Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Migające światło - spadki napięcia VW Sharan 1.9TDI 115km

10 Gru 2009 17:11 8679 16
  • Poziom 9  
    Witam Szanowne Grono. Mam problem z moim Sharanem. Po odpaleniu samochodu migają - przygasają mi światła, podświetlenie deski rozdzielczej, lampka oświetlenia wnętrza. Dzieje sie tak przy zimnym jak i ciepłym silniku. Światło miga jeszcze chwile po zgaszeniu - dopóki webasto chodzi. Mierzyłem miernikiem na akumulatorze i jest od 14.2 na światłach do 14.4 przy zgaszonych. Proszę was o jakieś rady.
  • Poziom 13  
    pewnie webasto obciaza instalacje.wylacz webasto i sprawdy czy migaja
  • Poziom 17  
    Miałem ALHAMBRE 2002r . Miała ogrzewanie postojowe , tego nie można wyłączyć do momentu ośiągnięcia temperatury.Nie pisałeś jak długo miga i czy odpala palenisko?? (pobór prądu przez świece żarową).
  • Poziom 9  
    Właśnie mam wrazenie że dzieje sie to gdy webasto chodzi. jak je wyłączy??
  • Poziom 25  
    Witam. W Sharanie nagrzewnica i podgrzewacz wody pobierają dużo prądu. Znam już dwa przypadki spłonięcia instalacji w tym modelu. To prawdopodobnie wada fabryczna - słyszałem o licznych innych kłopotach z instalacją elektryczną. Bezzwłocznie udaj się do zaufanego elektryka samochodowego. Pozdrawiam.
  • Poziom 29  
    To miganie\drżenie oświetlenia mogłoby również wskazywać na walnięte sprzęgło na kole pasowym alternatora ale nie robiłby "fajerwerków" po zgaszeniu silnika (no i napięcie na pracującym silniku byłoby niższe). Sprawdź całe "ustrojstwo" od ogrzewania postojowego za tylnym kołem - bardzo często wirnik się zaciera i ciężko pracuje powodując chwilowe spadki napięcia i pożerając ogromne ilości prądu. Bo faktycznie jeszcze Ci się fura zdymi...
  • Poziom 9  
    dziś będę właził pod samochód i zobaczę co się będzie działo jak odłączę to ustrojstwo
  • Poziom 15  
    Żeby wyłączyć dogrzewacz/webasto wystarczy wyjąć bezpiecznik nr 12
    (w Sharanach po 2000 r, a 115km pewnie taki jest).
  • Poziom 18  
    Nie sprawdziłeś najważniejszej a zarazem najprostszej rzeczy, czyli połączeń na klemach akumulatora oraz wszystkie masy. Jeśli nie będzie dobrego styku objawy będą podobne.
  • Poziom 17  
    Kolega fermik podpowiada właściwie , a"ustrojstwo"jest PRZED lewym tylnym kołem .Powodzenia.
  • Poziom 9  
    chciałem dziś te wtyczke wypiąc ale jest tak jakos zasyfiona ze sie nie udało:( masy posprawdzane i nadal "migocze"
  • Poziom 9  
    webasto odpala, grzeje ale węże sa zimne, nie działa pompka i mam wrażenie że to ona robi problem z tym mryganiem światła
  • Poziom 17  
    Odłącz bezpiecznik 12 lub 29 . Napisz co wtedy ?. Powodzenia.
  • Poziom 9  
    pompka zmieniona i dziala - słychac jak chodzi. światło już nie mryga ale webasto przestało odpalac:( normalnie brak mi juz sił na to. wie moze ktoś z kolegów gdzie we włocławku lub okolicach naprawiają - serwisują ogrzewania??
  • Poziom 9  
    juz odpala, pompka chodzi, samochodzik grzeje. pozostał problem z migotaniem swiatła. czy może byc to wina dużego poboru prądu przez swiece w ogrzewaczu?? czy u was w momecie odpalenia dogrzewacza tez przygasa światło i migocze przez jakiś czas??
  • Poziom 11  
    U mnie się dzieje podobnie, ale przyczyną jest ogromny spadek napięcia spowodowany automatycznym włączeniem się elektrycznej przedniej szyby. Widze to na woltomierzu na desce rozdzielczej- napięcie spada nawet o 2V . Jak wyłącze przyciskiem to wszystko ok.
  • Poziom 2  
    Witam. Widzę, że kolega nie ma pojęcia to już tłumaczę: "debasto" w tych autach to jest do dogrzewania silnika a "webasto" (nie wszyscy mają), które ja akurat posiadam również w swojej opcji to jest urządzenie do dogrzewania kabiny auta, nazywane również ogrzewaniem postojowym. pozdr.
    ps. Przepraszam, że lekko nie związane z tematem ale myślę ,że trzeba pomagać.