Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Megane I - Niedziałający prędkościomierz

czajkis 09 Gru 2009 13:34 7908 17
  • #1 09 Gru 2009 13:34
    czajkis
    Poziom 9  

    Witam!
    Kilka dni temu kupiłem Renault Megane Coupe z 2000 roku z silnikiem 1.6 16V. Auto ma przypadłość z którą nie bardzo mogę sobie poradzić.
    Chodzi o niedziałający licznik prędkości i kilometrów. Do tego gdy liczniki nie działają, to czasami zadziała zamykanie drzwi po ruszeniu, a czasem nie zadziała. Problem jest znany, ale w moim przypadku występuje tylko gdy jest bardzo wilgotno w aucie...
    Z tego co się zdążyłem zorientować na forach, to w megankach z tych lat sygnał prędkości pobierany jest z ABS, a nie ze skrzyni (proszę o info jeśli się mylę).
    Dodam że niedawno mechanik wymienił jakąś kostkę, ale nie wiem czy chodzi o tą słynną kostkę, która podobno jest za akumulatorem.

    W weekend zapewne znajdę czas, aby troche pogrzebać w silniku, ale byłbym wdzięczny za wszelkie pomysły, zdjęcia tego jak wygląda czujnik prędkości i informacje którędy idą kable do prędkościomierza...

    Dodam jeszcze, że kontrolka od ABS nigdy się nie zapalała.

    0 17
  • Pomocny post
    #2 09 Gru 2009 15:31
    1078231
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 09 Gru 2009 15:39
    czajkis
    Poziom 9  

    Motronic napisał:
    Na tych dziwnych forach piszą jakieś niedorzeczności-jest normalny czujnik sybkości na skrzyni, nad półosią.


    Dzięki za odpowiedz - teraz przynajmniej wiem, że bez czołgania pod autem się nie obejdzie.

    Miałbym jeszcze małą prośbę - czy wiesz może jak taki czujnik wygląda? Chodzi mi o jakąś wskazówkę, żebym mógł go sam zlokalizować (i np.: uszczelnić, albo wymienić kabelki idące do licznika).
    Moja edukacja motoryzacyjna zakończyła się na 30 letnim renault 4, gdzie takiej techniki nie było.

    0
  • Pomocny post
    #4 09 Gru 2009 16:28
    titus667
    Poziom 14  

    Witam,

    czujnik ten wyglada tak:

    Megane I - Niedziałający prędkościomierz

    wpinasz go normalnie do skrzyni i jest gitara ;)

    2
  • #5 09 Gru 2009 19:53
    czajkis
    Poziom 9  

    titus667 napisał:
    Witam,

    czujnik ten wyglada tak:

    Megane I - Niedziałający prędkościomierz

    wpinasz go normalnie do skrzyni i jest gitara ;)


    Dzięki bardzo :)
    W weekend spróbuję się do niego dostać i przeczyścić, a jak to nie pomorze, to spróbuję położyć nowe przewody od czujnika do prędkościomierza...
    Tak jeszcze tylko spytam - jest możliwość wyjęcia tego czujnika bez rozbierania połowy auta?

    2
  • Pomocny post
    #6 09 Gru 2009 21:16
    1078231
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    #7 09 Gru 2009 23:38
    genek1000
    Poziom 28  

    Motronic napisał:
    Na tych dziwnych forach piszą jakieś niedorzeczności-jest normalny czujnik sybkości na skrzyni, nad półosią.

    Chyba się nie zgodzę. Jeśli w samochodzie z tego rocznika jest ABS , to informacja o prędkości pojazdu jest z tegoż modułu. Nie ma na skrzyni czujnika który sugerujesz.

    0
  • Pomocny post
    #8 10 Gru 2009 06:34
    1078231
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    #9 10 Gru 2009 06:48
    emeryt2
    Poziom 42  

    Jeżeli to silnik K4M - 700 , to sygnał prędkości idzie na zegary z pinu nr.22 sterownika ABS.

