Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Inst. elektryczna w remontowanym mieszkaniu-jaki przekrój?

zioolass 10 Dec 2009 10:46 13715 62
Automation24
    zioolass
    Level 20  
    Witam!
    Remontuję właśnie mieszkanie w starej kamienicy. Na razie dwa pokoje i korytarz. Dotąd w mieszkaniu cała instalacja "wisiała" na jednym bezpieczniku. Zlikwidowałem gniazdka elektryczne w remontowanych pomieszczeniach. Zostawiam starą część instalacji (przewody miedziane) jako obwód oświetlenia, i dokładam obwody z gniazdami. Znajomy poradził mi przewody 1,5 mm², Elektryk, który jemu kładł instalację, twierdzi, że to w mieszkaniu wystarcza. Z kolei inni mówią, że kładzie się 2,5 mm². Postanowiłem więc położyć 2,5 mm² do puszek, a od puszek 1,5 mm². Źle zrobiłem, że nie upewniłem się, czy to wystarczy, zanim kupiłem przewody.. Teraz czytam, że obciążalność 1,5 mm przewodu wynosi 14A, a zabezpieczenie takiego obwodu 10A. Te wartości by mi wystarczyły, mam tylko wątpliwości co do odkurzacza i żelazka, póki ja tam będę mieszkał, to nie kupię z większym poborem, ale co jeśli po mnie ktoś przyjdzie i podłączy mocniejsze?
    Proszę o wypowiedź, czy mogę położyć taką instalację, czy muszę cały obwód wykonać przewodem 2,5 mm²?
    Pozdrawiam
  • Automation24
  • Helpful post
    klorko
    Level 14  
    Też robię remont w mieszkaniu i wymieniam instalację na miedzianą. Osobiście radziłem się kilku różnych osób i doradzili mi położenie 2,5 mm² na gniazdka i 1,5 mm² na oświetlenie. Teoretycznie jak włączysz sobie samą pralkę to 1,5 mm² powinno wystarczyć, ale jeśli na tym samym przewodzie włączysz coś jeszcze prądożernego to możesz mieć problem. Dlatego dla bezpieczeństwa i świętego spokoju na gniazda większość osób zaleca 2,5 mm². Jeśli chodzi o oświetlenie to podobno nawet 1 mm² wystarcza.
    kortyleski
    Level 43  
    Oczywiście że do gniazd 2,5mm^2
  • Automation24
    zioolass
    Level 20  
    Pralka będzie w kuchni, która będzie robiona później, tam dam dwa obwody już przewodami 2,5 mm². Ten, który teraz kładę, ma zasilić sypialnię, pokój dzienny i jedno gniazdo w korytarzu, póltorówka ma iść tylko od puszek połączeniowych do gniazdek, od "skrzynki" puszek, 2,5 mm². Docelowo chcę mieć 6 obwodów: światło, dwa w kuchni, łazienka z sypialnią (ten kładę teraz) +dwa pozostałe pokoje na oddzielnych obwodach (pokój dzienny będzie odcięty od obecnie kładzionego obwodu i zasilony od strony trzeciego pokoju).

Dodano po 1 [minuty]:

kortyleski wrote:
    Oczywiście że do gniazd 2,5mm^2

Czy to jest oficjalny wymóg, czy praktyka?
  • Helpful post
    kortyleski
    Level 43  
    Praktyka, ale jak robiliśmy remonty pustostanów to nadzór wymagał właśnie takiej konfiguracji.
    zioolass
    Level 20  
    kortyleski wrote:
    Praktyka, ale jak robiliśmy remonty pustostanów to nadzór wymagał właśnie takiej konfiguracji.

