Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dekoder RDS SAA6579 & ATtiny2313

maniek1818 08 Dec 2009 18:40 23855 35
phoenixcontact
  • Dekoder RDS SAA6579 & ATtiny2313 Wiele posiadanych przez nas odbiorników radiowych nie posiada funkcji RDS, a jeżeli już, to producenci ograniczają funkcjonalność do wyświetlania NAZWY STACJI, bądź aktualnej godziny. Amatorskie wykonanie takiego dekodera wiąże się z trudnościami w nabyciu niezbędnego rezonatora kwarcowego o dość nietypowej wartości (4,332MHz bądź 8,664MHz).
    W zależności jakiego kwarcu chcemy użyć, należy pamiętać o odpowiednim spolaryzowaniu pinu MODE:
    4,332MHz - łączymy do masy
    8,664MHz - łączymy z plusem zasilania (5V)
    W sieci królują projekty wykonane na układzie scalonym TDA7330, ja wykonałem to na innym, a mianowicie SAA6579T, który pełni prawie tą samą funkcję poza wyjściem sygnału ARI (sygnał ARI oznacza, że stacja nadaje komunikaty drogowe). Cały układ elektroniczny składa se z małej liczby podzespołów elektronicznych, toteż płytka ma wielkość standardowego wyświetlacza LCD 2*16.
    Chęć wykonania narodziła się gdy na śmietniku znalazłem uszkodzone radio samochodowe, po oględzinach natychmiast dostrzegłem charakterystyczny rezonator kwarcowy. W internecie nie znalazłem (nie udało mi się ) żadnego zrealizowanego projektu, toteż aby mieć zajęcie na te długie deszczowe wieczory, postanowiem uruchomić na tej kostce dekoder.
    Wiele informacji, na temat zasady działania, oraz sposobu podłączania do radioodbiornika można znaleźć na tej stronie http://freefm.kni.pl/rds/info-rds.php
    Dekoder RDS SAA6579 & ATtiny2313 Dekoder RDS SAA6579 & ATtiny2313
    Dekoder RDS SAA6579 & ATtiny2313 Dekoder RDS SAA6579 & ATtiny2313Dekoder RDS SAA6579 & ATtiny2313

Prototyp znajduje się na stronie:http://www.mictronics.de/?page=rdsdec

SAA6579 - datasheet

Cool? Ranking DIY
    About Author
    maniek1818
    Level 22  
    maniek1818 wrote 631 posts with rating 260, helped 25 times. Live in city Dobre Miasto. Been with us since 2007 year.
  • phoenixcontact
    FastProject
    Level 28  
    Fajny projekt, PCB też OK.
    Gdzie wykorzystujesz dekoder, skąd bierzesz sygnał MPX?
    W czym napisałeś oprogramowanie dla procesora?
    maniek1818
    Level 22  
    MPX - każdy dekoder stereofoniczny w odbiorniku radiofonicznym posiada takie wejście, w UL1601 jest nazwane jako "Wejście dla sygnału stereo". Poza tym nie testowałem jeszcze na odbiorniku monofonicznym, czy układ dekodera wyłapywał by odpowiednie pasmo częstotliwości modulującej (~50kHz).
    Wsad jest w ASM.
    CZEMASTA
    Level 12  
    Można wiedzieć jakie to było radio?
    Morfeusz1991
    Level 15  
    leonow32, może ze względów estetycznych :)
    Czy program będzie działał na Tiny2313? Jeśli nie to czy jest jakaś wersja na ten uC?
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    Ta kratownica to chyba ze względów estetycznych - widzę nie raz takie rozwiązanie w różnych urządzeniach.

Jak zachowa się układ (co wyświetli) gdy sygnał będzie zbyt słaby/ zaszumiony ?

Inaczej... zdarza się, że układ wyświetli zamiast znaku jakiś krzak ??
    maniek1818
    Level 22  
    Morfeusz1991 wrote:
    leonow32, może ze względów estetycznych :)
    Czy program będzie działał na Tiny2313? Jeśli nie to czy jest jakaś wersja na ten uC?

