Witam
Męczę się nad umieszczeniem procedury odbioru RC5 w przerwaniu. Na atmega32 pod INT0 nie ma nic łatwiejszego ale przy tym procku już parę rzeczy mnie zaskoczyło ale nie spodziewałem się że będę miał problem z przerwaniami.
Otóż TSOP mam podłączony pod pin PB7 ,nóżka numer 26 (patrz obrazek)
Z tego co widzę to jest to INT7 prawda?
Zrobiłem tak:
i procedurka odbioru:
Oczywiście nie dostaje żadnej odpowiedzi z przerwania.
Jeśli odwołam się do procedury odbiorczej bezpośrednio za pomocą Gosub to wszystko chodzi pieknie więc nie ma tu mowy o błędach w podłączeniu. Dodam że nie mogę uzyć już innego pinu procka gdyż płytka jest już zrobiona i doszedłem teraz do wniosku aby upchnąć RC5 do przerwania.
Czy czasem nie powinienem podciągnąć rezystorem do Vcc linii z czujnika do procka?
Może dlatego przerwanie nie działa. Ale to tylko moja teoria.
Proszę o jakieś rady .
Dodano: próbowałem z tym rezystorem i też nic.
Męczę się nad umieszczeniem procedury odbioru RC5 w przerwaniu. Na atmega32 pod INT0 nie ma nic łatwiejszego ale przy tym procku już parę rzeczy mnie zaskoczyło ale nie spodziewałem się że będę miał problem z przerwaniami.
Otóż TSOP mam podłączony pod pin PB7 ,nóżka numer 26 (patrz obrazek)
![Atmega 2560[BASCOM]Obsługa RC5 w przerwaniu - nie działa Atmega 2560[BASCOM]Obsługa RC5 w przerwaniu - nie działa](https://obrazki.elektroda.pl/95_1260569476_thumb.jpg)
Z tego co widzę to jest to INT7 prawda?
Zrobiłem tak:
Config Rc5 = Pinb.7
On Int7 Readir
Config Int7 = Low Level
Enable Int7
Enable Interrupts
i procedurka odbioru:
Readir:
Disable Int7
Enable Interrupts
If Ir_flag = 0 Then
Getrc5(adres , Rozkaz)
'If Adres = 0 Then
Rozkaz = Rozkaz And &B01111111
Ir_flag = 1
End If
Return
Oczywiście nie dostaje żadnej odpowiedzi z przerwania.
Jeśli odwołam się do procedury odbiorczej bezpośrednio za pomocą Gosub to wszystko chodzi pieknie więc nie ma tu mowy o błędach w podłączeniu. Dodam że nie mogę uzyć już innego pinu procka gdyż płytka jest już zrobiona i doszedłem teraz do wniosku aby upchnąć RC5 do przerwania.
Czy czasem nie powinienem podciągnąć rezystorem do Vcc linii z czujnika do procka?
Może dlatego przerwanie nie działa. Ale to tylko moja teoria.
Proszę o jakieś rady .
Dodano: próbowałem z tym rezystorem i też nic.