Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Plazma Hd Ready czy LCD Full Hd oba 42''

yogurcik_ 14 Jan 2010 11:18 15532 96
    User removed account
    Level 1  
    lesioand
    Level 13  
    trzeba kliknąć myszka i juz jest a może na tacy podać?
    thomas707
    Level 12  
    Ja mam w domku dwa telewizory 42" tej samej marki (Samsung) i jeden jest z ekranem plazmowym a drugi lcd. Do obu tv mam podłączone te same tunery sat z HD (Ferguson) i na obu mam pakiet cyfry+. Kanały w jakości SD to plazma ma lepsze, i rzeczywiście jest lepsza czerń. Na lcd w SD widać pixeloze ale oglądając z dalsza tv (ok 3m) nie przeszkadza to wcale. Co do kanałów HD to LCD wyświetla ładniej kanały wysokiej rozdzielczości ale tylko te w 1080i przy czym nadal brakuje w nich czerni. Plazma radzi sobie tak samo przy kanałach HD z 720p jak LCD czyli dobrze jednak ma o wiele ładniejsze kolory.
    podsumowując na moich osobistych doświadczeniach LCD jest przeznaczony głównie do odbioru HD jednak z kolorami ciemnymi jest dalej w tyle za plazmą. Telewizory plazmowe natomiast bardzo dobrze sobie radzą z kanałami w jakości SD a w odbiorze kanałów HD dużo nie ustępują LCD.
    Jeżeli miałbym kupić jeszcze raz tv to wybrałbym telewizor plazmowy.
    Hucul
    Level 39  
    thomas707 wrote:
    ... Co do kanałów HD to LCD wyświetla ładniej kanały wysokiej rozdzielczości ale tylko te w 1080i przy czym nadal brakuje w nich czerni. Plazma radzi sobie tak samo przy kanałach HD z 720p jak LCD czyli dobrze jednak ma o wiele ładniejsze kolory...

Możesz podać , które kanały nadają w 1080 natywny materiał bez upscalingu :?:

hojlo1 wrote:
    ...Eurosport na "n" nadaje czasami w "Native HD" a to nie to samo, co "full Hd". ;)

Native HD oznacza materiał nadawany w tej samej rozdielczości jak był nagrany .
    cvirek
    Level 11  
    hojlo1 wrote:
    cvirek - spokojnie łącz po "HD" (tak, jak opisałem, bo Faktycznie ten model VGA nie posiada = tak z opisu wynika...).

W połączeniach HD nie ma problemu "PAL" (to tak w wielkim skrócie)

Po prostu z TV robisz monitor a jak na monitorze był piękny obraz to i na TV będzie.

Po HDMI nawet zapuścisz (jak sprzęt wysyłający zezwala) nawet 1080p i to niezależnie czy masz nawet TV tylko 1024.... .

Wielokrotnie tak podłączam.

Już praktycznie po S-Video itp. żadnego komputera nie konfigurowałem, bo to absurd, co opisałem wcześniej.

Płaski TV traktuj jako monitor i masz problem z głowy (tylko kwestia "kabelka" a nie PAL/NTSC itp.)

Ps - FULL HD to 1080p

Pozdrawiam. ;)

po chwili przerwy znow zamecze was moim problemem ale nie daje mi to spokoju
    czy możliwe jest ze moja plazma nie jest w stanie wyswietlic obrazu gdy jest polaczona z kompem jako monitor?
    uzylem dvi-hdmi pewny bo dziala na innym plazmowcu z moim kompem bez zarzutu
    gdy lacze go z moja plazmą czarno jedynie gdy ruszaja strony startowe biosu i pozniej systemu to widac w gornym rogu jak pojawia sie napis wejście
    probowałem na obu hdmi i nie robi roznicy
    i nic...
    czy takie coś można reklamować?
    wonz
    Level 11  
    Możliwe, że komputer nie wykrywa rozdzielczości z jaką powinien pracować i podaje mu zbyt dużą rozdzielczość. Trzeba wyłączyć komputer, włączyć i klikać przycisk F8 jeszcze przed urucamianiem systemu, następnie wyświetli się menu i wybrać uruchom w trybie vga. Potem system uruchomi się w rozdzielczości 640x480 i wtedy już można ustawić rozdzielczość maksymalną dla Pańskiego odbiornika.
    Niewiem czy to się już zmieniło, ale słyszałem że wyświetlacze plazmowe źle znoszą wyświetlanie stałego obrazu.
    Hucul
    Level 39  
    Prędzej plazma nie obsługuje rozdzielczości lub odświeżania obrazu wysyłanego z komputera . Sprawdź w instrukcji użytkownika jakie parametry sygnału akceptuje Twój telewizor .
    hojlo1
    Level 35  
    cvirek wrote:
    ten moj panasonik albo trefny albo coś...
    połączyłam kablem dvi-hdmi i kicha
    obraz czarno - biały..

