Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ustawienie anteny - pytanie

marcin w 11 Dec 2009 18:40 2111 4
    marcin w
    Level 22  
    Witam

Byłem dziś u sąsiada, poniewaź nie ma na platformie cyfrowego polsatu kanału TVP1. Wszystkie kanały pozostałe ma. Przywracałem ustawienia fabryczne, robiłem reinstalację kanałów, żadne zabiego nie pomogły. Zadzwoniłem więc na infolinię CP, dowiedziałem się że zmieniona jest częstotliwość, na której nadaje ten kanał TVP1. Ręcznie próbowałem instalować według podanych parametrów, niestety nic z tego. No i ku mojemu zdziwieniu dwie różne panie na infolinii każą wezwać serwis do ponownego ustawienia anteny, twierdzą że po zmianie częstotliwości konieczne jest dostrojenie anteny. Sygnał co prawda jest na tej czętotliwości przy tym ustawieniu anteny, nawet większy niż na innych kanałach polsatu, ale dlaczego antenę SAT każą dostarajać do częstotliwości a nie kierunku w jakim na orbicie jest satelita hortbird. Czy antena SAT ustawiona miernikiem na jednym kanale o częstotliwości x GHZ nie zawsze będzie poprawnie ustawiona dla kanału o częstotliwości y GHz nadającego z tego samego satelity ?
    marcin w
    Level 22  
    Nie, mnie chodzi o samo powiedzenie kobiet na infolinii, że antenę trzeba dostroić do częstotliwości. Co ciekawe, po zmianie każdą antenę trzebaby dostrajać do częstotliwości, bo teraz to już wiem że dwie osoby nie mają TVP1 po zmianach cyfrowego polsatu. Nie wiem jeszcze jak u mojego brata, ale też jest pewnie trzecią osobą.

No i jak się to na do rzeczywistości, załużmy że dostrajam antenę do tej częstotliwości, a co z pozostałymi kanałami na innych częstotliwościach ? Teroetycznie jest szansa że ich nie będzie bo antena nie będzie dostrojona do tej częstotliwości. Tak przynajmniej wynika z rozmów z osobami z infolinii.
    gregor22
    Level 23  
    A jaki masz sygnał jakości i siły? Podaj w procentach....
    dzac4
    Conditionally unlocked
    marcin w wrote:
    Nie, mnie chodzi o samo powiedzenie kobiet na infolinii, że antenę trzeba dostroić do częstotliwości. Co ciekawe, po zmianie każdą antenę trzebaby dostrajać do częstotliwości, bo teraz to już wiem że dwie osoby nie mają TVP1 po zmianach cyfrowego polsatu. Nie wiem jeszcze jak u mojego brata, ale też jest pewnie trzecią osobą.

No i jak się to na do rzeczywistości, załużmy że dostrajam antenę do tej częstotliwości, a co z pozostałymi kanałami na innych częstotliwościach ? Teroetycznie jest szansa że ich nie będzie bo antena nie będzie dostrojona do tej częstotliwości. Tak przynajmniej wynika z rozmów z osobami z infolinii.

Kolego mylisz pojęcia albo na info linii opowiadają bajki.
    Trzeba poprawnie ustawić antenę na pewno pierwszym razem miałeś ją ustawioną na odwal się i teraz jest efekt.
    Ustaw poprawnie antenę i TVP 1 powróci.:D