Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Plazma Hd Ready czy LCD Full Hd oba 42''

yogurcik_ 27 Nov 2009 14:17 15532 96
    yogurcik_
    Level 11  
    Witam tak jak w temacie . Czytam już rożne fora i człowiek głupi się robi . Szukam tv do oglądania przede wszystkim przez dzieci bajek. Odległość 3-3,5 m wiec wielkość ekranu 42 cale , ale nie wiem czy lcd czy plazme brać . Sygnał mam z cyfry + przez kabel euro(bez hd będzie jak wymienię tuner na hd nie wiem kiedy to nastąpi) , kablówka, komputer. Wiec dobrze by było jak by miał łącze d sub hdmi ,euro no i usb z możliwością oglądania divix-ow . Polećcie coś jak możecie z góry dziękuje.
    User removed account
    Level 1  
    AxelNext
    Level 38  
    yogurcik_ wrote:
    dobrze by było jak by miał łącze d sub hdmi ,euro no i usb z możliwością oglądania divix-ow
    Z tym USB będzie gorzej, ale co za problem dokupić DVD ze złączem USB 2.0 - cena około 200 zł.
    Co do TV to polecam plazmy Panasonic'a :D
    marcin_nr
    Level 10  
    Witam, mam dylemat między dwoma telewizorami a mianowicie Plazmą Panasonica TXP42C10Y a jakimś 42'' Full Hd Lcd Samsunga albo Lg. Zamierzam kupić d tego n-kę i nie wiem co będzie lepsze. Czy technologia hd ready w plazmie wystarczy by super wykorzystywać rozdzielczość kanałów Hd n-ki bo to tylko (1024x768) a lcd ma 1920x1080. Jestem w tym temacie zielony a słyszałem że do 42'' tylko LCD a powyżej już tylko plazmę. Proszę o radę. Obecnie cena Panasonica jest korzystna bo 2200zl
    tkrzysztof
    Level 11  
    Witam...mam problem może ktoś poradzi chciałbym kupić telewizor 32"Lcd
    telewizor będzie odbierał sygnał z kablówki i chciałbym jeszcze podłączyć do niego laptopa,,,,budżet jakim dysponuję to 1800 zł. i jeszcze jedno w co lepiej zainwestować
    50 czy 100 Hz lub HD czy Ful HD .......pozdrawiam K.
    AxelNext
    Level 38  
    marcin_nr wrote:
    Czy technologia hd ready w plazmie wystarczy by super wykorzystywać rozdzielczość kanałów Hd n-ki bo to tylko (1024x768)
    Spokojnie wystarczy.
    Po podłączeniu n-ki przez HDMI będziesz miał pełną rozdzielczość HD także bierz Panasonica TXP42C10Y.
    marcin_nr
    Level 10  
    A czy
    Panasonic TX-P42C10Y ma wejscie Pc?? W specyfikacjach pisze ze ma wyjscie monitorowe ale widziałem wersje TX-P37C10Y i tez pisze ze ma anie ma bo widziałem na własne oczy
    ---
    Zakupiłem tego Panasonica i nasuwa mi się pytanie. Czy przy oglądaniu kanałów HD gdzie powstają czarne pasy niewyświetlanego obrazu powstają tzw. powidoki?? Czy ma to jakiś wpływ?? Na n-ce jest większość takich programów
    AxelNext
    Level 38  
    Zazwyczaj przełączam na Zoom1 i nic mi nie powstaje :D
    Ans.Sklep
    Level 13  
    Rozumiem że Panasonic już kupiony,natomiast w odpowiedzi na post Pana Krzysztofa:najlepiej było by zainwestowac w full HD,ale nie wiem czy coś znajdziemy do tej kwoty.. Prosze spojrzec na model LG 32LH3000 to jedyne co mi w tej chwili przychodzi do głowy i o ile dobrze pamiętam to ma full HD.
    kstempniak
    Level 11  
    tkrzysztof wrote:
    Witam...mam problem może ktoś poradzi chciałbym kupić telewizor 32"Lcd
    telewizor będzie odbierał sygnał z kablówki i chciałbym jeszcze podłączyć do niego laptopa,,,,budżet jakim dysponuję to 1800 zł. i jeszcze jedno w co lepiej zainwestować
    50 czy 100 Hz lub HD czy Ful HD .......pozdrawiam K.

