Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterowanie mini-iluminofoniczne - Pare moich pytań

Mr Killer 13 Dec 2009 21:07 9783 50
    Mr Killer
    Level 14  
    Witam. Buduję mini iluminofonię 3 kanałową na 3 ledy na kanał wg. schematu ze strony jeybi.

Oto sam schemat 3 kanałów

Sygnał z głośnika podłączany pod masę, zasilany prądem stałym 4 do 6V.

I tu moje pytania jak podejrzewam kondensator zwykły nie elektrolityczny. Tak, proszę mnie poprawić jeśli się mylę.

Tranzystor jakikolwiek PNP kolektorem na masę, i bazą na kondensator?

Zamiast jednej chce użyć 3 diod podczepionych równolegle. Czy muszę zmieniać rezystor 100 om na inny?

I prosze o wyjaśnienie, po co właściwie są te dwa rezystory szeregowo (2,2 i 1 M oma ) puszczone między sygnałem z głośnika i Masą.

Wiedzę elektroniczną jakąś podstawową mam, zatem proszę o odpowiedzi na moje pytania, a po zbudowaniu i przetestowaniu układy napiszę, jak z czułością i jak działa w zależności od sygnału wejściowego ;]

Pozdrawiam :)
  • Helpful post
    Jaduda
    Level 32  
    Mr Killer wrote:
    Witam. Buduję mini iluminofonię 3 kanałową na 3 ledy na kanał wg. schematu ze strony jeybi.

Pod masę i drugi koniec potencjometru.
    Mr Killer wrote:

I tu moje pytania jak podejrzewam kondensator zwykły nie elektrolityczny. Tak, proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
    Tak zwykły.
    Mr Killer wrote:
    Tranzystor jakikolwiek PNP kolektorem na masę, i bazą na kondensator?
    Tak dowolny tranzystor PNP najlepiej z literką C na końcu np. BC558C. Emiter łączysz z plusem zasilania, bazę z kondensatorem, kolektor z diodą...
    Mr Killer wrote:
    Zamiast jednej chce użyć 3 diod podczepionych równolegle. Czy muszę zmieniać rezystor 100 om na inny?
    Każda z diod powinna mieć osobny rezystor 100Ω.
    Mr Killer
    Level 14  
    Wielkie dzięki Jaduda, bardzo mi pomogłeś. Za parę dni wrzucę fotki złożonego układu.

Dodano po 23 [minuty]:

Jaduda wrote:
    Mr Killer wrote:

Pod masę i drugi koniec potencjometru.

Koniec potencjometru? Ten schemat ma oznaczenia które chyba są mniej używane i których nie do końca rozumiem. Ta strzałka na rezystor między sygnałem z głośnika, kondensatorem a masą to potencjometr? Czyli wychodzi, że ten 2,2M oma też ma być potencjometrem?
    Tak wiem moja niewiedza, ale nie wiem jak szukać odpowiedzi na pytanie odnośnie samego oznaczenia na schemacie...

I na prawdę proszę o jakieś króciutkie objaśnienie, po co są te szeregowo wpięte rezystory między masą a wyjściem z kondensatora..

Chwila szukania w internecie...

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/72/Variable_Resistor.svg
    Symbol potencjometru. Wtedy co oznacza ta strzałka na rezystor?

I domyślam się, że chodziło o rezystor 100 OM na samym wyjściu z mikrofonu/głośnika który może lub musi być potencjometrem w zależności od mocy sygnału na wejściu?
    Jaduda
    Level 32  
    Mr Killer wrote:
    Koniec potencjometru? Ten schemat ma oznaczenia które chyba są mniej używane i których nie do końca rozumiem. Ta strzałka na rezystor między sygnałem z głośnika, kondensatorem a masą to potencjometr? Czyli wychodzi, że ten 2,2M oma też ma być potencjometrem?
    Tak, ten rezystor ze strzałką to jest potencjometr. W tym układzie są 4 potencjometry jeden 100kΩ i trzy 2,2MΩ.
    Może to coś bardziej pomoże:
    Mr Killer wrote:
    Tak wiem moja niewiedza, ale nie wiem jak szukać odpowiedzi na pytanie odnośnie samego oznaczenia na schemacie...
    Oznaczenia są różne, jednaj najczęściej spotykane:
    Mr Killer wrote:
    I na prawdę proszę o jakieś króciutkie objaśnienie, po co są te szeregowo wpięte rezystory między masą a wyjściem z kondensatora..
    Jest to układ polaryzacji stałym prądem bazy, regulowanym za pomocą potencjometru. Wartość tej rezystancji dobiera się tak, aby płynął przez niego prąd Ib potrzebny do polaryzacji bazy tranzystora.
    Mr Killer wrote:
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/72/Variable_Resistor.svg
    Symbol potencjometru. Wtedy co oznacza ta strzałka na rezystor?
    Ta strzałka oznacza, że środkowa nóżka (suwak) jest połączona ze skrajną, zobacz:
    Mr Killer wrote:
    I domyślam się, że chodziło o rezystor 100 OM na samym wyjściu z mikrofonu/głośnika który może lub musi być potencjometrem w zależności od mocy sygnału na wejściu?
    Raczej nie 100Ω a 100kΩ :D lepiej daj potencjometr wtedy będziesz miał regulacje czułości (na schemacie jest potencjometr).
    Mr Killer
    Level 14  
    Jaduda, Ogromnie mi pomogłeś. Zatem jutro po szkole wyprawa do elektronicznego i składam układzik :] Nadal do końca nie rozumiem, czemu ten potencjometr 100KΩ łączy i masę i drugie wyjście z sygnału, ale to nie istotna, ważne, że układ będzie działać. No to teraz pomyślę nad ładnym przerobieniem schematu i obudowaniu tego. Dziękuję, pozdrawiam i wesołych świąt życzę.
    Quote:

Jest to układ polaryzacji stałym prądem bazy, regulowanym za pomocą potencjometru. Wartość tej rezystancji dobiera się tak, aby płynął przez niego prąd Ib potrzebny do polaryzacji bazy tranzystora.

Czyli jeśli dobrze rozumiem, to ten potencjometr (2,2MΩ) służy do regulacji napięcia na bazie tranzystora?Czy do czego?

To znaczy, na co on właściwie ma wpływ? Na natężenie prądu płynącego przez diodę - bo steruje prądem płynącym przez tranzystor??

Tak wiem, że nic nie wiem. :D

--------------------
    Parę godzin przerwy i syty obiad
    --------------------

Jestem leniem i nie chce mi się lutować dla tego czy nie moge wsadzić tego rezystora 100 Ω Szeregowo z równoległym podpięciem ledów

Moja koncepcja:

Z tę polaryzacją to już mniej więcej rozumiem.

Zatem proszę o zatwierdzenie lekko zmienionego schematu i biorę się do roboty :]

Dodano po 1 [godziny] 44 [minuty]:

I sam sobie odpowiadam czytając poprzednie posty Jadudada, że nie mogę.
    Jaduda
    Level 32  
    Mr Killer wrote:
    I sam sobie odpowiadam czytając poprzednie posty Jadudada, że nie mogę.
    To się cieszę :D
    PS. Za dużo tych "da" :D
    Mr Killer
    Level 14  
    A teraz tak z ciekawości. Nie można tego rezystora zamienić na jakiś inny i wpiąć tak jak tu:

X - rezystancja nowego rezystora
    Jaduda
    Level 32  
    Mr Killer wrote:
    A teraz tak z ciekawości. Nie można tego rezystora zamienić na jakiś inny i wpiąć tak jak tu:

X - rezystancja nowego rezystora
    Nie :|
    Mr Killer
    Level 14  
    Kurczę, czyli muszę sobie trochę prze planować ułożenie elementów na płytce. Zamówiłem już rezystory i ledy, a jutro wyprawa do elektronika, to zrobię chociaż jeden kanał dla testów zanim mi to wszystko przyjdzie... Na pewno sam składasz różne ciekawe układy Jaduda. Gdzie kupujesz podzespoły i gdzie najlepiej kupować? Na bieżąco w elektronicznym czy hurtem kupić sobie zapas rezystorów Diod wszelkiego rodzaju tranzystorów itp.
    Jaduda
    Level 32  
    Ja kupuje tutaj (osobiście, a nie przez WWW), większe ilości od razu bo taniej wychodzi i czasami potrzeba jakiegoś elementu i już jest pod ręką :D
    Mr Killer
    Level 14  
    Ok, rozmawiałem z dziadkiem (radiofonowcem który studia skończył dokładnie 54 lata temu ) I trochę mi namieszał z te polaryzacją bazy prądem stałym. Możesz mi to jakoś w miarę prosto i krótko wyjaśnić. :) Tak, leniwy jestem, a wiedza ta potem może mi się przydać :]
    Mr Killer
    Level 14  
    Dobra, podepnę to pod ten temat. Na elektronice znam się na tyle, że wiem jak działa tranzystor i umiem czytać schematy nie zawsze je rozumiejąc. ta jest i tu. Czy ten schemacik posiada układ automatycznej regulacji wzmocnienia??? Czy muszę się bawić z potencjometrem zależnie od sygnału z głośnika....