...ostatnio opisujesz brak obrazu(?)

Nie pracujesz na jakimś długim kablu HDMI?

Można spróbować przy włączonym i podłączonym TV wgrać nowe/ponownie sterowniki (jest szansa że usuną stare wpisy) i wtedy tylko przeładować komputer z zapiętym TV.
    (monitor wypinasz przy przeładowaniu).

Ps - nadal aktualne że możliwe jest uszkodzenie (z tego, co opisujesz).
    cvirek
    Level 11  
    Hucul wrote:
    Prędzej plazma nie obsługuje rozdzielczości lub odświeżania obrazu wysyłanego z komputera . Sprawdź w instrukcji użytkownika jakie parametry sygnału akceptuje Twój telewizor .

nie wiem czy to o to chodzi ale takie znalazłem
    Dostępne formaty obrazu 525 (480)/60i, 525 (480)/60p, 625 (576)/50i, 625 (576)/50p, 750 (720)/50p, 750 (720)/60p, 1125 (1080)/50i, 1125 (1080)/60i, 1125 (1080)/24p (HDMI tylko), 1125 (1080)/50p (HDMI tylko), 1125 (1080)/60p (HDMI tylko)

monitor mam ustawiony na 1280/1024 i odswiezanie 60hz
    przy ustawieniach w panelu nvidia ustawiłem wymuszone klonowanie, karta sama nie wykryła połączenia z tv, niestety ciemność, żadnej reakcji, gdy tv byl samotnie połączone przynajmniej wyświetlało się rozdzielczość (chyba) w gornym rogu liczba 720
    i przy zmianie na kompie ekranow startowych pojawiał sie napis -wejscie-
    niestety nic nie widac obraz czarny
    połaczenie z inną plazma działa nic nie robiąc, przestawiając itd, tyle ze to była 37 cali ale nie powinno to miec chyba znaczenia

Hojlo1-
    1.sorry moja pomyłka wcześniej to był kabel z vga na euro(ojciec mi to sprawdzał a on nie bardzo sie orientuje)
    2.mam kabel 3metrowy
    3. ze sterami to przyznam się ze nie wiem jak to zrobić bo nic nie widze gdy połącze
    tylko tv
    Hucul
    Level 39  
    Obraz powinien mieć parametry np.: 1280X720 50 lub 60Hz , 1920X1080 24 alb 50 lub 60Hz .
    hojlo1
    Level 35  
    ...zapinasz dodatkowo TV (monitor jest wł. i podłączony) i wtedy od nowa instalujesz sterowniki (wszystko widzisz na monitorze).
    Potem wył. komputer, odpinasz kabel od monitora i startujesz PC z wł. TV.
    (jest szansa że sam sterownik pod TV dobierze przy 1wszym restarcie).

Często przy klonowaniu obrazu są dziwne efekty (jak monitor i TV ma różne rozdzielczości) i ja "klientom" ustawiam przeważnie osobne monitory (niezależne) dla TV i klasycznego monitora.

Oczywiście z rożnymi grafikami, sterownikami, systemami jest różnie i nie ma jednej reguły. ;(

Kabel tez do prób bym zmienił na krótki i pewny (może ten model PDP silniejszego sygnału potrzebuje, a nawet przy cyfrze wraz z długością spada poziom...).
    Stąd może grafika nie widzi podłączonego TV (powinna!!!!).

Pracujemy na upomnienie za takie porady?
    Hucul
    Level 39  
    cvirek wrote:
    ...monitor mam ustawiony na 1280/1024 i odswiezanie 60hz...połaczenie z inną plazma działa nic nie robiąc, przestawiając itd, tyle ze to była 37 cali ale nie powinno to miec chyba znaczenia...

