Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mikrofon i słuchawki - para przyjaciół, czy wrogowie?

djdrix 13 Dec 2009 15:38 2011 10
    djdrix
    Level 18  
    Po zastanowieniu postanowiłem wydzielić ten wątek z tematu właściwego ( https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1510131.html ) , aby niepotrzebnie nie zaśmiecać informacjami niezainteresowanych tym zagadnieniem.

Tylko jak odsłuchiwać mikrotony to na dobrej jakości słuchawkach jak nap beyerdynamik DT150. Bo nie wiadomo jakie nagłośnienie w sklepie maja i jak się będzie zachowywało w danym pomieszczeniu.

Dość nietypowy sposób. Przyznam się, że po raz pierwszy w swoim życiu zawodowym spotykam się z podobną propozycją... Czy na scenie również wokalista powinien paradować w słuchawkach beyerdynamik DT150, czy może jednak wystarczą mu odsłuchy?
    Poza tym; Kolega raczył zapomnieć o jednej dość istotnej kwestii. A mianowicie - to że sam się Kolega słyszy dobrze, nie oznacza wcale, że tak będzie odbierany przez innych.
    Porada co najmniej kontrowersyjna.
    Ja w każdym razie nie polecam.
    (dj-MatyAS)
    djdrix
    Level 18  
    "Dość nietypowy sposób. Przyznam się, że po raz pierwszy w swoim życiu zawodowym spotykam się z podobną propozycją... Czy na scenie również wokalista powinien paradować w słuchawkach beyerdynamik DT150, czy może jednak wystarczą mu odsłuchy?
    Poza tym; Kolega raczył zapomnieć o jednej dość istotnej kwestii. A mianowicie - to że sam się Kolega słyszy dobrze, nie oznacza wcale, że tak będzie odbierany przez innych.
    Porada co najmniej kontrowersyjna.
    Ja w każdym razie nie polecam.
    (dj-MatyAS)"

Według mnie bardzo dobra metoda, z dwóch podstawowych względów. Mowa była o odsłuchu w sklepie kilku rodzai mikrofonów, a więc słuchawki nie są uzależnione od żadnych warunków akustycznych pomieszczenia. Druga sprawa, nie napisałem ze odsłuch na słuchawkach ma być tylko sprawą porównawcza, zakładając ze dobre słuchawki będą w miarę nie podbarwiały mikrofonu jak nie wiadomo jaki powermixer z paczką która akurat jest na stanie w sklepie to porównując kilka modeli mikrofonów da podstawowy ogląd na to który mikrofon ma więcej góry, jest bardziej przejrzysty itp.

To w takim wypadku, jaki był by sens stosowania monitorów w studio które dobrze ustawione również nie wprowadzają ubarwień (tak jak słuchawki). Oczywiście według waszego myślenia lepiej nagrywać i mixować nagrania które mają trafić na płytę na bumboxie za 300 zl bo w większości właśnie ludzi za pomocą takiego sprzętu będą słuchali tej muzyki w domu. Albo jeszcze lepiej w studio powiesić system wyrównany liniowo bo przecież za tydzień będzie puszczana muzyka właśnie z tego na dużej scenie.

Chodzi mi o to by odsłuchiwać na sprzęcie który nie podbarwia a najłatwiej w sklepie dorwać dobre słuchawki na które akustyka pomieszczenia nie ma wpływu.

Bardzo proszę w moim poście nie dopisywać na czerwono, tylko w razie odmiennego zdania podjąć konwersację z mojego poziomu czyli usera a nie moderatora.! Pozdrawiam
    User removed account
    User removed account  
    djdrix
    Level 18  
    W takim wypadku jaki sen w ogóle porównywać i odsłuchiwać mikrofony skoro system przekłamuje pasmo. Odsłuchując na słuchawkach tym bardziej tych co napisałem czyli DT150 izolacja od dźwięków z otoczenia jest rzędu 20 db, czyli usłyszymy w słuchawkach dużo głośniej dźwięk poprawiony przez charakterystyk danego mikrofonu niżeli dźwięk wydobywający się z naszych ust. W twojej metodzie jest na odwrót chyba ze poziom ciśnienia z głośników docierający do naszych uszu bedzie kilkukrotnie wyzszy niz poziom wydobywający się z naszych ust.

W poprzednim poście napisałem
    "Oczywiście według waszego myślenia lepiej nagrywać i mixować nagrania które mają trafić na płytę na bumboxie za 300 zl bo w większości właśnie ludzi za pomocą takiego sprzętu będą słuchali tej muzyki w domu. Albo jeszcze lepiej w studio powiesić system wyrównany liniowo bo przecież za tydzień będzie puszczana muzyka właśnie z tego na dużej scenie. "

napisał dj-MatyAS

"Poza tym jeśli już mamy coś porównywać, to (idąc tokiem rozumowania Kolegi)- czy nie jest wszystko jedno czy na słuchawkach, czy na (jaki by nie był) sprzęcie sklepowym? "

Czytamy ze zrozumieniem... !!!