Jaduda
    Level 32  
    Mr Killer wrote:
    Dobra, podepnę to pod ten temat. Na elektronice znam się na tyle, że wiem jak działa tranzystor i umiem czytać schematy nie zawsze je rozumiejąc. ta jest i tu. Czy ten schemacik posiada układ automatycznej regulacji wzmocnienia??? Czy muszę się bawić z potencjometrem zależnie od sygnału z głośnika....

Musisz bawić się potencjometrem.
    Mr Killer
    Level 14  
    Jest taki układ https://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/030019-11d.gif gdzie sam sygnał się dostosowuje, do mocy sygn. wejść. Ale jest on ponad moje obecne zdolności elektroniczne.

To jeśli już jestem zmuszony na potencjometry, to czy nie da się ich ograniczyć do jednego? Tak, że np. te przy polaryzacji kolektora tranzystora (między C1 a Masą) zamienić na łączny opór 2,5 MΩ i sterować prądem wzmocnienia za pomocą potencjometru około 150kΩ Tak, że do jakiegoś stopnia można sterować wzmocnieniem świecenia diod.

Oczywiście te 2,5 MΩ Jakoś tam zmienić na mniejszy lub większy w zależności od kolorów ledów.
    Jaduda
    Level 32  
    Sterowanie mini-iluminofoniczne - Pare moich pytań Niestety, ale te wszystkie potencjometry muszą zostać tak jak są. W zasadzie to można dokonywać regulacji za pomocą jednego potencjometru tego 100kΩ, a te 2,2MΩ służą tylko do ustawienia czułości poszczególnych kanałów (jednak z nich nie będziesz zbytnio korzystał) bo czułość całego układu zależy właśnie od tego 100kΩ.
    Mr Killer
    Level 14  
    Ok, to mnie pocieszyłeś i podratowałeś na duchu. Teraz czekam tylko na rezystory i ledy z Allegro i składam. Ja to też jestem. Pewny swego, kupiłem kondensatory 1uF, 47pF i 470pF.... Za gapowe się płaci.... Tak samo byłem pewien, że mam tranzystory PNP a tu pełno BC 547 BC 237 itp... No ale trudno czekają mnie zakupy. :] Do ilu diod mi to uciągnie na jakimś średnio mocnym PNP bez robienia wzmacniaczy operacyjnych czy pod wzmacniaczy czy jak to się zwie. Będzie ze 8 na kanał?
    Jaduda
    Level 32  
    Mr Killer wrote:
    Ok, to mnie pocieszyłeś i podratowałeś na duchu. Teraz czekam tylko na rezystory i ledy z Allegro i składam. Ja to też jestem. Pewny swego, kupiłem kondensatory 1uF, 47pF i 470pF.... Za gapowe się płaci.... Tak samo byłem pewien, że mam tranzystory PNP a tu pełno BC 547 BC 237 itp... No ale trudno czekają mnie zakupy. :] Do ilu diod mi to uciągnie na jakimś średnio mocnym PNP bez robienia wzmacniaczy operacyjnych czy pod wzmacniaczy czy jak to się zwie. Będzie ze 8 na kanał?
    Jeśli by podnieść napięcie zasilania do np. 12V to bez problemu można dać 8 diod na kanał (czyli dwa szeregi po 4 diody).
    Mr Killer
    Level 14  
    O, to super, bo podepne to sobie pod Akk 12v 7Ah :] Rezystor wtedy chyba odpade (ten międzi diodami a zasilaniem). To nawet lepiej, bo mam zamiar zainstalować to w rowerze. Ok rezystor to wylicze pod diody ale jak mam 12v i led niebieska 3,3 bierze to moge dać po 3 na szereg i rezystor ze 50Ω. Zgadza się?
    Jaduda
    Level 32  
    Mr Killer wrote:
    Ok rezystor to wylicze pod diody ale jak mam 12v i led niebieska 3,3 bierze to moge dać po 3 na szereg i rezystor ze 50Ω. Zgadza się?
    Tak, możesz dać 3 diody w szeregu, jednak rezystor powinien mieć 100Ω, a nie 50Ω ponieważ (12-(3*3,3))/0,02=105Ω :D pewnie liczyłeś to dla dwóch szeregów połączonych równolegle, jednak tak nie można łączyć diod (dla każdego szeregu musi być osobny rezystor).
    Mr Killer
    Level 14  
    Nie, nawet nie liczyłem, bo wzorów nie pamiętam a nie chciało mi się zeszystu od fizyki szukać :]
    Kurcze tak jak zamówiłem podzespoły, tak przez te zime nie przychodzą. Wieczorem dam schemat rozmieszczenia elementów na płytce :] A i jakie PNP zastosować? Znaczy jakie byś polecił pod ten układ, takie żeby spokojnie pociągnęły te 6 do 12 diod. Pobór będzie 0,594 W dla niebieskich przy założeniu poboru 20 mA i 9 diodach. A inne kolory z tego co pamiętam mają mniejszy pobór, więc powinno być Ok.
    Jaduda
    Level 32  
    Mr Killer wrote:
    Nie, nawet nie liczyłem, bo wzorów nie pamiętam a nie chciało mi się zeszystu od fizyki szukać :]
    Kurcze tak jak zamówiłem podzespoły, tak przez te zime nie przychodzą. Wieczorem dam schemat rozmieszczenia elementów na płytce :] A i jakie PNP zastosować? Znaczy jakie byś polecił pod ten układ, takie żeby spokojnie pociągnęły te 6 do 12 diod. Pobór będzie 0,594 W dla niebieskich przy założeniu poboru 20 mA i 9 diodach. A inne kolory z tego co pamiętam mają mniejszy pobór, więc powinno być Ok.
    Pobór prądu liczymy w A, a nie w W :D Tranzystory np. BC477, BC478, BC479, BC490, BC512, BC513, BC514, BC516, BC525, BC526, BC527, BC528, BC529, BC551, BC556, BC557, BC558, BC559, BC560... Najlepiej jakby były z literką C na końcu (większe wzmocnienie), lub jakiś darlington np. BC516...
    Mr Killer
    Level 14  
    Tak znaczy chodziło mi nie o pobór a o moc układu :]