http://perunwit.w.interia.pl/obcp.html Właśnie tu doczytałem, że albo zabezpieczę ten obwód 10A bezpiecznikiem, wtedy bez sensu do puszek dawać 2,5 mm², albo bezpieczniki na puszkach, to już w ogóle absurd, czyli położę jednak całość 2,5 mm²...
    Dziękuję, pozdrawiam.
    Informacja
    Level 18  
    Gniazda 2,5 mm kwadratowych.
    Obwody które są największym zagrożeniem dla użytkownika warto wykonać jako wydzielone, i zabezpieczyć wyłącznikiem różnicowo prądowym.
    Przyda się gdy np nastąpiło by przebicie w pralce czy lodówce.
    WE pomieszczeniach kuchennych i łazienek gdzie łatwo o kontakt z wodą "różnicówka" może zwyczajnie uratować życie.
    Oświetlenie w mieszkaniu może mieć swobodnie 1,5 mm kw.
    Tymbardziej w świetle zmian oświetlenia na energooszczędne.
    Na mojej stronce można znaleźć w zakładce wykłady minn link do prezentacji opisującej prawidłowy sposób wykonania i zabezpieczenia instalacji elektrycznych.
    Pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    nerxu8
    Level 11  
    do gniazdek 2,5 mm kwadrat , do oświetlenia 1,5 mm kwadrat
    zrób osobny obwód do oświetlenia,osobny do gniazd w łazience i osobny do pozostałych gniazdek
    zioolass
    Level 20  
    nerxu8 wrote:
    do gniazdek 2,5 mm kwadrat , do oświetlenia 1,5 mm kwadrat
    zrób osobny obwód do oświetlenia,osobny do gniazd w łazience i osobny do pozostałych gniazdek

Przekroje już zadecydowałem,że będą takie właśnie, może by mi wystarczyły 10A obwody, ale mieszkanie są długowieczniejsze, niż ludzie. A co do ilości obwodów, myślałem o 6 docelowo.
    Inst. elektryczna w remontowanym mieszkaniu-jaki przekrój?
    Tak wygląda to mieszkanie (mniej więcej).
    1 to tablica z licznikiem i bezpiecznikami.
    2 pion i licznik gazu. na żółto dojście gazu do kuchni (po suficie)
    3 miejsce, gdzie chcę przełożyć rozdzielnię.
    Na razie remontuję pokój 1, sypialnię i korytarz, dalej kuchnię z łazienką. W tej chwili kładę obwód gniazd zaznaczony na czerwono, 44cm pod sufitem. Pogrubiłem miejsce, gdzie łączy się sypialnia z pokojem. Ostatecznie chciałbym mieć osobne obwody na: -pokój 1,
    -pokój 2, oświetlenie (dotychczasowa instalacja pozbawiona gniazd, i w remontowanych miejscach podmieniana na 3-przewodową),
    -2 na kuchnię,
    -1 (ten, który teraz kładę, po odpięciu pokoju 1, który przyłączę przez pokój 2) na sypialnię i łazienkę.
    Pralka ma być w kuchni, zasilona z jednego obwodu z lodówką, w łazience piec C.O. i gniazda do suszarek, golarek, itp.
    Czy to dobry układ?
    Czy lepiej zrobić światło+kuchnia z łazienką+reszta mieszkania?
    Rozdzielnię chcę przełożyć z prawej strony na lewą, bo przewód do licznika idzie po drzwiach, i od licznika na mieszkanie znów po drzwiach, wchodzi w ścianę, wychodzi gdzieś nad drzwiami do kuchni, i wygląda mi to trochę bez sensu. W niedzielę przyjeżdża kuzyn, Elektryk, dowiem się, jakie ma uprawnienia i czy mi to zrobi. Oraz czy ja tam mam w ogóle PE;> Wiem, że były kiedyś 3 fazy, bo były piece, licznik został 3-fazowy, teraz wszystko "wisi" na jednym bezpieczniku.
    Jeśli ktoś ma jakieś sugestie, to poproszę.
    Pozdrawiam
    slawekx
    Level 29  
    Tak z tymi wątpliwościami to kuzyn pomoże . Szkoda 3 faz .
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    zioolass wrote:
    Postanowiłem więc położyć 2,5 mm² do puszek, a od puszek 1,5 mm².

