Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

IBM InfoPrint 1552 - brudzi po regeneracji

oneeye 13 Dec 2009 21:08 2347 4
  • #1
    oneeye
    Level 13  
    Witam!

    Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w zlokalizowaniu przyczyny brudnego wydruku drukarki j.w. po regeneracji tonera.

    Drukarka - j.w.
    Toner - RICOH 1532/1552.

    Użyłem instrukcji z Lexmark T640, toż to samo. Instrukcję pobrałem stąd >>https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=3097221#3097221.

    Poza tym to nie pierwsza moja regeneracja, aczkolwiek specem w tym jeszcze nie jestem.
    Proszek dedykowany kupiłem w Agawie, jak i bęben OPC i chip przy okazji. inwestycja spora bo ponad 150 zł, więc nie chciałbym tego tak zostawić, sami rozumiecie, a że regeneracja na 21k kopii - tym bardziej szkoda.


    Oddzieliłem pojemnik na zużyty toner, z bębnem, zdjąłem bęben, listwę zbierającą którą przeczyściłem (na połysk :) ) - optycznie nieuszkodzona, opróżniłem dokładnie zbiornik ze zużytego tonera, przedmuchałem sprężonym powietrzem, po czym złożyłem z powrotem z nowym bębnem. Odłożyłem do wyschnięcia (sprężone powietrze zawilgaca często). Po tym zabrałem się za część podającą. Wyjąłem wałek developera, dokładnie przeczyściłem (przedmuchałem) zbiornik na toner, listwy (przyznam że nie wiem czemu ich tak dużo tam :) i sam wałek. Również pozostawiłem na jakiś czas by nie zawilgocić tonera. Po takiej operacji napełniłem proszkiem pojemnik, złożyłem w całość, wydrukowałem menu i zgłupiałem...

    Doczytałem się gdzieś że często zmieszany proszek daje taki efekt jak na poniższych zdjęciach, więc bez namysłu powtórzyłem zabieg z podwójną dokładnością!

    Efekt niestety ten sam. Zaglądnąłem do fusera, wałki były brudne więc je przeczyściłem miękką szmatką. PCR'y też brudne więc analogicznie przeczyściłem. Wyjąłem toner przekręciłem wałkiem i czyści się więc listwę zbierającą wykluczam. Włożyłem z powrotem drukarka zakręciła mechanizmem, nic nie drukując wyjąłem i na bębnie widoczny wyraźnie toner. Sypie się z developera - moje wnioski - albo ten proszek jest nieodpowiedni albo.. nie wiem co spartoliłem, być może ktoś miał podobne przejścia z tym tonerem.

    IBM InfoPrint 1552 - brudzi po regeneracji IBM InfoPrint 1552 - brudzi po regeneracji


    Dodam że przed regeneracją wydruk był czysty, po prostu jasny z rozjaśnieniami z powodu braku proszku i starego bębna. Zmieniłem jeszcze z ciekawości bęben na stary - nadal plamy i brud na całej kartce.

    Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
  • #2
    oneeye
    Level 13  
    NIkt nie pomoże ?
  • #3
    Paweł1000
    Level 26  
    Ja kupiłem 10 kg takiego toneru i też nie pierwszy raz napełniam tonery więc na pewno umiem to robić. Mój toner jest poliesterowy, ale ja kupiłem gdzie indziej i jestem w trakcie reklamacji, tzn muszę wypełnić protokół reklamacyjny i odesłać toner.
  • #4
    oneeye
    Level 13  
    Byłbym wdzięczny za jakieś szersze info. Jeśli dobrze rozumiem udawało Ci się bez problemu napełnić ten toner wcześniej, teraz zamówiłeś innego 10kg i pojawiły się podobne problemy. Dobrze rozumiem ?
  • #5
    Paweł1000
    Level 26  
    Tak wcześniej regenerowałem te kasety tonerem polimerowym, w sumie też nie byłem w 100% zadowolony, ale można powiedzieć że było OK (częstsze brudzenie wałków transferowych). Ten nowy toner poliestrowy jest jednak całkowicie do bani, zregenerowałem nim 3 kasety rezultat był zawsze taki sam, czyli czarny nie czarny i tło szarawe na dodatek wszystko jakieś takie nierównomierne.