witam, mam do Was pytanie: wiecie, jak wykonać połączeni płyty głównej konsoli z komputerem (poprzez port LTP). Chcę odbanować dysk xboxa zeby mozna bylo zgrywac gry. Mam pytanie: mam schemat ale LAIK jestem i proszę o jakąś pomoc kogoś kto zna się na lutowaniu. Schemat podeślę jeśli trzeba. Pozdrawiam
rezystory jedna dioda i lutujesz jak to dla ciebie filozofia to daj komus kto ma wprawe bo uwalisz konsolke, uszkodzic sciezke to nie problem naprawic juz gorzej
Jak napisali koledzy wyzej - filozofi nie ma Wg mnie najlepiej jest wlutowac goldpiny tam, gdzie jest na nie miejsce, zamiast lutowac kabelki bezposrednio do plyty glownej. Sam "programator" najlepiej jak poskladasz we wtyczce do portu LPT, czyli diode i rezystory lutujesz bezposrednio do wtyczki, a od nich dopiero prowadzisz przewody, zakonczone wtyczkami na goldpiny.
Co do banowania konsoli - tak, banowana jest plyta glowna, oraz dokonywane sa zmiany w software, ktore uniemozliwiaja pelne korzystanie z dysku twardego. Tutaj chodzi o to, aby odzyskac pelna wladze nad dyskiem (ponowne wgranie czy odblokowanie jakiegos certyfikatu o ile dobrze pamietam).
Jeszcze jedno wyjaśnienie:
- do niedawna "banowanie" X360 dotyczyło blokady możliwości zalogowania się do serwisu XboxLive - na tego typu blokadę opisana metoda nie działa i w ogóle jej nie dotyczy.
- w wyniku intensyfikacji działań "antypirackich" Microsoftu w wielu konsolach, u których zdalnie wykryto modyfikację firmware napędu, również zdalnie zablokowano funkcjonalność dysku twardego, m.in. możliwość instalacji gier na dysku - i opisany sposób naprawy konsoli dotyczy ratunku we właśnie takiej sytuacji.
Co do technicznej strony wykonania połączenia: potrzebna będzie niewielka lutownica grotowa o małej mocy, którą nie zaszkodzi dodatkowo zaostrzyć, cyna z topnikiem i trochę cierpliwości. Punkty do przylutowania rezystorów i kabelków położone są dość blisko siebie, więc zwróć uwagę na możliwość pojawienia się mostków - po polutowaniu wszystko obejrzyj po lupą. Bardzo dokładnie przeczytaj ten opis, zwracając uwagę na kolejność włączania urządzeń. Ponadto sam proces odczytu zmiany zawartości NAND jest dość zawiły i staraj się nie popełnić tutaj błędu podczas modyfikacji odczytanej zawartości NAND.
Sam tutorial znam, wiem co gdzie i jak przylutować, ale mi chodzi o to jakim cudem ja mam przulutować kabelki do końcowki tej jak od drukarki? Zczytanie nand edytowanie tych wszystkich plików nie jest zawiłe. Nie bardzo po prostu kojarzę co gdzie i jak przylutować do tej końcówki... Tutaj jest schemac co i jak:
Moderated By _PREDATOR_:
Błędy, zarozumiałość i pewność siebie autora postu, oczekiwanie na "podanie wszystkiego na talerzu"
W prawym górnym rogu masz pokazane co do jakiego pinu.
Chyba, że mówisz o samym LUTOWANIU do pinów. Po prostu otwierasz ten wtyk LPT i tam masz piny (Tak jak tutaj.).
obsit:
"do niedawna "banowanie" X360 dotyczyło blokady możliwości zalogowania się do serwisu XboxLive - na tego typu blokadę (związaną z MAC adresem karty sieciowej konsoli) opisana metoda nie działa i w ogóle jej nie dotyczy. "
Nie wiem skąd to wziąłeś, ale proszę cię - nie wypisuj takich bredni. Konsole nigdy nie były banowane po MAC-adresie karty sieciowej. Przecież wystarczy podpiąć konsolę pod sieć za pomocą adaptera wireless, albo jakiś router i MAC będzie inny. Poczytaj o fuse-bitach w xboxie, o tym jak w sprzęcie oznaczane są każde update'y, ogólnie o tym jak działa x360 i jego zabezpieczenia (najlepiej historię tego jak został złamany xbox, a potem xbox360).