Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat cinquecento 900 gaśnie na wolnych obrotach...

krzycho1708 13 Dec 2009 22:02 11705 5
    krzycho1708
    Level 10  
    Witam
    Mam problem z fiatem cinqecento 900 z silnikiem wtryskowym i z instalacją gazową (samochód głównie jeździ na gazie)
    Wszystko zaczęło się ok. 1 tyg temu.. jechałem do szkoły i w połowie drogi (ok.7km) skończył się gaz więc przełączyłem na benzynę (świeciła się już rezerwa) dojechałem do szkoły bez problemów.Po 7h odpalam i pierwszy raz gaśnie (zawsze po nocy po 1 odpaleniu od razu gaśnie... a po 2 już jest ok) ponownie odpalam i niby jest ok ale do czasu pierwszego skrzyżowania... jeżeli tylko póściłem nogę z gazu to cienias od razu gasł...i tak było aż do stacji benzynowej (4km i jakieś 10 razy zgasł) po zatankowaniu odpaliłem i przełączyłem na gaz, do domu dojechałem bez problemu.

Następnego dnia; 1 odpalenie gaśnie (jak zwykle), 2 jest ok, jadę na gazie i po 800m zdechł na dobre, próby odpalenia nie dawały rezultatu, pół dnia stał i gdy przyjechaliśmy go zciągnąć zapalił bez problemu...
    Od dłuższego czasu mojego ojca irytowała pewna rurka (widoczna na zdjęciu zaznaczona zielonym kolorem) która była "luzem", nie była do niczego podpięta i tego samogo dnia ojciec włożył ją do przewodu tak jak jest na zdjęciu (tyle że musiał zrobić w nim dziurę bo nie było gdzie wpiąć tej rurki... chyba poprzedni właściciel wymieniał ten przewód i zapomniał o tej rurce...)
    Fiat cinquecento 900 gaśnie na wolnych obrotach...

Kolejnego dnia jak zwykle 1 raz gaśnie drugi jest ok, jadę na gazie i całą drogę do szkoły przebyłem bez problemów, gorzej było z powrotem... gdy tylko póściłem pedał gazu to cienki gasł i był problem z odpaleniem tzn. trzeba było dać sporo gazu i kręcić rozrusznikiem aż zaczął powoli łapać...(i również podczas rozruchu naciskałem cały czas przycisk b/g bo tak mi poradził znajomy) tak z kilkanaście sekund.(przy ruszaniu też musiałem dać więcej gazu niż zwykle bo gasł..)

Tak samo w kolejnych dniach w drodze do szkoły bez problemu spowrotem tragedia..;/
    Samochód po powrocie stoi w garażu gdzie temperatura nie różni się zbytnio od tej na zewnątrz.. nie wiem z czego wynika to dziwne zachowanie..

Czy powodem jest ta rurka czy może coś innego??
    Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie co może być powodem i jak naprawić tą usterkę.

PS:Samochód został kupiony 4 miesiące temu i to gaśnięcie po 1 odpaleniu nie jest od zawsze, to pojawiło się z 1,5 miesiąca temu.
    wopor
    Level 32  
    witam, mimo ze na gazie jezdzisz to musisz miec około 1/4 zbiornika benzyny, inaczej mozesz zatrzec pompę paliwa, pewnie masz podobny objaw sprawdz cisnienie paliwa, powodzenia
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    MIRAS-S
    Level 19  
    Ten przewód na zdjęciu jest z odmy dobrze go sprawdź czy nie ma sparciały ewentualnie go wymień i musi ci ciasno wchodzić to samo dotyczy czujnika ciśnienia bezwględnego sprawdź przy końcach przewody bo tam najczęściej pękają.

Z kontroluj także przewód do serwa jest tam zbyt ciasno o może być złamany.

Połączenia króćca z mieszalnika .przewody zasilające mieszalnik reduktor muszą być szczelne.
    Wszystkie elektrozawory gazowe czy przypadkiem nie puszczają gazu bo może być ,że ci go zalewa gazem.
    Na pewno masz przekaźnik co odłącza wtrysk sprawdź czy jest dobry ewentualnie podmień na inny chyba ,że masz inaczej.

Konserwacja elektryki się kłania.
    krzycho1708
    Level 10  
    Ja na mechanice się wogóle nie znam... więc przekażę ojcu wasze opinie na temat tego problemu.

A to zdjęcie pochodzi z googli i jest tylko podglądowe.