Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereFutrzaczek wrote:1) Jeśli dobrze widzę wgniecenia w anodach, to ECC88/PCC88. PCC88 ma nieznacznie wyższe napięcie żarzenia (ok. 7V/0,3A)
Quote:2) EL86/PL84 - żarnik do rozpoznania omomierzem, EL86 ma 2-3 omy.
Quote:3) EF183/EF184/EF80 - wymaga charakterografu do lamp
Quote:4) j.w.
Quote:5) EF80
Quote:Wygląda to na zestaw z telewizora, zatem pozycje 1. i 2. będą najprawdopodobniej serii P.
studisat wrote:2. EL84, PL841, EL86, PL84, UL84 - lampa polskiej produkcji. (EL84 = PL841 a EL86 = UL84 = PL84).
Quote:3. Lampa polskiej produkcji. RFT miało inne wycięcia w tym azurowym ekranie. EF183 / EF184 skreślam bowiem te lampy miały zawsze metaliczny nalot na bańce i niższą bankę. Czyli na 100% to jest EF80.
Tomek Janiszewski wrote:
Nie EL84 i nie PL841. Te miały "wypasioną" szeroką anodę, wypukłą a nawet ryflowaną (w starszej wersji) przy okienkach. Na zdjęciu trzecim widać natomiast że powierzchnia anody na której są okienka jest płaska, a cała anoda jakby "rozdeptana". A więc PL84 (najpewniej), albo EL86 lub UL84.
Tomek Janiszewski wrote:
Konkluzja trafna, niemniej jednak nie od rzeczy będzie napisać że metaliczny nalot na bańce miały zawsze jedynie polskie EF183/EF184. Mam egzemplarze EF183 (chyba RFT) w całkowicie czystej bańce, a ze względu na siatkowy ekran możliwe do pomylenia z EF80, choć nie całkiem podobne do tej zaprezentowanej na zdjęciu. Aby mieć 100% pewność warto przyjrzeć się siatce pierwszej czy jest napinana.
marcin_oizo wrote:Jako lampę nr. 3 obstawiałbym bardziej w okolicy EF83, EF86, EF89. Nie mam ich teraz pod ręką ale na EF80 i na EF184 mi to nie wygląda.
studisat wrote:jeśli jest w zestawie PL84 to stawiałbym raczej na EF183. Najpierw zaczęto u nas stosować EF183 w p.cz. a ostatnią lampą p.cz. to była nadal EF80. Dopiero potem w jej miejsce stosowano EF184.
Quote:Pomijam możliwy fakt wsadzenia EF183 zamiast EF80...
marcin_oizo wrote:
Pierwsza to może być jakaś PCC z głowicy telewizyjnej (pewnie PCC88 albo 84) a druga to pewnie PL84 jak pisze Painlust.
Pozdrawiam!
painlust wrote:Dla mnie lampa 2 to PL84. Ma wąską anodę.
Tomek Janiszewski wrote:[
W polskich telewizorach nie-tak-to-było. Najpierw (pomijam rozwiązania jeszcze starsze, np "Szmaragd") stosowano następujący zestaw lamp: 3×EF80 w wzmacniaczu p.cz. wizji,
.....
Futrzaczek wrote:Studi, bardzo ciekawe rzeczy wypisujesz. Pokaż proszę polską* EL84 czy PL841 z wąską (identyczną jak w EL86/PL84) anodą. Nieco lamp przez ręce mi przeszło i jeszcze na taką nie natrafiłem.
* - Siemens robił EL84 z rozdeptanymi anodami, choć i tak mocno różnią się od EL86/PL84.
studisat wrote:
2. Zespół zunifikowany p.cz. - miał np 2 * EF183 i EF80 a potem EF80 zamieniono na EF184. Czy był taki zespół na lampach EF80 - nie widziałem na oczy - choć zakładam że był - trzeba by przerwerować literaturę.
studisat wrote:Zespół zunifikowany p.cz. - miał np 2 * EF183 i EF80 a potem EF80 zamieniono na EF184.
Quote:Czy był taki zespół na lampach EF80 - nie widziałem na oczy - choć zakładam że był - trzeba by przerwerować literaturę.
Quote:Chociażby ostanie lężące na Schaberplatzu. EL86 i EL84 polskiej produkcji - TELAM i POLAM. Jedynie napis pozwalał odróznić je od siebie. Chyba że byś je miał w łapie jedna obok drugiej (choć i w to wątpię ile osób dostrzegło by jakiekolwiek róznice). Ale tak brane po jednej w zasadzie nie do odróżnienia.
Tomek Janiszewski wrote:
Nie, EF183 i EF184 przyszły na miejsce EF80 jednocześnie. I jednocześnie wraz z nimi przyszły tranzystory, jak również PCL86 na miejsce PL84. EF80 powróciła z chwilą gdy PFL200 przyszła na miejsce PCL84, z wyjątkiem zespołu Z-15 w wersji uproszczonej, gdzie pozostala EF184.
Tomek Janiszewski wrote:
Tiaaa, to zupełnie tak jakby powiedzieć że gdyby nie okienka w anodzie, to PCL805 i PCL86 byłyby zupełnie nie do odróżnienia.
Tomek Janiszewski wrote:
Polskie EL84 i EL86 miały tylko na pierwszy rzut oka jednakową fizjnonomię.
Anoda EL84/PL841 ładnie wypełniała wnętrze bańki, podczas gdy anoda EL86/PL84 była nienaturalnie wąska, jak to widać na drugim spośród prezentowanych zdjęć.
TELEWIZOREK52 wrote:Japońskie to trafiały się PCF 801 . Mam ich jeszcze parę sztuk . Pozdrawiam .