A tu moje Paint'owe rysunki schematu na płytce ;]

Mr Killer
    Level 14  
    Jest!! Zrobiłem narazię 2 kanały jeden na 1µF i drugi na około 250 µF bo łączone równolegle 2 kondensatory. Kurcze za cholere nie mogę znaleźć nigdzie potencjometru około 2 MΩ Wszędzie mają największe 1 MΩ,.... Co z tym fantem zrobić??? Ładnie mi miga. Oczywiście tranzystor wziąłem chyba najmniejszy jaki był bo BC 557C na około 0,5 W i 100 mA.... A ja chciałem tam 9 diod wcisnąć na 12 V.... I jutro kolejna wyprawa do elektronika po nowe tranzystory i do 3 sklepu elektronicznego w mieście, w którym nie byłem, a gdzie może będą te potencjometry... Powiedzcie mi ile kosztuje średnio LED powiedzmy powyżej 3 cd? Bo u mnie w elektroniku zaprzyjaźnionym ponad 1,50 za sztuke. ;( chyba z Allegro ściągne bo tam po 40 gr za sztukę jak sie kupuje 10 LEDów

PS: Fajnie działa bo bez względu na sygnał wejściowy świecą tak samo bez machania potencjometrem, ale 100 kΩ to chyba za mały, bo nadal za bardzo ładuje mi kanał pod bas tzn 1nano farad.

A i bym zapomniał Jaduda, moge tam coś jakoś zrobić, żeby przy braku sygnału adudio ledy gasły... Bo teraz jak się wyłaczy muzyke a wzmacniacz jest podłączony i włączony to tranzystory są otwarte i diody świecą...
    Mr Killer
    Level 14  
    Jak widzę, prowadzę ze sobą monolog ;] Ale ponawiam pytanie, bo nie dopadłem nigdzie tego 2MOhm Potencjometru, co z tym zrobić? Mam jedno Mega Ohm'owe, ale to jaki dać rezystor z masy na kondensator 1,2 M Ohm czy 2,2 MOhm... :]
    Wieczorem wrrzuce fotki i może film działania układu na 3 kanałach po 4 ledy na kanał ;]

Doradźcie, czy lepiej szukać diod w miare tanio na necie o światłości żędu 7,5 cd i dać ich po 9 na kanał czy kupić po 4 LEDy na kanał za 1.1 zł mocy 12,5 cd.... Bo taniej wyjdzie opcja 2 ale z kolei może lipnie to oświetlać dyskoteki....
    Jaduda
    Level 32  
    Mr Killer wrote:
    nie dopadłem nigdzie tego 2MOhm Potencjometru, co z tym zrobić? Mam jedno Mega Ohm'owe, ale to jaki dać rezystor z masy na kondensator 1,2 M Ohm czy 2,2 MOhm... :]
    To daj potencjometr 1MΩ, a zamiast rezystorów 1MΩ daj 1,2MΩ i już (zmniejszy się zakres regulacji, ale coś za coś).