Oczywiście, teraz takie ponure dni, to chciałem spróbować czegoś nowego. Na stronie źródłowej i w załączniku jest wsad do mikrokontrolera AT90S2313 jak i do ATtiny2313.
    W kodzie tak jak wymaga tego norma systemu RDS jest zawarty system kontroli błędów transmisji, jeżeli sygnał jest za słaby, to poprostu dany znak nie zostanie wyświetlony, ewentualnie jeżeli w tym miejscu wcześniej znajdował się inny znak, to zostanie bez zmian.
    SPAWN17
    Level 16  
    Na zdjeciu numer 3 gdzie widac plytke od strony elementow zauwazylem ze jedna strefa nie jest polaczona zwora z masa, mimo ze dziury sa nawiercone (3 pin uC). Projekt bardzo mi sie podoba. Graduluje projektu :)
  • phoenixcontact
    Babka
    Level 15  
    bestler wrote:
    Ta kratownica to chyba ze względów estetycznych - widzę nie raz takie rozwiązanie w różnych urządzeniach.

Ręce człowiekowi opadają jak czyta takie .... Ta "kratownica" to nie w celach estetycznych tylko jest ona polem masy, które ma zminimalizowaną pojemność własną, co ma bardzo duże znaczenie w układach w.cz. Polecam trochę literatury na ten temat, a nie wypowiadanie się na temat, o którym się nie ma zielonego pojęcia.

Tyle dygresji, co do projektu to pochwały dla kolegi, można było trochę upchać bardziej elementy ale ze względu na sam wyświetlacz nie ma to większego znaczenia, chyba żeby zastosować mały odpowiednik.
    Pozdrawiam
    leonow32
    Level 30  
    Babka wrote:
    bestler wrote:

Ręce człowiekowi opadają jak czyta takie .... Ta "kratownica" to nie w celach estetycznych tylko jest ona polem masy, które ma zminimalizowaną pojemność własną, co ma bardzo duże znaczenie w układach w.cz. Polecam trochę literatury na ten temat, a nie wypowiadanie się na temat, o którym się nie ma zielonego pojęcia.

Tak też przypuszczałem, że nie chodzi o względy estetyczne, chyba że ktoś podrywa dziewczyny na elektronikę ;) ale dlaczego kratownica a nie jednolity obszar miedzi? Co to zmienia?
    poil137
    Level 13  
    Właśnie wczoraj wieczorem uruchomiłem taki sam dekoder :D Dobra rzecz, a twoje wykonanie jeszcze lepsze!
    rpal
    Level 27  
    koledzy co pytają o kratownicę może niech zadrukują jednolicie duzy obszar folii lub papieru kredowego na drukarce laserowej i zwrócą uwagę jak się czarne pola w takim przypadku. Wiele drukarek zostawia puste placki na dużych obszarach tak przygotowanego materiału :)
    maliniak80
    Level 17  
    W radioodbiorniku nie musi być stereodekodera, sygnał MPX mozna pobrac z wyjscia demodulatora FM, czy radio jest stereo czy mono nie ma znaczenia.
    maniek1818
    Level 22  
    maliniak80 wrote:
    w radioodbiorniku nie musi być stereodekodera, sygnał MPX mozna pobrac z wyjscia demodulatora FM, czy radio jest stereo czy mono nie ma znaczenia

No tak, ale jeszcze nie miałem okazji testować, być może sprawdzę, czy uda się zdemodulować sygnał odbiornikiem na bazie TDA7088. Czy ktoś ma takie testy już za sobą?
    Pozdrawiam
    11111olo
    Level 42  
    Jak ma być podłączony sygnał MODE?
    N schemacie jest do masy a na płytce do +5V.
    maniek1818
    Level 22  
    11111olo wrote:
    Jak ma być podłączony sygnał MODE?
    N schemacie jest do masy a na płytce do +5V.

Fakt :D Błąd tkwi chyba w tym, że schemat w png przygotowany był do wersji z kwarcem 8,664MHz, potem jednak zorientowałem się że posiadam kwarc 4,332MHz. Pliki w załączniku są jak najbardziej aktualne, ale twój post wskazuje na to abym napisał coś o sygnale MODE.
    11111olo
    Level 42  
    Tą różnicę znalazłem projektując płytkę całą w SMD. Mam kwarc 4,332 MHz. To jak ma być ostatecznie z tym pinem MODE przy takim kwarcu?
    maniek1818
    Level 22  
    Cytując dokumentację od philipsa:
    PS: Kiedyś spotkałem się z różnicami układu DAC, czytałem dokumentację od Texas Instruments, a następnie Burr Brown, rózniły się adresami poszczegulnych rejestrów :cry:
    11111olo
    Level 42  
    Maniek napisz jeszcze jak mają być ustawione fuse bits.
    maniek1818
    Level 22  
    Oczywiście, przepraszam, że nie zawarłem tego w głównym wątku.
    Czy uruchamiasz ten sam układ?
    djpeterek
    Level 23  
    Mam pytanie czy kwarc 8,664MHz zwiększy działanie wyświetlanych danych na LCD? Bo aby uruchomić ten układ brakuje mi tylko kwarcu który muszę kupić niestety a cena ta sama.
    11111olo
    Level 42  
    Maniek nie wiem co to za program i może pokaż na przykładzie Bascom, AVR Studio czy Ponyprog bo są bardziej popularne lub napisz jaki bity zmieniłeś ( jaki ma być zegar wewnętrzny i czy ma być podzielony przez 8).
    maniek1818
    Level 22  
    djpeterek wrote:
    Mam pytanie czy kwarc 8,664MHz zwiększy działanie wyświetlanych danych na LCD? Bo aby uruchomić ten układ brakuje mi tylko kwarcu który muszę kupić niestety a cena ta sama.