proponuje lg 37lh3000 w mix elektronix był po 1888. Osobiście go używam i po uruchomieniu usb jest to idealny telewizor dla kogoś kto nie potrzebuje podświetlenia led i innych chłitów :)
    marcin_nr
    Level 10  
    Witam, mam problem z tym zakupionym Panasonikiem 42C10Y lub odtwarzaczem Wiwa Hd228. Problem polega na tym, że odczytujac film z płyty w formacie 16:9 obcina z boku obraz o 2 cm z każdej strony i nie rozciąga go do końca na boki. Dopiero opcja zoom wypełnia cały telewizor ale kosztem obrazu. Podobnie jest przy podłączaniu kompa przez s-video ale w ustawieniach karty da się obraz poszerzyć. W czym wina- Telewizor czy odtwarzacz dvd Viva??
    hojlo1
    Level 35  
    Zapuścić pierw film DVD (np z gazety) w pełnym 16:9/4:3 i zmusić odtwarzacz i TV do prawidłowego wyświetlenia (ekran wypełniony, nic nie obcięte) - bo obecnie danych mało.

Samo 16:9 nic nie oznacza nawet w przypadku filmów DVD, gdyż np.:
    http://www.dvd.poral.net/format_obrazu.php
    cvirek
    Level 11  
    panowie mam duży problem
    mam panasonica P42C10X
    po polaczeniu z kompem mam czarno-biały obraz
    wyjscie z kompa 7-pinowe
    probowałem komponentem i euro i nadal bez koloru
    kable dobre bo polaczylem nimi kineskopca i jest kolor
    tylko z plazma cz-b
    nie wiem jakas wada?
    a i probowalem zmian ustawien w tv pal-ntsc i nic to nie daje
    pomocy!!!
    hojlo1
    Level 35  
    Dać sobie spokój z wy. S-video (bo chyba o takie wyjście chodzi?).

HDMI/DVI/VGA - dadzą dużo lepszą jakość obrazu, a coś z tych złączy jest i w TV i komputerze. ;)
    cvirek
    Level 11  
    chodzi mi o to ze ta plazma chyba nie wyświetla koloru z kompa
    jesli na kompozycie i euro obraz jest cz-b to i na dvi i hdmi pewnie tez
    stracilem juz nadzieje
    chyba ze mozna to jakos obejsc?
    hojlo1
    Level 35  
    Najprostsze połączanie - VGA->VGA (TV zapewne ma takie wejście).

Z TV robisz monitor.
    cvirek
    Level 11  
    ma tylko kompozyt, euro s-video i hdmi....
    hojlo1
    Level 35  
    Symbol tego TV jest prawidłowy?
    (nie mogę nic na jego temat znaleźć)

Jaki to komputer (stacjonarny) ?
    (jak stacjonarny , jaka to grafika)
    User removed account
    User removed account  
    AxelNext
    Level 38  
    stefanisko wrote:
    Nie kupować HD Ready tylko Full HD dlatego że:
    Full HD gwarantuje 2073600 pixeli (punktów z których składa się obraz),
    HD Ready gwarantuje tylko rozdzielczość 786432 pixele czyli prawie trzy razy mniej.
    No i co w związku z tym :?:
    A ile gwarantuje sygnał telewizji HD :?:

Telewizja HD nie zawsze jest High Definition!

