Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

vectra c 1.9 CDTI problem z kodowaniem wtryskow

Robert SI 10 Gru 2009 22:48 8097 8
  • #1 10 Gru 2009 22:48
    Robert SI
    Poziom 13  

    Witam.mam problem z zakodowaniem wtryskow w vectrze c 1.9 cdti 2005r. ,po wymianie silnika z kompletnym osprzetem ,kodowanie op-comem i dodczas kodwania nowych wtryskow pokazuje blad ze nie zapisano w pamieci eprom.stare kody wtryskow z poprzedniego silnika przyjmuje bez problemu.pomocy!!!. Pozdrawiam

    0 8
  • #2 10 Gru 2009 23:36
    raf398
    Poziom 14  

    Witam
    Ostatnio miałem coś takiego z masterem po wymianie wtrysków i okazało się że sterownik ich nie przyjmuje bo jest różna ilość cyfr do wkodowania. Teraz już nie pamiętam ale na starych chyba było 7 cyfr a na nowych ( niby do mastera ) tylko 6 .

    0
  • #3 10 Gru 2009 23:49
    Robert SI
    Poziom 13  

    umnie jest 9 cyfr na starych i na nowych. mam jeszcze pytanie czy bledne kody powoduja to ze wchodzi w tryb awaryjny .jasli tak to mam te wtryski ze starego silnika to bym je podmieni.Z problemem stoje w niemczech na zadupiu a swieta tuz tuz a do kraju trzeba jakos wrocic.Pozdrawiam

    0
  • #4 10 Gru 2009 23:53
    raf398
    Poziom 14  

    a jak Ci się objawia ten tryb awaryjny ?

    1
  • #5 11 Gru 2009 00:01
    Robert SI
    Poziom 13  

    po odpaleniu silnik pracuje normalnie przez kilka sekund potem zaklekoce przez 2 sekundy i wraca do normy ale wkreca sie tylko do 1800 obrotow .Probowalem tak jechac to 80km/h to max.jak zapale i odrazu gaz do dechy to jedzie normalnie ,i wkreca sie do odciecia ,ale gdy tylko pochodzi na wolnych to dopada go ten dzwny odglos i po ,mocy brak

    0
  • #6 11 Gru 2009 00:12
    raf398
    Poziom 14  

    Jak te stare wtryski były ok i dają się zakodować to sprobuj je założyć może te nowe są już zmęczone bo według mnie jeżeli były by dobre to powinny chodzić nawet bez kodowania i nie powinny przez brak kodowania powodować takich objawów .

    1
  • #7 11 Gru 2009 00:18
    Robert SI
    Poziom 13  

    sprawdzalem auto op-comem i mam takie bledy


    Łączna ilość kodów: 2

    P0400 - Otwarty obwód recyrkulacji gazu wydechowego
    (04) - Obecny

    P1109 - Za wysokie napięcie obwodu zwrotnego nastawnika komory wirowej
    (05) - Obecny

    Dodano po 2 [minuty]:

    czy to moye powodowac takie objawy?

    0
  • #8 12 Gru 2009 00:45
    auto-krak.pl
    Poziom 14  

    Witam,
    "Skończ waść wstydu oszczędź!"
    od 19 Października "pirniczysz" się z tym autem jak matka z łobuzem,

    vectra c 1.9 CDTI 2005r. zapali i po chwili gaśnie
    w takim tempie Święta na zachodzie Cię zastaną.

    Usuń usterki które są odpowiedzialne za te dwa błędy bo są w formie obecnej i mogą powodować wyżej wymienione objawy.
    Później dopiero bierz się za wtryskiwacze,
    dwie literki/cyferki (nie pamiętam które) na wtryskiwaczach są naniesione niejednoznacznie, to znaczy można błędnie je odczytać, ale jak masz stare to problem z głowy.
    Pozdrawiam

    0
  • #9 13 Gru 2009 18:17
    Robert SI
    Poziom 13  

    Dzieki za wszystkie wskazowki auto naprawione usterki usuniete.Glowna przyczyna byl wadliwie dzialajacy elektro zawor na pompie .wszystkim wielkie dzieki za pomoc.

    1