Chciałem Ci powiedzieć, że w miejscu zmiany przekroju przewodów obowiązkowe jest zainstalowanie bezpieczników. Dlatego nie wolno tak robić.
    A poza tym niedozwolona jest przebudowa instalacji elektrycznej bez przystosowania jej do obecnych norm i wymagań przepisów. Więc dlaczego nie piszesz, ze wykonujesz ją jako pięcioprzewodową???
    Gdzie przewód ochronny? Gdzie połączenia wyrównawcze? Instalacja to nie tylko dwa kabelki i żarówka!!!!
    Anonymous
    Anonymous  
    retrofood
    Bronek22 wrote:

Na koniec chciałbym przedmówcy zadać pytanie, co chcialby objąć połączeniami wyrównawczymi ?
    A skąd mam wiedzieć? Postawiłem pytanie licząc na to, że autor wie o co chodzi i odpowie chociażby, że np. nie ma co łączyć.
    Bo w sumie, to niewiele wiadomo. Wiadomo, że mieszkanie w starej kamienicy. Nic nie wiemy np. o wlz, nic nie wiemy czy zabezpieczenie główne wytrzyma nowe obciążenie i nie wiemy do czego dołączyć RCD.
    Akrzy74
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Cytat kol Bronek22:
    Quote:
    Z jednego gniazda można pociągnąć max 16A.

Bzdura kolego Bronku! Po pierwsze- jak sam napisałeś: przy zabezpieczeniu 16A można "uzyskać" o wiele większy prąd zanim zabezpieczenie wyłączy, a po drugie są gniazdka 1f na prąd o wiele większy niż 16A. Jeśli wymagasz od kogoś precyzyjnego wyrażania się- sam wyrażaj się precyzyjnie!
    Quote:
    Klientowi nie można takiej instalacji oddać, bo się będą czepiać o normy

Oraz:
    Quote:
    A twoja instalacja nie musi dokładnie odpowiadać normom. Bo stosowanie norm nie jest obowiązkowe.

Sam zobacz, jak Twoje wypowiedzi wprowadzają zamęt...
    Quote:
    Ma być bezpieczna, a te przekroje nie zagrażają bezpieczeństwu, ani nie zagrażają pożarem.

Najistotniejszym parametrem w tym przypadku jest długość tego cienkiego przewodu- czy ktoś stosuje dobezpieczenie czajnika bezprzewodowego zasilonego przewodem 0,75mm² ? Nie! Ale kilkukrotnie (raz- za razem) zagotuj wodę w takim czajniku i zobacz co się dzieje z przewodem zasilającym...Każde zmniejszenie przekroju przewodów ułożonych na stałe powinno posiadać stosowne zabezpieczenie- albo w miejscu zmiany przekroju, albo w rozdzielnicy, ale uwzględniające zmianę przekroju -zabezpieczenie dla warunków najmniej korzystnych: przekrój, oraz np. współczynniki uwzględniające ułożenie przewodów w wiązce (o czym wszyscy zapominają).
    Quote:
    Na koniec chciałbym przedmówcy zadać pytanie, co chcialby objąć połączeniami wyrównawczymi ?