Właśnie ma to podstawowe znaczenie .
    Ustaw jedną z rozdzielczości z instrukcji i będzie wyświetlać .

hojlo1 wrote:
    ...zapinasz dodatkowo TV (monitor jest wł. i podłączony) i wtedy od nowa instalujesz sterowniki (wszystko widzisz na monitorze).
    (jest szansa że sam sterownik pod TV dobierze przy 1wszym restarcie) ... może ten model PDP silniejszego sygnału potrzebuje ...

Kolego zastanów się zanim zaczniesz pisać takie bzdury .
    hojlo1
    Level 35  
    Można prosić o wyjaśnienie (gdzie błąd robię, bo znaleźć nie mogę - może zaćmienie)?

Pytający (cvirek napisał = "mam w kompie gf7300gt komp stacjonarny") a jak wiadomo ta grafika ma więcej wyjść i monitory można dowolnie wypinać.

Tak się składa że konfiguruję PC pod HD - już wielokrotnie mi sie zdarzyło że ponowne wgranie nowego (a nawet tego samego sterownika grafiki) z zapiętym TV (także po HDMI) spowodowało pojawienie się opcji tego TV w sterownikach grafiki.

Jeszcze sprawa dłuższego kabla HDMI (taki używa pytający).
    Już parokrotnie trafiło mi się tak że kabel HDMI nie ruszył z konkretnym modelem (często przy ok. 5/10m) i nie wnikając w szczegóły - ten sam kabel działa (do tej pory) z innym TV.

W czym się mylę?
    (mam zaćmienie, co źle/nieczytelnie opisałem w "tym temacie")?

-------------------------------
    /dodane po czasie/

Cytat poprzednika (hucul) dotyczący mojego postu nie jest prawdziwy (nie wiem czy manipulacja przypadkowa ?)

Gdyż ja o "jakości" sygnału napisałem w osobnym akapicie i innym kontekście, a przedstawione jest jakbym faktycznie "bzdurzył".
    (co nie jest prawdą , gdy doczyta się oryginalną treść).

To cytowane ponizej zdanie przez poprzednika w takiej formie, w oryginale nie występuje:
    Quote:
    (jest szansa że sam sterownik pod TV dobierze przy 1wszym restarcie) ... może ten model PDP silniejszego sygnału potrzebuje ...
    (to z postu hucul).

Proszę potem zerknąć na oryginał. (kontekst całkiem inny).

Proszę o wyjaśnienie, bo się pogubiłem (czego nie widzę...). ;)
    cvirek
    Level 11  
    [quote="Hucul"]
    cvirek wrote:
    ...monitor mam ustawiony na 1280/1024 i odswiezanie 60hz...połaczenie z inną plazma działa nic nie robiąc, przestawiając itd, tyle ze to była 37 cali ale nie powinno to miec chyba znaczenia...

Właśnie ma to podstawowe znaczenie .
    Ustaw jedną z rozdzielczości z instrukcji i będzie wyświetlać

hojlo1 wrote:

hucul:
    rozdzielczość monitora mogę zmienić, natomiast rozdzielczość tv nie, nie podświetlają sie suwaki gdy klikne zmiane rozdzielczości, pojawia sie tez info w ustawieniach ze ekran nieaktywny(ten tv ktory pokazuje sie jako 2)

hojlo1
    niestety nie działa

jeszcze jedno - po zamknięciu systemu musze kazdorazowo wymuszac wykrywanie tv i "pamieta" to tylko raz po restarcie
    wczesniej pisalem ze pojawia sie napis wejście na tv gdy uruchamiam system i ciemność, teraz juz nic nie ma , zadnych reakcji
    na tv mam opcje zmiany formatu auto 16/9 14/9 4/3 itd zmiana nic nie daje

czy ktoś się orientuje uwzględnią mi to jako wadę ?
    hojlo1
    Level 35  
    cvirek - możesz mieć uszkodzenie (pisałem to wcześniej), jednak do reklamacji trzeba podejść "z głową".
    Może się okazać że: sprzedawca/serwisant zapnie swój kabel i np PC i wszystko ruszy.
    (tylko koszt będzie)

