Witam.
Dopadła mnie przedświąteczna nuda więc postanowiłem coś z nią zrobić.
Tata już od jakiegoś czasu marudził, że spawarka przy załączaniu lubi czasem "wyrzucić korki". Że męczy i denerwuje go kręcenie korbą w celu regulacji prądu spawania.
Postanowiłem więc zrobić mu w prezencie świątecznym regulator który zlikwiduje obydwa problemy.
Nie jest to nic szczególnego więc nie będę się rozpisywał:
regulator oparty jest o scalony fazowy sterownik tyrystorów U209B - ciężki do kupienia za rozsądną cenę w lokalnych sklepach, ale w internecie ciągle dostępny bez większego problemu (ja kupiłem 2 sztuki po 6,90zł). Jako element wykonawczy pracuje triak BTA 41-600 - również myślę, że dobrze znany.
Płytki zaprojektowane w protelu w oparciu o schemat znaleziony kiedyś na forum.
Drobnicę kupowałem w lokalnym sklepie. Niestety okazało się, że nie mają w ogóle rezystorów o dużej rezystancji i mocy - stąd 12 rezystorów 0.25W, polutowanych na pająka zamiast dwóch po 15k 1-3W.

Podczas uruchamiania tego typu urządzeń należy uważać! Brak jakiejkolwiek separacji od sieci może skutkować niemiłymi doświadczeniami w przypadku dotknięcia!
Również należy zwrócić szczególną uwagę odpowiedniemu wykonaniu części wykonawczej.
Ze względu na duże prądy płynące w układzie do ścieżek prądowych lutowałem drut o przekroju 1,5mm^2 co łącznie z cyną, której do tego użyłem daje przekrój ~3mm^2. Połączenia pomiędzy kostkami połączeniowymi a płytką części sterującej wykonałem kablem-linką 4mm^2.
W mojej wersji ze względu na błąd przy projektowaniu części wykonawczej (zamienione miejscami połączenia przy złączach ZAS i STER) układ nie odpalił od razu. Na szczęście przed pierwszym uruchomieniem włączyłem szeregowo w zasilanie żarówkę 20W, dzięki czemu układ scalony przeżył - spalił się jedynie R3.
Jeśli ktoś chce wykorzystać moje płytki to należy przy łączeniu części sterującej z częścią wykonawczą połączyć przewody w złączach ZAS i STER "na krzyż".

W załączniku dołączam wzory płytek i opisów.
Choć mam marne szanse, to jeśli spodobał Ci się ten projekt to oddaj głosik na konkurs DIY.

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!
Dodaję krótki filmik prezentujący pracę sterownika z żarówką 40W.
Link
Fajne! Ranking DIY