Co ma piernik do wiatraka
    napisał dj-MatyAS
    "Porównujemy wszak brzmienie kilku mikrofonów względem siebie nawzajem, a nie szukamy idealnego miejsca do odsłuchu. A czy na scenie (jaka by nie była) panują takie idealne warunki? Z mojej wieloletniej praktyki mogę śmiało powiedzieć, że nie. Obawiam się więc, że Kolega ze sceną i mikrofonami na niej, miał sposobność jedynie via TV, lub ewentualnie jako widz na koncercie.

Tak samo jak się w każdej firmie odsłuchuje kolumny w komorze bezechowej, tak i mikrofony powinno się porównywać bez wpływów innych elementów systemu. Kolego podstawowa sprawa to punkt odniesienia a w tym wypadku punktem odniesienia morze być tylko dobry dźwięk z słuchawek.

Dobrze że kolega nie robi kolumn bo odsłuchiwał by je w stodole jeszcze podczas odsłuchu sąsiad zza płotu kosił by trawę.

O nic innego mi nie chodzi jak dobru poziom odniesienia, który da realny ogląd na wpływ charakterystyki mikrofonu na dany głos.

pozdrawiam
    User removed account
    User removed account  
    djdrix
    Level 18  
    Kolega nie wie gdzie pracuje, na jakim stanowisku i czy miałem możliwość zbliżyć się do studia. Jeżeli kolega ma jakiś kompleks większości to zalecam się wybrać do psychologa a nie wypisywać co chwilę jakieś domysły typu:
    "Obawiam się więc, że Kolega ze sceną i mikrofonami na niej, miał sposobność jedynie via TV, lub ewentualnie jako widz na koncercie. "
    "nie sądzę, aby Kolega miał okazję zbliżyć się do studio, skoro wypisuje takie rzeczy"
    Mikrofon i słuchawki - para przyjaciół, czy wrogowie?

Każdy większy system jest przed imprezą strojony tak aby był jak najbardziej liniowy. Dlatego wychodząc z dobrego punktu odniesienia którym są słuchawki ten sam mikrofon na systemie dobrze zestrojonym będzie brzmiał tak samo jak na słuchawkach.

Moderated By dj-MatyAS:

Regulamin p.10.8
    Ostrzeżenie.

P.S. Nie wiem co to jest "kompleks większości"...ale miło mi, że jednak istnieje ktoś, kto troszczy się o moje zdrowie.
    (dj-MatyAS)
    Granat :)
    Level 34  
    Dla mnie w ogóle dziwne jest porównywanie mikrofonów korzystając z własnego głosu i odsłuchu w czasie rzeczywistym na słuchawkach. Dźwięk stłumiony o 20dB przez słuchawki? Chyba tylko w wyższych częstotliwościach. Przecież to co mówię jest słyszalne nie tylko od zewnątrz, ale też od środka. Ja bym proponował, jeśli już chcemy używać własnego głosu jako próbki, najpierw się nagrać z rożnych mikrofonów a potem odsłuchać po kolei.
    djdrix
    Level 18  
    Dużo lepiej te DT150 się sprawdzają i nawet się sprawdzają dla perkusisty, czy basisty jako odsłuch. DT 770 już tak dobrze nie wygłuszają. Może niższych częstotliwości na poziomie 20 dB nie tłumią, ale na poziomie 10dB już jest zadowalające. Biorąc jeszcze pod uwagę w jakim zakresie częstotliwości porusza się nasz wokal chyba nie ma to większego znaczenia.
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Kolego, Twój sposób doboru słuchawek jest obarczony dwoma błędami. Zniekształceniami wzmacniacza w sklepie oraz budową ucha ludzkiego. Nie da się w czasie rzeczywistym ocenić jakości mikrofonu, mówiąc i jednocześnie słuchując na słuchawkach. :idea:
    Radził bym, przed wypowiadaniem się w sposób autorytatywny, poczytać ze zrozumieniem nieco o akustyce słuchu (akustyce fizjologicznej).
    djdrix
    Level 18  
    Kolego przemo-lukas a przeanalizuj założenie dj-MatyAS, które jest obarczone dużo większymi błędami, wynikającymi z większej liczby elementów przetwarzając owy dźwięk. Oraz najsłabszym punktem w tym wypadku jest wolno stojąca niewiadomo jakiego pochodzenia kolumna w nieprzystosowanym pomieszczeniu. Ale chyba muszę się powtarzać. Nie mowie, że jest to idealne rozwiązanie, ale dużo lepsze niż odsłuch na kolumnach.!
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    djdrix wrote:
    Kolego przemo-lukas a przeanalizuj założenie dj-MatyAS, które jest obarczone dużo większymi błędami, wynikającymi z większej liczby elementów przetwarzając owy dźwięk...

Kolego. Zasada jest w sumie jedna. I z tym nie ma co polemizować. Sprzęt musi współgrać z resztą systemu. Tak więc ocena przy pomocy dowolnego wzmacniacza słuchawkowego i słuchawek (dla Ciebie referencyjnych) mija sie zupełnie z celem. Tym bardziej, że argumentem nie do obalenia jest właśnie to co napisałem powyżej.