Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Robot kuchenny - jak to z mocą w końcu jest?

david_nie 13 Gru 2009 19:39 10047 7
  • #1 13 Gru 2009 19:39
    david_nie
    Poziom 2  

    Witam :)

    przyszło mi kupić Robota Kuchennego, głównie w celu wyrabiania ciasta do domowych wypieków. Przymierzam się do Bosch MUM 4756 (niestety na MUM 86A1 mnie nie stać), ale zaintrygowała mnie jedna rzecz. Chodzi o moc.

    Moi rodzice mają mikser Zelmer-Predom z mocą 140W z lat 80-tych. Ten mikser wiadro ciasta by wyrobił, nawet stosunkowo gęstego i mimo, że po 20-30 minutach jest mocno ciepły to działa nieprzerwanie przez niemal 30 lat. Ostatnio rodzice kupili sobie Zelmer MixRobi 381.61 - z mocą 400W. Na logikę - powinien być lepszy, bo mocniejszy. Tymczasem dramat! Ledwo daje radę wyrobić ciasto w misce, którą ma dołączoną w zestawie, po kilku minutach już jest gorący i ledwo zipie. A jak ciasto jest nieco gęściejsze to jedynie najwyższy bieg pozostaje, ale i tak widać jak sprzęt się męczy.

    No i tak się zastanawiam - jak moc podana w Watt przekłada się na realna siłę robota? Bosch MUM 4756 ma 600W, jak się okaże, że jest on równie "delikatny" jak Zelmer 400W to nie będę z zakupu zadowolony :|

  • #2 13 Gru 2009 20:08
    beatom
    Poziom 31  

    "Diabel tkwi" w silniku i konstrukcji przekladni.
    Dzisiaj jest o wiele latwiej ( w domysle, taniej ) zrobic "mocniejszy" silnik niz lepszej jakosci przekladnie. Takie rozwiazanie jest tansze, wiec nic dziwnego ze mikser kosztuje 30 dol.
    Wystarczy "na oko" porownac te konstrukcje z dawnych lat z dzisiejszymi...
    Niestety nie pozostaje nic innego, tylko pogodzic sie z zaistniala sytuacja. I tak nie masz wyboru.
    Prawdopodobnie nowy mikser nie spelni Twoich oczekiwan.

  • #3 13 Gru 2009 20:32
    david_nie
    Poziom 2  

    beatom napisał:
    "Diabel tkwi" w silniku i konstrukcji przekladni.
    Dzisiaj jest o wiele latwiej ( w domysle, taniej ) zrobic "mocniejszy" silnik niz lepszej jakosci przekladnie. Takie rozwiazanie jest tansze, wiec nic dziwnego ze mikser kosztuje 30 dol.
    Wystarczy "na oko" porownac te konstrukcje z dawnych lat z dzisiejszymi...
    Niestety nie pozostaje nic innego, tylko pogodzic sie z zaistniala sytuacja. I tak nie masz wyboru.
    Prawdopodobnie nowy mikser nie spelni Twoich oczekiwan.


    Ja tam ciasta na chleb przez godzinę wyrabiać nie będę, ale ciężkie ciasto piernikowe wymaga mocy. Podobnie mocy w postaci dłuższej pracy wymagają inne ciasta - chodzi mi o to, by robot pracował przez 20-30 min. i nie rozleciał się przy trzecim użyciu. A stara konstrukcja to zgniotsja niełamiotsja - jakby do plastikowej obudowy ołów dolewali :D

  • #4 13 Gru 2009 20:39
    beatom
    Poziom 31  

    Niestety nie potrafie pomoc przy wyborze sprzetu - nie mam na co dzien doczynienia z AGD. Odpowiedzialem tylko na Twoje pytanie.
    Poczekajmy jednak na opinie innych uzytkownikow lub serwisantow tego typu urzadzen.

  • #5 13 Gru 2009 21:00
    david_nie
    Poziom 2  

    beatom napisał:
    Niestety nie potrafie pomoc przy wyborze sprzetu - nie mam na co dzien doczynienia z AGD. Odpowiedzialem tylko na Twoje pytanie.
    Poczekajmy jednak na opinie innych uzytkownikow lub serwisantow tego typu urzadzen.


    Jak kupowałem pralkę to poszedłem do zaprzyjaźnionego serwisanta sprzętu AGD się podpytać co poleca. Powiedział, że Indesit/Ariston/Beko jest OK, bo części stosunkowo tanie i łatwo się naprawia. Jak zapytałem o Boscha - nie umiał odpowiedzieć, bo nie trafia na te pralki. Dla mnie już było jasne jakiej firmy pralkę mam kupić :D

  • #7 14 Gru 2009 23:13
    david_nie
    Poziom 2  

    Jan_Werbinski napisał:
    Z powodu lepszej przekładni Kitchen Aid z mocą silnika 300 W jest zdaniem konsumentów lepszy od podobnej klasy robotów o mocy powyżej 1000W.


    Czyli jednym słowem moc podana w W to nie wszystko co opisuje "siłę" urządzenia :|
    To komplikuje porównywanie robotów :?

  • #8 16 Gru 2009 11:03
    Jan_Werbinski
    Poziom 30  

    Zasady są proste.
    Robot nadający się do ciast chlebowych, pierogowych itp musi:
    - być ciężki powyżej 10kg,
    - masywnie zbudowany,
    - metalowa obudowa najlepiej odlew alu lub żeliwo,
    - mieć odpowiedni moment obrotowy mieszadła zapewniony przełożeniem lub mocą

    Kandydaci, które ja brałem pod uwagę przed zakupem kosztują około 1500 zł: Kitchen Aid Artisan lub Classic, Kenwood Chef, Bosch MUM wersja metalowa.

 
Black Friday do -15%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Ferguson