Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Peugeot 306 nie odpala-nie świeci kontrolka silnika

09 Gru 2009 14:21 5853 6
  • Poziom 9  
    witam wszystkich, mam taki problem z Peugeot 306 1.4 benzyna+LPG 94r.:
    samochód nie odpala nie słychać pompy, brak napięcia na świecach.

    Po przekręceniu stacyjki nie zapala się żółta kontrolka silnika.

    Myślałem że odczytam błędy domowym sposobem poprzez zetknięcie z masą jednego przewodu gniazda kontrolnego ( samochód rocznik 94 gniazdo dwupinowe). Niestety po podłączeniu do masy kontrolka tylko się zaświeca, nie miga- brak reakcji.
    Wcześniej też miałem podobne objawy ale zawsze po paru próbach- przekręceniu kilkakrotnym stacyjki kontrolka check sie zaświecała i silnik odpalał (kostke w stacyjce wymieniłem w zeszłym roku jest ok). Teraz już koniec.
    prosze o pomoc co ewentualnie sprawdzić, czy może to być jednostka sterująca?
    pozdrawiam
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 15  
    Zbadaj przekażnik główny czy wychodzą z niego zasilania.
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 13  
    Jeśli pompa paliwa nie działa to nie dostaje +12V lub masy.
    + jest podawany przez podwóny przekażnik umieszczony w komorze silnika.
    Masa pompy wiązką biegnącą pod tylną kanapą połączoną z nadwoziem wtykiem.
  • Poziom 9  
    dzięki za podpowiedzi, zacznę od głównego przekaźnika,
    mam pytanie gdzie on sie znajduje w 306, czy szukać obok komputera pod maską?
  • Poziom 13  
    Komora silnika obok serwa.
  • Poziom 9  
    temat zamknięty
    po wymianie głównego przekaźnika wszystko jest ok.
    Dzięki.
  • Poziom 22  
    Podpinam się do tematu - mam ten sam objaw: po przekręceniu stacyjki nie zapala się check engine jak było dotychczas. Auto nie zapala.

    Z rok temu miałem ten sam problem okazało się ze komputer nie podaje masy na podwójny przekaźnik przez co nie działała pompa i zapłon. Dosztukowałem mu masę i tak jeździł rok.

    Ktoś coś poradzi?