Co mnie martwi kol. Bronku- że zadajesz pytania innym oczekując odpowiedzi, a sam wywołany do "tablicy" w wielu tematach-> unikasz odpowiedzi. :wink:
    slawekx
    Level 29  
    nie chcę się pastwić nad wypowiedzią Bronek22 ale z prądem żartów nie ma i to nie źle zgrana piosenka ale gdy popełni się błąd w instalacji może to drożej kosztować.
    My możemy się sprzeczać ale zadający pytanie jest zielony i po takich sugestiach może źle zrozumieć podpowiedzi.
    Z treści zadawanych pytań i ze stanu w jakim obecnie znajduje się instalacja wynika niezbicie że dla kolegi zioolass najlepszym rozwiązaniem jest wynajęcie fachowca.
    Anonymous
    Anonymous  
    Łukasz-O
    Admin of electroenergetics
    Niestety znów muszę napisać nie na temat :|
    Bronek22 z jednej skrajności wpadasz w drugą. Raz piszesz o fachowości a innym razem udzielasz szkodliwych porad tak jak teraz. Sam się gubisz w tym co piszesz - chodzi o całokształt Twojej działalności na Forum.
    seb.dok
    Level 11  
    co do kolegi bronka macie racje troche przesadza.
    Kolega zoioolass potrzebuje konkretnych porad a nie:"tak wystarczy" , "tak może być". Ja nie jestem fachowym elektrykiem tylko z zamiłowania. Jeżeli kolega zioolass chce fachowej istalacji to niech tak będzie, jeżeli chce oszczedzić na kosztach niech zrobi jak uważa byle było to wmiarę bezpieczne.
    zioolass
    Level 20  
    retrofood wrote:
    zioolass wrote:
    Postanowiłem więc położyć 2,5 mm² do puszek, a od puszek 1,5 mm².

Chciałem Ci powiedzieć, że w miejscu zmiany przekroju przewodów obowiązkowe jest zainstalowanie bezpieczników. Dlatego nie wolno tak robić.
    A poza tym niedozwolona jest przebudowa instalacji elektrycznej bez przystosowania jej do obecnych norm i wymagań przepisów. Więc dlaczego nie piszesz, ze wykonujesz ją jako pięcioprzewodową???
    Gdzie przewód ochronny? Gdzie połączenia wyrównawcze? Instalacja to nie tylko dwa kabelki i żarówka!!!!

Witam!
    Z tego pomysłu już się wycofałem, ze dwa posty dalej. Z następnych, typu łazienka i sypialnia na jednym obwodzie również. Jak i wszystkie gniazda w mieszkaniu (więcej niż 10..) na jednym obwodzie. Ma rację kolega slawex, że jestem zielony. Chętnie zleciłbym fachowcowi wykonanie całej instalacji od nowa, ale nie stać mnie na to, więc część prac chcę wykonać samemu, jak cały remont. Rycie bruzd i położenie przewodów chyba leży w zasięgu przeciętnie sprawnej manualnie osoby, więc chciałbym wiedzieć, jakie obwody wydzielić i sprowadzić je w miejsce, gdzie będzie rozdzielnica. Nie zapytałem: "kupiłem se różnicówkę, główny wył, eski i jak mam to w skrzynce poskręcać?", tylko: "jakie przekroje w obwodach gniazd?"..
    Cieszę się, że ta dyskusja tu się rozwinęła, nawet jeśli zostanę zjechany, bo zanim coś zrobię , to się upewnię, czy tak mogę. Pytać na tym forum zacząłem, bo mi znajomy "poradził", że mogę sobie położyć 1,5 mm² do gniazd, jak jemu elektryk poradził, i mogę to sobie sam zrobić, bo kto mi to sprawdzi..ale coś mi nie pasowało, więc spytałem na forum, które znam z innego działu.
    Więc można teraz albo temat zamknąć, uznawszy,że nie mam czego szukać wśród początkujących elektryków, albo przypilnować pytającego, żeby głupoty nie zrobił. Na dzień dzisiejszy chcę przenieść licznik, przygotować miejsce na rozdzielnicę, zaplanować obwody (2 w kuchni, łazienka, 3 x pokoje, światło korytarz i światło reszta mieszkania). Fachowiec (kuzyn) przychodzi w poniedziałek, najpierw dzwonię do Enei po informacje n.t. przyłącza i procedury przeniesienia tego licznika.
    Dziekuje za wypowiedzi i czerwone lampki, pozdrawiam serdecznie.
    seb.dok
    Level 11  
    Gdybym ja robił komuś tą istalacje kto by nie oszczędzał na kasie zrobił bym tak:
    1)Światło 1.5 mm^2, gniazda 2.5mm^2
    2)oczywiście obwód świtła osobny gniazda osobny
    3)łazienka wszystkie gniazda zabezpieczone różnicówką a w kuchni przynajmniej trzy gniazdka zabezpieczone różnicówką bo z tego co kolega mowi ma być pralka, lodówka i dotego jedno wolne gniazdko
    4)urządzenia typu pralka, lodówka, czajnik, piekarnik, przepływowe ogrzewacze wody-oczywiscie zasilane z własnego obwodu
    5)reszta gniazd z całego mieszkania na jedym obwodzie(jeden bezpiecznik) to samo tyczy się światła- całe na jednym obwodzie(zabezpieczone różnicówką winno być).