Wiele osób zastanawia się, czy już nadeszła właściwa pora wymiany domowego telewizora na nowy, który będzie obsługiwał kanały w wysokiej rozdzielczości tzw. HD. Wiele osób zastanawia się też, czy wykupić jakiś abonament w platformie cyfrowej i oglądać kanały HD. Tymczasem… kanały HD w większości nie są HD ;)

Można by zapytać – jak to możliwe, że telewizje oferują nam kanały oznaczone jako HD, a nie zawsze w nich emitują materiały w wysokiej rozdzielczości? No cóż, marketing… marketing… marketing ;)

O co chodzi z tą jakością? Otóż większość stacji telewizyjnych emituje zwykły materiał tzw. SD – standard definition, który jest przetwarzany, co profesjonalnie nazywa się skalowaniem i interpolacją do materiału HD. Wiąże się to z tym, że jakość takiego przetworzenia nie odpowiada oryginalnej jakości materiału HD – czyli sytuacji, której film, byłby nakręcony od razu w najwyższej jakości.

Trochę to wygląda tak, jakby małą fotkę na ekranie, powiększyć do dużej ;) Na jakości na pewno ona nie zyska.

Co ciekawe większość klientów nie zauważa różnić w obrazach HD i jakości pomiędzy konwersją, a jej brakiem. I od samego początku przyjmują, że np. brak pełnej ostrości obrazu to zapewne standard w telewizji wysokiej rozdzielczości.

Niektórzy nadawcy stosują tez technikę digitalizacji materiału z taśm filmowych do postaci cyfrowej – która może osiągać jakość, no prawie HD. Choć część specjalistów uważa, że w niektórych przypadkach udaje się nawet przeskoczyć HD ;)

W Polsce prawdziwe HD nadają w zasadzie, tylko stacje takie jak Discovery HD oraz National Geographic HD.

Wiele kanałów takich jak MTVN HD, nSport, MGM HD, Filmbox HD, Eurosport HD, TVN HD – są zapełniane właśnie materiałami, które były w standardowej jakości (SD), które przetworzono je do formatu wymaganego w HD.

Zapewne musi jeszcze minąć parę lat zanim HD będzie w pełni HD

Źródło: www.pablik.pl

Niestety, ale to prawda.
    Oglądając mecz na niemieckiej SKY HD widać różnicę. Żaden Polski kanał nie nadaje w tej jakości. Z filmów nadawanych na HBO HD i +Film HD w IV kwartale tego roku może kilka było nadawanych w prawdziwym HD, reszta to skalowane SD do HD.
    foxkrk
    Level 10  
    marcin_nr wrote:
    Proszę o radę.

Ja również polecam plazmę Panasonica - nie mam do czynienia akurat z tą, ale wersja 50" jest genialna...
    mczapski
    Level 39  
    Można oczywiście długo dyskutować. Faktem jest, że niewiele jest możliwości odbioru sygnałów HD na dzień dzisiejszy. Ale też faktem jest, że za definicją rozdzielczości i wielkością ekranu idzie wielkość pojedynczego wyświetlanego punktu. Zgoda, że mało kto gołym okiem zauważy na standardowym obrazie tą różnicę szczególnie jeśli mowa o ekranie do 40 ''. Ale wiadomo, że ma być inaczej (nie wiadomo, czy lepiej). I wreszcie technologia blue ray upowszechnia się. Też zgadzam się, że przeciętny oglądacz dzienników i teleturniejów nie zauważy różnicy. Lecz jeśli ktoś będzie oglądał i podziwiał pejzaże lub inne dokumenty to może mieć potrzebę dostrzegania szczegółów. Ja ma inny dylemat. Mianowicie jak wielki praktyczne znaczenie w tych technikach wyświetlania ma częstotliwość tworzenia obrazu. Obraz w zasadzie ma być nadawany stabilnie, więc odbiór 1:1. Czyli 100 - 600 Hz to chyba trudno będzie docenić?
    cvirek
    Level 11  
    ten model to dokładnie to http://panasonic.pl/oferta.php?prod=4382

mam w kompie gf7300gt komp stacjonarny
    ciekawe ze na kineskopowym mam kolory a po polaczeniu z plazma tylko b-cz

jesli wpadnie ktos na jakis pomysl to bede szczerze wdzieczny

nie chce mi sie wierzyc ze 15-letni tv kineskopowy moze wyswietlac kolor a nowa plazma nie...
    hojlo1
    Level 35  
    cvirek - dlaczego z uporem wybierasz jedne z najgorszych połączeń do TV(?).
    (chcesz obraz wysokiej rozdzielczości z komputera zdegradować do PAL, przesłać do TV lichym połączeniem, by potem TV z tego lichego PAL próbował zrobić znowu sygnał HD).

