Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Trilux Tap 2105 Czy to trafo ??

buli1 11 Dec 2009 14:02 2551 24
    buli1
    Level 25  
    Mam tv trilux tap 2105 i usterka polega na tym ze sa drgania na obrazie ale widać je na jasnych kolorach i przy tych drganiach cos syczy w trafie. Jak włącze tv obraz jest ok po chwili rożnie zacznie drgać za chwile przestanie i tak w kółko. Czasami tez troszkę sie straci ostrość i sie ściemni obraz ale jak sie po reguluje to zas jest ok na kilka sekund. Moje pytanie czy to na 100% trafo, ja jestem pewny na 99.9%, do dam ze regulacji (minimalna) w p.cz nic nie pomaga. Czekam na odp.
    roman4
    Level 22  
    Witam , zobacz czy przy trafo powielaczu masz przewody od skrin i focusa na zatrzaski wkładane bo jeśli tak to wyciągni przewody i wyczyść styki tych przewodów. Zimne luty przy trafo powielaczu sprawdzone ?.
    buli1
    Level 25  
    Kurcze nadal ni emam tego trafa. Byłem w serwisie ale nie mielio takiego wiec zamiennik to HR7535? Teraz pytanie czy napewno? Lub czy ktos ma sprawdzony jakis zamiennik.

Dodam ze znalazłem na forum jeszcze HR8377?? Teraz pytanie ktore to ma byc w koncu?
  • Helpful post
    mirex
    Level 43  
    A o czym tu dyskutować? Wystarczy w schemat TV popatrzyć i aplikacje trafopowielaczy! To, że ktoś gdzieś bajdurzy o 7535 jeszcze nic nie znaczy.
    http://www.hrshop.es/index.php?command=viewSc....hrdiemen.es/products/img/esquemas/HR8377.gif
    http://www.hrshop.es/index.php?command=viewSc....hrdiemen.es/products/img/esquemas/HR7535.gif
    irek19
    Level 33  
    Sprawdż numer płyty głównej.
    PB 020/5 - trafo oryginał 40332-10
    buli1
    Level 25  
    Kolego irek19 - wiem ze oryginał to 40332-10.
    Takie trfo mam w tv i jest uszkodzone. Nie chce kupowac oryginalnego bo bedzie drogie. Chce zamiennik HR jakis tylko nie wiem jaki bedzie działać bo róznie pisza.
  • Helpful post
    radsat
    Moderator
    Buli1 - mirex podał ci czarno na białym wszystko co trzeba, twoim zadaniem jest porównać to co masz w tv do jednych z tych dwóch.
  • Helpful post
    radsat
    Moderator
    Sprawdź np. na który pin twojego trafa przychodzi zasilanie +B. W podanych zamiennikach na jednym masz na pin8 a na drugim pin10. Albo sprawdź na twoim pin4, czy jest na masie czy idzie do kolektora tranzystora odchylania poziomego. Wystarczy że popatrzysz od strony druku układ wyprowadzeń i po sprawie.
    mirex
    Level 43  
    Irek i leonard! Nie mąćcie koledze!
    Buli1, mógłbym Ci powiedzieć od razu, czemu nie. Tak jak powyżsi koledzy. Powiedzieli a Ty i tak nie wierzysz.
    Ale Ty się masz tu czegoś nauczyć, w szczególności myślenia a nie naprawiania jak małpa.

Jak już będziesz porównywał to pamiętaj, że HR numeruje wyprowadzenia od lewej do prawej. Weź to pod uwagę.
    Quote:

Do czego to mam porównać do mojego oryginału tak a skad mam wiedziec jakei on ma wyprowadzenia? Gdzie to znajdę.? Chodzi o schemat z TV nie mam shcematu.

Schemat leży przecież w bazie, jaki więc problem? Odniesieniem jest jednak zawsze płyta główna, schemat jest tylko pomocą.
    buli1
    Level 25  
    Ok sprawdzilem to 4 nago idzie do kolektora. Czyli HR8377 bedzie ok.
    Jeszcze małe pytanko gdzie polecacie kupic te trafo na cybot-tech czy poltronic? Cena to poltronic 25zł cybor tech 29zl (lub jest tez za 14zł.
    bogred
    Moderator of TV
    Sprawdziłem: w Cybor- Techu proponują HG. Są to niezłe transformatory, kupowałem ich od nich sporo do różnych TV i raz tylko miałem problem z iskrzącym potencjometrem ostrości. No i 12 m-cy gwarancji. Gdybym ja miał wybierać, to bym brał...to co napisał mirex. Ale z tych dwóch- zdecydowanie stawiam na tego HG.
    Pozdrawiam
    buli1
    Level 25  
    Kumpel jednak zrezygnowal z naprawy bo kupil nowy tv a trafo juz zamówione, ale naszczescie nie przyszlo w paczce i oddaje go bez naprawy. Tagze szczeście w nieszcześciu. Zamykam temat.
    irek19
    Level 33  
    buli1 wrote:
    Kumpel jednak zrezygnowal z naprawy bo kupil nowy tv a trafo juz zamówione, ale naszczescie nie przyszlo w paczce i oddaje go bez naprawy. Tagze szczeście w nieszcześciu. Zamykam temat.

Ludzie to mają szczęście!
    Ja jak części zamówię, to zawsze mi wszystko przysyłają. A tu się koledze fartło!!.