Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

efekt fali ostrzegawcze lampy uliczne

jacekkobra 10 Dec 2009 01:42 2810 6
    jacekkobra
    Level 11  
    Witam
    Mam nadzieje że w dobrym dziale pisze ale jak by co liczę na wyrozumiałość mod
    Problem mianowicie jest taki
    Poszukuje rozwiązania schematu sposobu działania ostrzegawczych lamp ulicznych
    które to błyskają w tak zwanym efekcie fali
    Czyli po starcie pierwszej impuls wędruje do drugiej
    odpala ją idzie do następnej i tak dalej
    chodzi mi o zbudowanie takiego urządzenia które by mogło w podobny sposób sterować przekaźnikiem czy triakiem lub czymś podobnym na przestrzeni 100 m
    w ilości np 100 punktów
    Licze na ogromną wiedzie i pomoc w spół forumowiczów Elektrody
    edberg
    Level 30  
    Jaka moc lamp (proponuję załączanie po przez styczniki).
    Czy po zapaleniu pierwsze gdy zapali się druga to pierwsza gaśnie? po zapaleniu trzeciej gaśnie druga ale zapala sie pierwsza? czy zapala się z każdym impulsem tylko następna? (przy lampach sodowych po ich zgaszeniu mogą się ponownie nie zapalić, dopiero jak ostygną)
    darkonel
    Level 19  
    Z tego co zrozumiałem to Kolega nie pisze o lampach sodowych. Proponuję do tego celu użyć odpowiednich diod LED. Schemat można zrealizować w oparciu o demultipleksery 74154 lub liczniki CMOS 4017. W przypadku 100 punktów świetlnych sterowanych w trybie "fali" będzie potrzebnych 10 układów 4017, 1 układ 4017 do kontroli poprzednich, generator kilkuhercowy np z 2 bramek NAND, dzielnik częstotliwości 1:10 - tu również można wykorzystać 4017. No i odpowiednie sterowanie LED-ami, np za pomocą tranzystorów Darlingtona.
    Jest to subiektywnie rzecz biorąc najtańsze rozwiązanie. Pozdrawiam
    jacekkobra
    Level 11  
    Dzięki za pomoc ale może dokładniej opisze problem
    Chodzi mi o to by na przestrzeni 100 m lub nawet 300 m rozwinąć powiedzmy 4 lub 3 żyłowy przewód
    np 24v plus i minus oraz sygnał ( impuls)
    I co np 5 m na tym przewodzie zapiąć odbiornik
    A działa to tak że pierwsza lampa po zapaleniu się wysyła sygnał do drugiej ta zapala się i wysyła sygnał do 3 a sama gaśnie potem 3 do 4 i tak do końca
    Czasy pomiędzy zapalaniami się poszczególnych lamp to rzędne 0,10 sek np
    Może być szybciej lub wolniej ale nie wolniej niż pół sekundy
    Moc każdej lampy około 0,5 ampera ale sie nie sumuje gdyż jednocześnie działac będzie jedna szt
    W oryginalnej konstrukcji jaką napewno każdy z was widział np na autostradzie robi to efekt fali
    Ja chce użyć zamiast lamp przekaźników lub bramek
    Dodatkowy problem to koszty oraz prostota czyli brak programowania bo musi być tych urządzonek około 300 a nawet 500
    Mam kilka schematów co myślicie o tym

efekt fali ostrzegawcze lampy uliczne efekt fali ostrzegawcze lampy uliczne efekt fali ostrzegawcze lampy uliczne
    darkonel
    Level 19  
    Oto najprostszy schemat na rozwiązanie Twojego problemu.
    efekt fali ostrzegawcze lampy uliczne
    Pozdrawiam
    jacekkobra
    Level 11  
    A masz może jakiś opis czy muszę sobie dobrać metoda prób i błędów
    Bardzo podobny do tego co mam na rysunku nr 2
    darkonel
    Level 19  
    Układ scalony to CMOS bramki NAND lub NOT, rezystory to np 10 kΩ, kondensator należy dobrać doświadczalnie w zależności od czasu świecenia jednej lampki. Na początek do prób możesz dać 100 µF. Tranzystor to Darlington dobrany do wysterowania lampki. Odradzam tutaj wykorzystanie elementów stykowych (przekaźników) z wiadomych powodów. Tranzystor to np BDW93C - zobacz na notę katalogową czy będzie Ci odpowiadał.
    Na początek proponowałbym zrobić 3 takie układy i spróbować je połączyć ze sobą (kaskada zamknięta). Tylko tutaj wymagany jest jakiś impuls inicjujący. A że nie wolno wymuszać stanów logicznych na wyjściach bramek, to jedno z wejść modułu trzeba zaopatrzyć w przycisk inicjujący z wykorzystaniem 2 diod 1N4148 (jedna dioda z wyjścia poprzedzającego modułu (katoda) do wejścia obecnego modułu (anoda), a druga dioda z wejścia obecnego modułu (anoda) do przycisku inicjującego od strony masy (katoda).
    Raz przyciśnięty przycisk spowoduje nieprzerwane działanie całego systemu aż do przerwania kaskady (tu można zastosować zwykły wyłącznik przerywający kaskadę).
    Mam nadzieję, że wyczerpująco rozjaśniłem problem. Pozdrawiam