W GForcu (w zależności od firmy) może być złącze DVI i przejściówka DVI->HDMI da całkiem inną jakość.

Ps - za ok 100zł można kupić kartę ze wspomaganiem HD (nawet na słabszych kompach... film 1080p ruszy) i do tego ze złączem HDMI.

Spokojnych Świąt ;)
    cvirek
    Level 11  
    to nie oto chodzi ze upieram sie na słabe złącza
    boje sie ze po polaczeniy do hdmi tez nie bedzie koloru
    AxelNext
    Level 38  
    hojlo1 wrote:
    W GForcu (w zależności od firmy) może być złącze DVI i przejściówka DVI->HDMI
    Pomijając to logiczne rozwiązanie dodam tylko, że Panasonic TX-P42C10Y posiada gniazdo PC więc w czym problem :?:
    Jeśli karta graficzna nie posiada gniazda DVI to na 100% posiada gniazdo "PC" inaczej VGA, D-Sub.
    Połącz telewizor z komputerem zwykłym kablem D-Sub http://www.hulti.nl/winkel/media/vga.jpg

Dodam jeszcze że Panasonic nie zaleca podłączania komputera do telewizorów swojej produkcji poprzez gniazda HDMI. Występują bardzo częste uszkodzenia gniazd HDMI w telewizorach. Jeśli już musimy to zrobić to zróbmy przy wyłączonych obu urządzeniach (komputer + TV).
    Do tego jest gniazdo PC.

Pozdrawiam i "Wesołych Świąt" :D
    User removed account
    User removed account  
    cvirek
    Level 11  
    ten panasonic NIE MA wejścia komputerowego
    wiem bo go mam
    podawana specyfikacja zawiera błędy!!!
    ma wejścia 2x hdmi, 2x EURO, KOMPOZYT, I CHINCH
    i tyle
    nie ma DVI ani VGA
    AxelNext
    Level 38  
    stefanisko wrote:
    trudno o HD o rozdzielczości 1920 na 1080
    1920x1080 to jest Full HD, a w takiej rozdzielczości nie nadaje żadna telewizja.
    Do telewizji HD wystarczy telewizor z HD Ready o rozdzielczości 720p czyli 1280x720 - 921600 pikseli.

cvirek wrote:
    ten panasonic NIE MA wejścia komputerowego
    wiem bo go mam
    Nie uwierzę jak nie zobaczę. Zrób foto i wklej na forum.

Jakie masz gniazda z karty graficznej :?:
    hojlo1
    Level 35  
    cvirek - spokojnie łącz po "HD" (tak, jak opisałem, bo Faktycznie ten model VGA nie posiada = tak z opisu wynika...).

W połączeniach HD nie ma problemu "PAL" (to tak w wielkim skrócie)

Po prostu z TV robisz monitor a jak na monitorze był piękny obraz to i na TV będzie.

Po HDMI nawet zapuścisz (jak sprzęt wysyłający zezwala) nawet 1080p i to niezależnie czy masz nawet TV tylko 1024.... .

Wielokrotnie tak podłączam.

Już praktycznie po S-Video itp. żadnego komputera nie konfigurowałem, bo to absurd, co opisałem wcześniej.

Płaski TV traktuj jako monitor i masz problem z głowy (tylko kwestia "kabelka" a nie PAL/NTSC itp.)

Ps - FULL HD to 1080p

Pozdrawiam. ;)