Stąd propozycja zmiany kabla i najlepiej też sprzętu do próby (czyli TV Twój, ale źródło sygnału zmieniasz, bo tak zrobią przy reklamacji)
    -------------------------
    lub
    Zrób tak (będzie tanio):
    - ściągnij bootowalnego Linuxa (polecam np XBMC, Knoppix itp) co działa tylko z płyty
    - ustaw w PC że ma odpalać się z płyty
    - wypnij monitor, zostaw tylko TV i wystartuj komputer
    Jeżeli uzyskasz obraz (na którymś Cd), rozdzielczość obojętna - masz sprzęt sprawny i jest wina Windowsa (zapewne takiego systemu używasz).

Ps - Twój TV ma natywną: 1024 x 768, więc proponowanie 1280 itp... można narazie pominąć
    Potem napiszę, jak ja robię dalej (w zależności od efektu) . ;)
    Hucul
    Level 39  
    W ustawieniach karty graficznej włącz drugi monitor , wszystkie ekrany zmień na "Monitor Plug&Play" , ustaw drugi monitor na rozdzielczość akceptowalną przez telewizor i po kilkunastu sekundach powinien pojawić się obraz .
    Telewizor ma być ustawiony w karcie jako monitor , przez przejściówkę DVI=>HDMI może być problem z automatycznym rozpoznaniem .
    Kolego hojlo1 ja jedynie zacytowałem fragmenty Twoich postów , wystarczy spojrzeć trochę wyżej , by przeczytać całość w oryginale :)
    Instalowanie innych sterowników mija się z celem , jeśli problemem są ustawienia wyświetlania .
    Pomysł z Linuksem na LiveCD to dobry sposób na sprawdzenie przejściówki i kabla HDMI pod warunkiem poprawnej pracy karty graficznej pod tym systemem .
    hojlo1
    Level 35  
    Hucul - cytując fragmenty należy to robić tak, by cytat było oczywisty (z samej natury cytatu).
    (jak fragmenty - to wkleja się klika razy "qoute").

---------------
    ...wracając do tematu.
    Logiczne jest by pierw sprawdzić sprzęt zanim się weźmie za soft (w tym przypadku nic nie jest pewne).
    Co do sterowników:
    Quote:
    Instalowanie innych sterowników mija się z celem , jeśli problemem są ustawienia wyświetlania .
    ...praktyka wykazuje całkowita dowolność.

Wczoraj miałem HPka na stole (z gforce 8200M) i takie cuda wyprawiał na oryginalnych sterownikach przy HDMI (coś podobnego, na wzór pytającego) i pomogło wgranie sterowników nvidii (starszych i przerobionych pod mobile).
    Pozornie w notebooku nie zmieniło się nic, ale HDMI odpala za każdym razem (poprzednio miałem już "bluscreen" przy włączeniu po mieszaniu oryginalnymi).

Robię tego sporo (nadal sam się ucząc) bo w PC i HDMI (i nie tylko) nic nie jest pewne.

Ps - idąc do klienta ustawiać HDMI na Windowsie mam paczkę...linuksów (także na penach).
    cvirek
    Level 11  
    Hucul wrote:
    W ustawieniach karty graficznej włącz drugi monitor , wszystkie ekrany zmień na "Monitor Plug&Play" , ustaw drugi monitor na rozdzielczość akceptowalną przez telewizor i po kilkunastu sekundach powinien pojawić się obraz .
    Telewizor ma być ustawiony w karcie jako monitor , przez przejściówkę DVI=>HDMI może być problem z automatycznym rozpoznaniem .
    Kolego hojlo1 ja jedynie zacytowałem fragmenty Twoich postów , wystarczy spojrzeć trochę wyżej , by przeczytać całość w oryginale :)
    Pomysł z Linuksem na LiveCD to dobry sposób na sprawdzenie przejściówki i kabla HDMI pod warunkiem poprawnej pracy karty graficznej pod tym systemem .

więc tak:
    pod 1 mam- plug&play na nvidia gf.....(monitor głowny)
    pod 2 mam -monitor domyślny na nvidia gf....(dołączony) i jak zrobić z niego plug&play?
    rozdzielczość jest już ustawiona
    Hucul
    Level 39  
    Właściwości ekranu => ustawienia=> zaawansowane=> monitor
    Oczywiście najpierw trzeba kliknąć na drugi monitor i go włączyć :)
    cvirek
    Level 11  
    Zadziałało!!!!!!!!!!!!!
    Dzięki, dzięki, dzięki!
    Zrobiłem sposobem Hucula.
    I ruszyło idealnie, wykryło nawet nazwę tv itd.
    Tak czy inaczej wielkie dzieki dla Was Panowie -Hucul i hojlo1 - za pomoc i cierpliwość.