UWAGA!!!Kiedyś różnicówek nie było i ludzie jakoś sobie radzili.Teraz gdy wszystko idzie do przodu a my coraz bardziej boimy sie o bezpieczeństwo wykorzystajmy ten wynalazek i zadbajmy o to by w naszych domach było bezpiecznie-przynajmniej postarajmy sie
    retrofood
    zioolass wrote:
    Chętnie zleciłbym fachowcowi wykonanie całej instalacji od nowa, ale nie stać mnie na to, więc część prac chcę wykonać samemu, jak cały remont. Rycie bruzd i położenie przewodów chyba leży w zasięgu przeciętnie sprawnej manualnie osoby, więc chciałbym wiedzieć, jakie obwody wydzielić i sprowadzić je w miejsce, gdzie będzie rozdzielnica.
    ...
    Fachowiec (kuzyn) przychodzi w poniedziałek, najpierw dzwonię do Enei po informacje n.t. przyłącza i procedury przeniesienia tego licznika.

A to akuratnie pewnie dałoby się zrobić bez problemów. Przecież z elektrykiem mozna się umówić na wykonanie tylko niektórych prac w ramach dozoru, niech sprawdza nasze działania. Będzie taniej i sprawniej i co najważniejsze: będzie dobrze! I myślę, że na zamykanie tematu jest za wcześnie. Pokaż dyskusję kuzynowi i niech on pyta w poniedziałek, gdyby czegoś nie wiedział.

Powodzenia!
    tyton
    Level 16  
    Witam.

Warto też wspomnieć o tym,że od łącznika do punktu oświetleniowego trzeba wyłożyć przewód min. cztero-żyłowy.

Pozdrawiam.
    Anonymous
    Anonymous  
    Akrzy74
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Cytat kol. Bronek22:
    Quote:
    Nie podzielam zdania kolego moderatora, że z pojedynczego gniazda można pociągnąć
    znacznie wiecej niż 16A. No pewnie ,że na upartego można, ale takie stwierdzenie to pewna manipulacja. Niech ktoś wskaże odbiornik w tym mieszkaniu, który weźmie więcej niż 12A ! Kolego moderatorze, spójrzmy życiowo. To jest niewielkie mieszkanie. W mieszkaniu prądożerne odbiorniki to pralka i piekarnik, a każde z nich jest podłączone do odrębnego gniazda. I każde z nich pobiera prad 10-12A, więc czego się czepiać, 1,5 mm2 spokojnie to wytrzyma. Dla zasady kazać koledze przekuwać przewody ? Więc moją odpowiedź uważam za wyważoną.

