Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kamera bezprzewodowa, komputerowa.

Cynk14 12 Dec 2009 14:02 3263 10
Eltrox Hurton
    Cynk14
    Level 10  
    Witam

Mam pytanie czy da radę przerobić kamerę z telefonu na takę która by przesyłała lub od razu nagrywała obraz?
    Jak nie da rady na bezprzewodową, to czy można przerobić na komputerową?

Wolał bym pierwsze rozwiązanie, ale nie jestem jeszcze dobry z elektroniki.

Z góry dzięki za pomoc.

PS. Do moderatora jak temat jest źle umieszczony proszę o przeniesienie.

Pozdrawiam
  • Eltrox Hurton
    skunik18
    Level 14  
    Przerobić raczej nie, można za to używac telefonu np z symbianem do przesyłania obrazu za pomoca bluetooth lub po kablu do komputera. A do czego to ma służyć bo przecież są już chyba wszelkiego rodzaju kamery nawet te bezprzewodowe inie kosztują zbyt wiele.
  • Eltrox Hurton
    Cynk14
    Level 10  
    Chcę ją używać do nagrywania jazdy na rowerze.
    Chciał bym ją umieścić na kasku ewentualnie głowie.
    Nagrywał bym jazdy po lasach itp. kamery do takich rzeczy są drogie.
    A tak mógł bym pokombinować.
    Verona
    Level 23  
    Sam byłem zaciekawiony kiedyś tym tematem, i dowiedziałem się że to nie możliwe.
    Możesz umieścić sobie telefon na kasku i to nagrywać, czemu by nie. Nawet jakby ci się udało zrobić z niej oddzielną kamerę, to i tak na rower się nie nadaje. W większości telefonów aparaty podczas ruchu dają niewyraźny obraz.

Jak ci na tym zależy, to możesz też kupić tanie używane mp4 z kamerą, ale podobnie jak w przypadku telefonu, obraz raczej będzie słaby.

Są miniaturowe kamery dla modelarzy które są stworzone do tego by nagrywały w ruchu. To jest sprzęt za kilkaset złotych, lecz otrzymasz przynajmniej dobrą jakość, i będzie to nagrywane. Na ebay zdarzają się ciekawe tanie okazje na taki używany sprzęt.

Ale skoro to rower, to dlaczego nie umieścić z przodu na kierownicy jakąś najtańszą kamerę cyfrową. Kupisz jakąś mniejszą, używaną z allegro, zrobisz oraz przykręcisz statyw i po sprawie. Jakość na pewno lepsza niż w komórce, a do tego celu nada się wiele używanych kamer z dobrej firmy.

Polecam przyczepić na chwilę telefon do roweru i przejechać się z tym. Zobaczyć jaką jakość ci to da, i pewnie niezbyt dobrą.

Pozdrawiam

Edit: Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym komputerem. Chcesz mieć laptopa w torbie? Jeśli nie, to jak chcesz przesyłać obraz z lasu do swojego domu :P?
    Jak jeździsz z np. netbookiem, to podłącz jakąś lepszą kamerę internetową po kablu do niego, i po sprawie. Ale musiała by być jakieś lepszej firmy, dobry model, by działała sprawnie w ruchu.
    Cynk14
    Level 10  
    Z tą komputerową chodzi mi o to by była podłączona do PC.
    Za miast kupowania kamery do Skype chciał bym zrobić.
    Verona
    Level 23  
    Nawet jakbyś to mógł zrobić, to wyszło by kilkakrotnie drożej i fatalną jakość z kamery.

No i jak wspomniał poprzednik są programy na symbiana, i chyba jeszcze widziałem do SE k700i programik na kompa, ale nie pamiętam czy służył jako kamera czy jako zwykł aparat, i czy w ogóle działał, bo znalazłem go dzień po tym jak zgubiłem ten model.
    Cynk14
    Level 10  
    Tak w ogóle telefon nie chodzi.
    A dało by radę że bym mógł odczepić kamerkę, i jakoś nią przerobić żeby nagrywała
    na coś jakiś nośnik pamięci lub coś w tym stylu?
    Verona
    Level 23  
    Wszystko jest możliwe jak masz odpowiedni warsztat i elementy. Było wiele o tym tematów, i wszędzie pisze to samo, czyli aby dać sobie spokój.

Ja mam kilka takich kamer z telefonów, i nie są przydatne. Trzeba się z tym pogodzić.
    Cynk14
    Level 10  
    W takim razie temat do zamknięcia
    Anonymous
    Anonymous  
    Cynk14
    Level 10  
    To się nie nadaje. Jeżdżę po nierównym terenie.