Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Linksys WAG54G2 problem z DSL

klisu94 11 Dec 2009 15:46 3179 7
  • #1
    klisu94
    Level 10  
    Witam. Posiadam problem z routerem Linksys WAG54G2. Problem polega na tym, że ów router nie chce sie połączyć z DSL. Dioda oznaczona jako DSL tylko mignie pare razy, po czym się wyłączy i ten cykl się ciągle powtarza. Dodam również że podłączyłem ten sam router u ciotki, po czym zsynchronizował się z linią DSL w parę sekund. W czym może tkwić problem ? Dziękuje za wszystkie porady.
    Zapomniałem dodać, że chciałem go uruchomić na sieci Neostrada TP. Na modemie Sagem 800 z Neostrady nie ma żadnego problemu z łączniem z DSL.
  • #2
    Boqler
    Level 20  
    Hm złe ustawienia wpisałeś pewnie w uzytkowniku i haśle jeśli to chodzi o neostradę. Dalsze ustawienia to pppoa, vc mux, vci 0, vpi 38 z tego co pamiętam.
  • #4
    klisu94
    Level 10  
    Tak, wszystkie dane zostały poprawnie wprowadzano, trzykrotnie były wykonywane telefony do TP w celu sprawdzenia poprawności danych i wszystko się zgadza.
  • #5
    szaleniec
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Pokaż zrzut ekranu z karty konfiguracji routera (status -> DSL connection).
  • #6
    klisu94
    Level 10  
    A mam jeszcze takie pytanko. Podłączyłem sobie neostrady do kompa poprzez normalny modem Sagem 800. I tu moje pytanie, czy gdy podłącze router tylko do karty siecowej poprzez kabel ethernet, będzię on wysyłał sygnał W-Fi?
  • #7
    salmon
    Moderator of Networks, Internet
    Jeśli dobrze Cię rozumiem, chcesz użyć routera jako switcha/access pointa - owszem, działać będzie, ale do udostępnienia internetu musiałbyś uruchomić udostępnianie połączenia na kompie i najlepiej wyłączyć serwer dhcp na routerze, bo będzie podawał do sieci dzierżawy z błędną w takiej konfiguracji bramą. Odpowiedź potraktuj jednak jako wiedzę "na marginesie", skoncentruj się raczej nad uruchomieniem routera, skoro działa...
  • #8
    klisu94
    Level 10  
    Ok, prosiłbym o zamknięcie tematu, wina leżała po stronie TP, mianowicie przy przedłużaniu umowy zwiększyłem transfer 2 mb, co wpłynęło istonie na to że owy router nie działa. Chodziło o odległość mojego domku od centrali telekomunikacji i router nie dostawał odpowiedniego sygnału :) Wziąłem z ich oferty Livebox'a i wszystko działa wyśmienicie :)