    0
  • #10 10 Gru 2009 08:56
    czajkis
    Poziom 9  

    Motronic napisał:
    Przecież w Megane I faza 2 wymieniałem te czujniki.Jeżeli jest problem z prędkościomierzem to trzeba sprawdzić, czy powodem nie jest radioodbiornik.


    hmm... nie bardzo widzę powiązanie z radioodbiornikiem (mam oryginalny). Czy chodzi o jakieś zakłucenia, które może radioodbiornik powodować?

    Dodano po 2 [minuty]:

    emeryt2 napisał:
    Jeżeli to silnik K4M - 700 , to sygnał prędkości idzie na zegary z pinu nr.22 sterownika ABS.


    Jeśli nie będzie nic na skrzyni, co wygląda jak w/w czujnik prędkości, to poszukam czujnika w ABS, tylko jak takie cudo wygląda? Słyszałem tylko, że jest gdzieś po prawej stronie przy błotniku, ale w megance jest wszystko poupychane i ciężko coś znaleźć.

    0
  • #11 10 Gru 2009 14:28
    titus667
    Poziom 14  

    Witam,

    nie znam sie dokladnie na tych specyfikach ale moze znalezienie tego czujnika zalezy od tego jaki numer seryjny ma samochod w niektorych brykach tak jest wiec moze i tu

    0
  • Pomocny post
    #12 10 Gru 2009 17:02
    balonika3
    Poziom 36  

    Powiązanie z radiem -> sygnał prędkości jest podawany do radia, aby to grało głośniej przy szybszej jeździe. Nie każde radio obsługuje tę funkcję. Przyjrzyj się kablom przy radiu.

    1
  • #13 11 Gru 2009 10:58
    czajkis
    Poziom 9  

    balonika3 napisał:
    Powiązanie z radiem -> sygnał prędkości jest podawany do radia, aby to grało głośniej przy szybszej jeździe. Nie każde radio obsługuje tę funkcję. Przyjrzyj się kablom przy radiu.


    W tym radiu ta funkcja działa, ale zgłaśnia tylko gdy działa też prędkościomierz, chyba więc problem musi być gdzieś wcześniej...

    Dodano po 46 [minuty]:

    Auto zawiozłem do mechanika i jutro może będzie wiadomo co i jak z prędkościomierzem.
    Przy okazji może uda mu się zidentyfikować dlaczego coś stuka, jak się przy dużych prędkościach nagle skręca w lewo i czemu kontrolka od poduszek czasem mignie...

    0
  • #14 11 Gru 2009 14:55
    balonika3
    Poziom 36  

    czajkis napisał:
    W tym radiu ta funkcja działa, ale zgłaśnia tylko gdy działa też prędkościomierz, chyba więc problem musi być gdzieś wcześniej...
    Więc nie ma sygnału prędkości. Czujnik niekoniecznie musi być padnięty. Jest to Hall, więc może zasilanie zaginęło.

    0
  • #15 18 Gru 2009 09:13
    czajkis
    Poziom 9  

    Rzeczywiście zasilanie też warto sprawdzić.

    Swoją drogą auto w zeszły weekend trafiło do warsztatu i naprawiono styk w kablu przy ABS (i potwierdzono, że sygnał bierze z ABS), ale teraz jak przyszły mrozy, to znowu prędkościomierz przestał działać.

    Jutro spróbuję jakoś połączyć osobnym kablem ABS z prędkościomierzem i zobaczę czy to pomoże. Pojawia się tu jednak problem - nie wiem gdzie dokładnie jest czujnik, z którego wychodzi sygnał prędkośc, ani jak wygląda ten czujnik i i nie wiem ile kabli powinno iść do licznika - będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi, a jeszcze lepiej zdjęcia czujnika.

    0
  • #16 18 Gru 2009 16:12
    emeryt2
    Poziom 42  

    Gdybyś dobrze czytał odpowiedzi , to nie zadałbyś tego pytania!

    0
  • #18 18 Gru 2009 22:02
    1078231
    Użytkownik usunął konto