Mr Killer wrote:
    Doradźcie, czy lepiej szukać diod w miare tanio na necie o światłości żędu 7,5 cd i dać ich po 9 na kanał czy kupić po 4 LEDy na kanał za 1.1 zł mocy 12,5 cd.... Bo taniej wyjdzie opcja 2 ale z kolei może lipnie to oświetlać dyskoteki....
    Radze wybrać rozwiązanie z 4 diodami, ponieważ w mniejszym stopniu obciąży to tranzystory.
    Mr Killer
    Level 14  
    Z tranzystorem nie ma na chwilę obecną problemu bo został zmieniony na bodajże BD 136 - 10 ( 40V 1A 8W) więc mogę tam nawet żarówkę władować :] Ale chyba jednak zrobię to na 9 LEDów na kanał, tak jak było pierwotnie, żeby ładne światło dawało. Pozatym znalazłem elektronika, gdzie te ,,mocne" ( powyżej 5 cd) mają po 40 - 60 groszy w zależności od koloru, a przy tej ilości i mocy efekt będzie niemal dyskotekowy. Jeden kanał zrobiony przeze mnie wczoraj działa świetnie i ładnie iltruje dźwięk na potencjometrze 1,2 Mohm

Dzięki za pomoc Jaduda, wesołych i więcej nic nie pytam :]
    krys_93
    Level 12  
    A ja mam pytanie jakie powinienem zastosować tranzystory tak abym mógł podpiąć żarówki z odbłyśnikiem ( około 60W) lub 20 LED'ów szeregowo ( każda z odpowiednim rezystorem - coś koło 45-Ohm bodajże nie pamiętam już;p ) i wiem ze muszę zastosować ukłąd prostowniczy przed tranzystorami.

Myślałem nad BD 837 C będą dobre??
    I czy taki układ z tymi BD 837 będzie dobry:

Jeśli nie to jakie zastosować tranzystory przy zasilaniu 12V i 20 diodach LED połączonych równolegle na kanał.

Z góry Dzięki za pomoc ;)
    Wesołych Świąt Krys
    Jaduda
    Level 32  
    krys_93 wrote:
    A ja mam pytanie jakie powinienem zastosować tranzystory tak abym mógł podpiąć żarówki z odbłyśnikiem ( około 60W) lub 20 LED'ów szeregowo ( każda z odpowiednim rezystorem - coś koło 45-Ohm bodajże nie pamiętam już;p ) i wiem ze muszę zastosować ukłąd prostowniczy przed tranzystorami.
    Do sterowania żarówkami zasilanymi napięciem 230V tranzystory się nie nadają (jak już to triaki/tyrystory)
    krys_93 wrote:

Myślałem nad BD 837 C będą dobre??
    I czy taki układ z tymi BD 837 będzie dobry:
    Układ nie zadziała. Pomijam już fakt, że przy takim napięciu nie steruje się żarówką tranzystorami bipolarnymi, to na dodatek brak jest jakiejkolwiek separacji galwanicznej (wszystkie elementy plus wzmacniacz są na potencjale sieci!)
    krys_93 wrote:
    Jeśli nie to jakie zastosować tranzystory przy zasilaniu 12V i 20 diodach LED połączonych równolegle na kanał.
    Nie wiem jakie to diody, ale jeśli już to daj połączenie szeregowo-równoległe diod. A tranzystor jaki wystarczy z zapasem to np. BD136 lub podobny.
    krys_93
    Level 12  
    diody są na około 3,5V każda ma rezystor ≈450Ohm czyli z rezystorem mogą pracować przy 12V i takich LED'ów chciałem podpiąć równolegle 20 na kanał. W poniedziałek i de po części i lutuje na płytce uniwersalnej efekty będą niedługo, jeszcze muszę polutować te ledy ;)

Dzieki za pomoc ;)
    Mr Killer
    Level 14  
    Krys Jak chcesz nawet te 20 Diod to użyj tak jak ja BD 136 - On spokojnie uciągnie 45 - 50 diod (dopuszczalny prąd na nim to 1A a LED ma około 0,02 A)
    I połącz je lepiej w szeregowo - równoległe połączenie z 12V czyli jakikolwiek akumulator 12v i masz to ze sobą wszędzie bez problemu. Wyjdzie wtedy 7 równoległych szeregów po 3 LEDy każdy :] Powodzenia, sam teraz czekam na diody i uważaj bo z potencjometrem 2,2 MOhm problemy są