Trzeba doczytywać datasheety, pin MODE właśnie zmienia prescaler, nie ma różnicy jaki kwarc posiadasz (4,332 bądź 8,664).
    Co do fusebitów to dla ATtiny2313 należy:
    1. Ustawić generator wewnętrzny RC 4MHz,
    2. Wyłączyć podział zegara systemowego CKDIV8.
    SP8JZ
    Level 33  
    Witam, mała ciekawostka - po podaniu zera na pin nr. 8 Atiny2313 dekoder pokazuje PI :D

PS. Zamieszczam swoją paczkę do prób. Dekoder pod Windows i dekoder pod DOS po porcie RS232. Piny 8 i 9 można zewrzeć do kupy, bramki są jedynie dla ochrony potrów. Zdecydowanie lepiej sprawuje się dosowy, ale wymaga starego sprzętu (Pentium MMX max. + himem.sys DOS). Znane demodulatory (lub procesory) RDS wraz z opisem odpowiednich wyjść (DLJ_24).
    Pozdrawiam
    maniek1818
    Level 22  
    Witam,
    Problem fusebitów jest częstym tematem na tym forum, mój screen pochodzi z programu AVR8 Burn o Mat, fusebity zawsze kontroluje ze stroną http://www.engbedded.com/fusecalc/. Dlatego nierozumiem dlaczego zablokował kolega prograowanie przez ISP :?:
    Po drugie na moim video niestety mamy doczynienia z kompresją serwisu YOUTUBE, użyty LCD jest dobrej jakości, smużenia w rzeczywistości nie widać lub jeżeli już tak to nie przeszkadza.
    Po trzecie należy mieć dobry zasilacz ze sprawnym stabilizatorem 5V, a jeszcze niedawno miałem taki sam problem z moim odtwarzaczem mp3, przyczyną mogą być za długie połączenia szyny I2C albo brak kondensatora ceramicznego przy procesorze, pin RESET niepodciągnięty.
    Schemat sprawdzę w domu, ale wg niego projektowałem PCB i wydaje sie być wporządku.
    Program oczywiście że trzeba zmodyfikować, problemem jest Asembler :D, ale myślę że zajmę się tym niedługo.
    Pozdrawiam i dziękuję za cenne uwagi.
    arecki09
    Level 17  
    Wykonałem ten dekoder lecz coś nie chce ruszyć. sprawdziłem luty wgranie poszło pomyślnie ale rds-u nie chce dekodować kwarc 4,332. Jaki do niego zastosować najlepiej zasilacz i z których nóżek wyprowadzić sygnały w scalaku LA1851N bo aktualnie albo podczas uruchamiania mam górny wiersz czarny albo napis RDS DEKODER albo krzaczki. Aktualnie chodzi na starej ładowarce od samsunga 5V 0,7A.Proszę o pomoc.
    mahariasz
    Level 11  
    Ten program na atiny2313 jest jednym słowem do d...y też go wrzucałem do swego układu i lipa a poza tym czytałem w innych wątkach i ludzie też mają z tym problem.
    Tylko dlaczego tutaj niektórzy piszą ze działa ? czyżby tylko pisali nigdy nawet niepróbując budować rdsu na atiny2313...
    a jeśli go ktoś uruchomił na atiny to niech powie na jakim sofcie bo jeszcze nieznalazłem osoby której by działała ta wersja -czyli 1,4
    maniek1818
    Level 22  
    Quote:
    Tylko dlaczego tutaj niektórzy piszą ze działa ? czyżby tylko pisali nigdy nawet niepróbując budować rdsu na atiny2313...

Na samym ATtiny faktycznie nie próbowałem. Proszę o więcej szczegółów i wskazać źródło, z którego ściągał Pan wsad do procesora.
    Natomiast LA1851N to zintegrowany układ radioodbiornika i nie posiada wyjścia MPX.
    Pozdrawiam