Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak połączyć 2 tyrystory, zwiększając moc układu?

maras2003 10 Dec 2009 13:33 1760 10
    maras2003
    Level 29  
    Witam.

Mam taki kontroler z lampek (lampki sie posypały, ale kontroler działa), a właściwie 2 sztuki...
    Ogólnie lampki są sterowane przez tyrystory PCR 406 A. Jedyne info jakie znalazłem: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic16762.html oraz datasheet http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/P/C/R/4/PCR406.shtml

W jaki sposób mogę zwiększyć moc kontrolera? Czy mogę dolutować drugi tyrystor identycznie jak pierwszy (połaczenie równoległe) ?
    Jaką moc ma 1 taki tyrystor (0,8A * 230v = 180W ?), jaką będzie miał po dołożeniu drugiego (2x większą ?) oraz jaką moc mają lampki choinkowe - np. 100 lub 200 sztuk ?

Pozdrawiam
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    Dołączyć drugiego nie wolno, ale możesz założyć jeden nieco większy. Lampki choinkowe maja znikomą moc, myślę, że 30W to max. Twoje obliczenia są poprawne (180W)
    fuutro
    Level 43  
    Na pewno są poprawne? Te 180W byłyby mocą jaką może sterować tyrystor ale nie mocą, z jaką tyrystor sobie sam poradzi. Trochę to niedokładne.
    maras2003
    Level 29  
    Tzn. mam dodać jakieś radiatorki ?
    Czy tyrystor można zastąpić czymś innym, albo dołożyć tranzystor (na mniejsze napięcie) i nim sterować lampki ?
    fuutro
    Level 43  
    Tyrystor możesz zastąpić innym, mocniejszym ale o najlepiej zbliżonym prądzie bramki.
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    No tak, tak. Elementy przeznaczone do mocowania na radiatorze mają podaną moc w założeniu, że będą chłodzone. Ale ten tyrystor o którym pisze kolega jest w obudowie TO-92, a ta obudowa przecież nie wymaga radiatora.
    fuutro
    Level 43  
    Radiator niewiele jej pomoże, nawet wcale.
    maras2003
    Level 29  
    No cóż, po podłączeniu 3 kompletów po 100 sztuk żarówek (po 33W, bo tak pisało na opakowaniu), układ niestety wymiękł ;)
    Ogólnie się grzał.
    Mam jeszcze jeden identyczny. Jak mu 'pomóc' żeby tym razem się nie spalił ?
    Paweł Es.
    VIP Meritorious for electroda.pl
    W tym układzie to trzeba też dać mocniejsze diody w mostku Graetza z którego zasilane są te tyrystory, a poza tym te tyrystory mają maluśki prąd sterujący, więc przy większych tyrystorach trzeba by dać jakieś pośrednie stopnie tranzystorowe, bo nie wiadomo jaką wydajnośc pradową mają wyjścia tego sterownika.'

Proponuję najpierw rozrysować tę płytkę na schemat (od styków sterownika traktowanego jako czarną skrzynkę), bo wtedy będzie wiadomo jak i co podłączać.
    maras2003
    Level 29  
    Tyrystorów na pewno nie będę zmieniał (nie zdążą dojść).
    Byłem w trakcie wstawiania mostka z zasilacza AT, ale lutownica mi padła :)
    Jutro dokończę.
    No i rzeczywiście, wydaje mi się że diody mocno się grzały... (9 kompletów, po 33w = 300W co daje ponad 1A na dość małą diodę)