Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mapa europy na samochody ciężarowe

martinb33 15 Dec 2009 10:06 27448 22
    martinb33
    Level 13  
    witam!! poszukuje mapy Europy lub w najgorszym wypadku polski na samochody ciężarowe!! jaka będzie najlepsza i którą byście polecali?? Do tej pory niemiałem do czynienia z mapami na samochody ciężarowe więc nie wiem jaka będzie najlepsza, albo poprostu jaka wam sie podoba!! czekam na odp pozdro
    AliDzikus
    Level 11  
    Ciężko coś doradzać, ale możesz spróbować w sklepie, gdzie ja sam kupowałem swoją nawigację, czyli tutaj . Wiem, że mają rozróżnienia na mapy dostosowane do różnych kierowców - nie sprawdzałem, bo takiej nie potrzebowałem. Ale mają dość duzy wybór. Jeśli tam nie znajdziesz, to możesz spróbować na allegro, ale osobiście bałbym się zaufać komuś nie profesjonalnemu w doborze mapy.
    mczapski
    Level 39  
    Na pierwszy rzut zaproponowałbym koledze Atlas, Europa, drogi. Czyli kilkaset kartek mapy w skali 1:250 000. A czynię to z powodu, że nie sprecyzowano oczekiwań. Więc jeśli kolega chce uzyskać poradę to jednak należy to uczynić. Zapewne chodzi o mapę do nawigacji i nie wiemy jakiej. Każdy sprzęt ma swoje preferencje. A urządzenia i mapy z reguły będą miały opcje wyboru rodzaju podróży typu: samochód osobowy, samochód ciężarowy, rower, piechur oraz reguł podróży: najszybsze połączenie, najkrótsza droga, unikanie dróg polnych/gminnych itp. Ja akurat posługuję sie GARMINEM, gdzie mapy dedykowane.
    martinb33
    Level 13  
    mczapski wrote:
    Na pierwszy rzut zaproponowałbym koledze Atlas, Europa, drogi. Czyli kilkaset kartek mapy w skali 1:250 000. A czynię to z powodu, że nie sprecyzowano oczekiwań.

Tak zapewne chodziło o atlas;D szczególnie biorąc pod uwagę miejsce w którym zamieściłem ten temat czyli "Nawigacje Software", zalożylem ze dodawanie tego ze chodzi o nawigację było zbędne;p
    a teraz poważnie, ten GARMIN którego używa kolega to dokładnie jaki jest???
    lolki
    Level 14  
    GARMIN ma bardzo dobre mapy tak w Polsce jak i na Europę.
    Pontikos
    Level 38  
    Jesli juz pozostawac przy urzadzeniach z mapami dedykowanymi - TOMTOM jakis czas temu wypuscil calkiem nowa linie nawigacji (inny Navcore TRUCK) z mapami SPECJALNIE stworzonymi dla ciezarowek.

Uwzgledniaja takie parametry jak szer. pasa ruchu, wysykosc mostow, nosnosci wiaduktow, promien skretu itp.. .czyli wszystko to, co od dawna jest w Automapie :D
    Po raz pierwszy podaje sie mase pojazdu, nacisk na os, wysokos, szerokosc, i pare innych parametrow - trasa jest planowana na ich wlasnie podstawie.
    Czy Garmin w ktorejs z edycji posiada podobna 'opcjologie'?
    koala106
    Level 39  
    Automapa mimo, że posiada taką opcję, to na zachodzie się nie sprawdza - znajomy jeździ zestawem po całej Europie i po przejażdżce na Automapie która miała uwzględniać ograniczenia dla Tir-ów stwierdził, że się bardzo zawiódł.
    Marbis22
    Level 17  
    Przede wszystkim zależy na czym chcesz jej używać . Na nawigacji czy np laptopie. Jest tomtom truck ,ktory działa tylko na urządzeniach tomtoma. Jest pocket navigator9 - laptopy i nawigacje, i jest jeszcze parę.
    Freddy
    Level 43  
    Marbis22 wrote:
    Przede wszystkim zależy na czym chcesz jej używać . Na nawigacji czy np laptopie. Jest tomtom truck ,ktory działa tylko na urządzeniach tomtoma. Jest pocket navigator9 - laptopy i nawigacje, i jest jeszcze parę.