Wszyscy zajmują się tylko obciążalnością długotrwałą przewodu, jakby to był jedyny parametr od którego zależy zastosowanie i eksploatacja. Gdzie impedancja pętli zwarcia? Gdzie spadki napięcia? Jak, nie znając długości obwodu można twierdzić, że np.16-18A dla 1,5 mm kwadrat to będzie super? Trochę rozwagi!
    Dla przewodu ułożonego pojedyńczo- owszem, a proszę sprawdzić jak się ma sprawa ze współczynnikami zmniejszającymi przy ułożeniu w wiązce. Dojdzie kolega/koledzy do wnioski, że obciążalność długotrwała w większości przypadków będzie dużo mniejsza od 16A. Nie istnieje pojęcie "gniazdko do lodówki", "gniazdo do pralki"... Normy znają pojęcie gniazd ogólnego przeznaczenia i mają dopuszczalny prąd 16A a każdy użytkownik ma prawo włożyć tam wtyczkę dowolnego odbiornika do 16A. I nie wolno go ograniczać- ograniczają ci, którym szkoda 20groszy na 1m przewodu (i stosują odpowiednio mniejsze zabezpieczenia w tablicy). Jeśli ktoś uważa, że do zasilania lodówki można dać mniejszy przekrój, to proszę zlikwidować gniazdo i podłączyć lodówkę na stałe do puszki. A co jeśli lodówka zmieni swoje polożenie, a do tego gniazdka (ogólnego przeznaczenia) pani domu zechce podłączyć np. wypasiony odkurzacz? Ktoś napisze temat- a inny napisze zamień B10 na C16 (albo C20
    przy przewodzie zasilającym 3x1.5mm²). Co z tego, że żarówki halogenowe (czy LED) nie potrzebują często przewodu 3x1.5mm, ale może takiego przekroju potrzebuje ochrona p/porażeniowa...
    Obwody oświetleniowe 3-4 x 1.5mm, obwody gniazd ogólnego przeznaczenia 3x2.5mm
    on117
    Level 27  
    Jak chce przewód 1,5 mm2, bo ma taki i nie chce go zmieniać to cały przewód od gniazdka do rozdzielni i zabezpieczenie 10 A.
    Jak zakłada przewód 2,5 mm2 3 żyłowy np. do pralki to cały przewód od gniazdka do rozdzielni i zabezpieczenie 16 A.
    Jak zakłada przewód 2,5 mm2 do gniazdek to możliwe rozgałęzienia w puszkach gniazdkach i zabezpieczenie 16 A.

Możliwe jest również założenie 1 przewodu kilka żyłowego, zamiast np. 2 3-żyłowych, z tym że należy policzyć prąd płynący żyłą N.

Trudne do policzenia? Pralka, bierze np. 12 A, więc zabezpieczenie 16A i przewód 2,5mm2 wystarczy. 1-2 gniazdka wystarczy zabezpieczenie 10 A, bo przykładowa suma prądu pobieranego przez urządzenia podłączone nie będzie większa niż 9A. Więcej gniazdek i więcej urządzeń suma prądu pobieranego np. 12 A i zabezpieczenie 16 A, więc przewód 2,5 mm2.
    zioolass
    Level 20  
    tyton wrote:
    Witam.

Warto też wspomnieć o tym,że od łącznika do punktu oświetleniowego trzeba wyłożyć przewód min. cztero-żyłowy.

Pozdrawiam.

W jednym pokoju zostawiłem w suficie przewód do żyrandola, 3 żyły, 2 grupy żarówek, do stycznika ( z puszki) położyłem 3*1,5 mm². Sufit zazbroiłem siatką z włókna szklanego, wymiana przewodu byłaby trochę kłopotliwa. Jeszcze gładzi nie kładłem, więc przewód można by jednak wymienić, pytanie, czy trzeba/warto ?
    retrofood
    zioolass wrote:

W jednym pokoju zostawiłem w suficie przewód do żyrandola, 3 żyły, 2 grupy żarówek, do stycznika ( z puszki) położyłem 3*1,5 mm². Sufit zazbroiłem siatką z włókna szklanego, wymiana przewodu byłaby trochę kłopotliwa. Jeszcze gładzi nie kładłem, więc przewód można by jednak wymienić, pytanie, czy trzeba/warto ?

A gdzie przewód ochronny???
    Alana
    Level 37  
    on117 wrote:
    Możliwe jest również założenie 1 przewodu kilka żyłowego, zamiast np. 2 3-żyłowych, z tym że należy policzyć prąd płynący żyłą N.

Wlasnie. Czy jest zgodne ze sztuka takie podlaczenie gniazd czy innych odbiornikow ze obwody zasilane z roznych bezpiecznikow maja wspolny odcinek przewodu N i PE?