A jesli przypadkiem wiecie co zrobić by skype nie uciekało za ekran to będę wdzięczny dozgonnie ( gdy pracuje 1 monitor jest ok, gdy 2 ucieka w lewo za ekran, nie widac ani na monitorze ani tv).

Jeszcze raz dziękuję.

Zdania rozpoczynamy wielką literą, a kończymy (pisownia)?
    Proszę to poprawić.
    Wpis moderacyjny dotyczy wszystkich piszących w temacie!
    Nie kasować wpisów moderacyjnych!
    [_P_]
    hojlo1
    Level 35  
    cvirek- do czego potrzebne Ci są 2 "monitory" włączone razem?

Co chcesz oglądać na podłączonym TV do PC?

Jaką rozdzielczość ma 2gi monitor (nie TV, bo go podałeś) i w jakiej technologii wykonany?

Jaką masz rozdzielczość na monitorach gdy dasz klonowanie?
    cvirek
    Level 11  
    hojlo1 wrote:
    cvirek- do czego potrzebne Ci są 2 "monitory" włączone razem?

Co chcesz oglądać na podłączonym TV do PC?

Jaką rozdzielczość ma 2gi monitor (nie TV, bo go podałeś) i w jakiej technologii wykonany?

Jaką masz rozdzielczość na monitorach gdy dasz klonowanie?

Więc tak: po tym jak zadziałały mi 2 ekrany tj. monitor i tv padło mi skype. Gdy uruchamiam ucieka za ekran. Dzieje się to tylko z skype inne programy działaja ok. Odtwarzacze też. Rozdzielczość monitora to 1280/1024 i takie mam cały czas od dawna nic tu nie zmieniałem. Tv jest w 1920/1080 Zmiany rozdzielczości monitora nic nie pomagają.
    Sorry jeśli niejasno napisałem ale 2 monitor to tv. I chciałem go podłączyć by moc oglądać filmy z kompa.
    Zmieniłem rozdzielczość tv na taką jak monitora i bez zmian. Gdy do mnie ktoś dzwoni to jedynie mogę odebrać i nic nie widzę. Moj podgląd a nie dzwoniący jest widoczny na tv.
    Hucul
    Level 39  
    W domu mam tylko Linuksa , więc nie sprawdzę tego dokładnie , ale jest gdzieś opcja by okienko pojawiało się tylko na monitorze głównym . To rozwiązuje problem zaginonych okien :)
    hojlo1
    Level 35  
    (ja już się znowu gubię) :D

cvirek - napisałeś że masz TV TX-P42C10Y, więc jego rozdzielczość natywna jest: 1024x768, drugi monitor masz 1280X1024 (pytane o technologię znowu pozostaje bez echa, czyli nie wiadomo, czy to LCD czy CRT, a to ważne)

Teraz jak robisz klonowanie (a masz 2 różne rozdzielczości), to klonujesz z Monitora na TV, czyli masz, jak masz i źle (prawidłowo że źle).