Kolego nie propaguj piractwa.
    Wersja oprogramowania 9.xx jest legalna wyłącznie dla nawigacji Tomtom Go x50, XL IQ Routes. Dla innych legalna jest tylko wersja 8.xx

Przepraszam za moją pomyłkę. Oczywiście to nie pirat. !
    koala106
    Level 39  
    Freddy wrote:
    Marbis22 wrote:

Kolego nie propaguj piractwa.
    Wersja oprogramowania 9.xx jest legalna wyłącznie dla nawigacji Tomtom Go x50, XL IQ Routes. Dla innych legalna jest tylko wersja 8.xx
    Kolego, a czy Autor którego cytowałeś wspomniał o wersji 9.xx navcore Tomtoma?? Pocket navigator 9 to program :Link więc doczytaj najpierw zanim napiszesz i zarzucisz propagowanie piractwa.
    Freddy
    Level 43  
    A to to co ?
    pocket navigator9

Przepraszam za moją pomyłkę. Oczywiście to nie pirat. !
    koala106
    Level 39  
    Poczytaj w linku: http://www.sklep.netpolska.com/cgi-bin/shop.pl?id=1360&mod=03&towar=641964 który masz także w moim poście powyżej co to jest pocket navigator 9 i na czym pracuje - a potem doczytaj co to navcore w tomtomie bo to nie jest jedno i to samo
    Freddy
    Level 43  
    Przepraszam wszystkich , moja pomyłka, juz poprawiam tamten post.
    Zasugerowałem się Tomtom pocket nawigator.
    Jeszcze raz przepraszam. Oczywiście nie jest to piractwo !
    Anonymous
    Level 1  
    lolki
    Level 14  
    Pontikos wrote:
    Bardzo dobre, to sa kiszone ogorki :) Jesli wyrazasz opinie, podaj na jakiej dokladnie podstawie tak uwazasz.

Masz rację, przepraszam za niekonkretną odpowiedź.
    Dokładnie to chodziło mi o mapę jaka jest w Garminie 465T.
    Zacytują kawałek recenzji z serwisu o ciężarówkach:

Quote:
    nüvi 465T jest pierwszą nawigacją firmy Garmin zaprojektowaną dla transportu samochodowego umożliwiającą planowanie tras bazujących na informacjach o typie pojazdu, jego ładowności czy fizycznych ograniczeniach
    marek216

Level 43  
    Na gabaryt polecam igo w opakowaniu Beckera - doskonałe mapy i świetna skórka, w solidnym urządzeniu.
    marek216

Level 43  
    Na urządzeniach beckera instalowana jest 8
    DAREK BIELSKO
    Level 11  
    Z doświadczenia-najlepsza MAP& GUIDE,tylko że na laptopa,dojedziesz nawet do pipidowa:)
    Anonymous
    Level 1  
    marek216

Level 43  
    Becker ma swoją skórkę obsługującą duże gabaryty.
    Wiesiek24
    Level 10  
    Pontikos czyli gościu z Pabianic, ogłasza sie że odblokuje każdą nawigację
    raz u niego straciłem kilka godzin, prace na nokią 330 zaczął o 19 a zakończył o 23. oczywiście czekałem cały czas bo byłem przejazdem. nie wyszło to mu tak jak chciał. chciałem aby na tym urządzeniu chodził tom tom. po prostu dał mi jakąś inna karte sd z automapa i całe jego odblokowywanie. dziwie się że gościu jeszcze tu poleca automape, przeciez to istne gówno, nie wiem jak na tym mozna polegać na UE jadąc TIREM. AM się wogóle nie nadaje to jest tylko dobre do osobówki!!!
    Jeden kolega pisze o map&guide to jest to!!!
    i ja osobiście nie widzę problemu z rozkładaniem laptopa, no chyba że w osobówce