michu10
    Level 32  
    Do momentu ustalenia danych o ewentualnych naprawach i diagnozach, temat tymczasowo zamykam.