Zacytuję Ci tekst od samej Nvidii:
    Quote:
    Tryb klonowania jest doskonały do prezentacji
    i wiedzą co piszą !!!.
    Ty jednak prezentacji nie robisz, a chcesz oglądać filmy
    Jeżeli jeszcze do tego np. filmy w HD, to tryb klonowania jest wręcz "szkodliwy", bo zamiast jakości masz "jakoś".
    Twój TV powinien pracować np w trybie 1920x1080 i/p (to jest tryb HDTV), a uzyskasz go tylko (w tym przypadku) wyłączając tryb klonowania i (polecane) przejście tylko na TV.
    Jak chcesz np internet przeglądać (Skype, pulpit), to znowu TV powinien być ustawiony (u Ciebie) na 1024x768.
    cvirek
    Level 11  
    Monitor 19cali lcd.
    Mam ustawiony tv na hdtv jak piszesz i da się go ustawić w klonowaniu. Przestawiłem na dualview. Nie ma zmian. Zmieniłem rozdzielczość telewizora tak jak piszesz na 1024x768 ale skype dalej "ucieka". Tylko ten program, pulpit i inne wyświetlają sie prawidłowo. Ustawienie tej samej rozdzielczości na obu ekranach też nic nie pomaga.
    Zauważyłem że kursor mychy wychodzi poza ekran w prawo zać w lewo nie, skype ucieka w lewo. Tak jakby ekran był szerszy. Ale z drugiej strony gdy przestawie wyświetlanie na pojedyńczy monitor nic się nie zmienia.
    hojlo1
    Level 35  
    Może po prostu robiąc klonowanie itp. miałeś otwartego Skype i poszedł "na bok"(strzelam, bo opisujesz że pulpit ok).
    Jak podłączasz tylko LCD też jest z boku?
    Czy jest z boku tylko na TV?

Zapewne i monitor i Tv mogą pokazać, jaki sygnał dostają.
    Jak pokazują (nie karta graficzna, tylko menu:TV, LCD) gdy klonowanie włączasz?

Spróbuj wyłączyć też komputer, wypnij monitor i załącz tylko z włączonym TV (zapewne teraz ruszy, bo wtedy miałeś nieaktywny).
    Sprawdź czy teraz jest na swoich miejscach wszystko.

I jeszcze jedno (Panasaonica dokładnie nie pamiętam)
    Czy TV pokazuje:np "1920x1080@60Hz", czy np "1080i 60Hz".?

Powinieneś mieć też dodatkowe opcje korekcji ekranu i w PC i w TV (choć tutaj zależy od trybu)
    Hucul
    Level 39  
    Kolego hojlo 1 telewizor żeby dostać znaczek HD Ready musi akceptować sygnal 1080i oraz 720p .
    Dziwi mnie rozdzielczość natywna telewizora 1024x768 to mniej niż 720p :|
    Telewizor robi "downscaling" praktycznie z każdej rozdzielczości , więc nie ma co kombinować z rozdzielczością w trybie klonowania . W trybie dual być może ustawienie natywnej rozdzielczości dałoby poprawę jakości ... tylko czy telewizor przyjmie taki sygnał :?:
    hojlo1
    Level 35  
    Podstawowy błąd, jak do telewizji HD podchodzi się jednostronnie np, od strony informatyki (PC).

Hucul - chyba już wiem na czym polega nieznajomość problemu (to nie zarzut) i przygotuję "tutaj" info dlaczego w TV HD otrzymanie sygnału ("HDMI PC") np. z PC który to TV "widzi" jako 1920x1080@60Hz nie jest równoznaczne z otrzymaniem sygnału ("HDMI HD") też z PC "1080i/p 60Hz".
    (a: PC, HDMI i TV nadal te same).

Panowie (Panie też) w teorii jest prosto, ale jak idę do klienta który ma np. 60', to nie może być "gdybania", bo to wszystko widać na ekranie (a różnica kolosalna).

Opiszę z praktyki (w osobnym temacie) i każdy będzie mógł to sprawdzić (ja nie jestem ekspertem od teorii) i chętnie sam poczytam, bo znam tylko fragment całości.

Na początek (czy koniec) tego wątku dodam (zanim ktoś "zaatakuje") że:
    - symbole użyte w cudzysłowach są wzięte bezpośrednio z opisów ekranowych działającego sprzętu
    - w TV HD Ready (plazma 1024x768) zalecany sygnał (znowu przez producenta, widoczny na ekranie to "1080p, 1920x1080"... (to oznaczenie też producenta).

Ps - doczytać jakie są warunki by dostać znaczek "HD ready..".(jak kogoś interesuje)
    , a tu ogólnie (jak wszystko nie jest jednoznaczne):
    http://pl.wikipedia.org/wiki/HD_ready.
    ---------------------------------
    Pytania do cvirek nadal aktualne (ale odpowiedzi powinny być rzeczowe).

Bo można podłączyć i skonfigurować jakoś, lub mieć maksymalną JAKOŚĆ, co staram się ustawiać.

Pozdrawiam. ;)