Witam
Jestem (prawie) szczęśliwym posiadaczem Vectry B.
Jest jednak pewien problem - po dłuższym staniu jest problem z jej odpaleniem.
Autko jest w moich rekach od końca października więc nie wiem jak sprawa wygląda przy jego odpalaniu w ciepłe dni (czerwcowe / lipcowe).
Wiem jednak że na ciepłym silniku / po małej przerwie odpala od reki.
Domyślam się że przyczyna może leżeć w zapowietrzającym się układzie paliwowym.
Jak do tej pory sprawdziłem:
- przelewy - wymiana na guma-oplot-guma (z oplotem między warstwami gumy)
- czujnik temp. cieczy chłodzącej dla komputera (nie dla wskaźnika na zegarach ani nie dla TIDa/MIDa)
- świece
Na chwilę obecna mogę stwierdzić że nie widziałem wycieków paliwa przy filtrze paliwa ani przy wtryskiwaczach.
Silnik zazwyczaj odpala po 2 kręceniach po 4-5 sek., a po całej tej operacji pojawia się wielka biała chmura dymu.
Jeżeli mają panowie (może i panie) jakieś podpowiedzi gdzie, co i jak mógłbym sprawdzić ewentualne rzeczy na własną rękę bez podłączania się kabelkiem pod kompa to byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam
Marek
Jestem (prawie) szczęśliwym posiadaczem Vectry B.
Jest jednak pewien problem - po dłuższym staniu jest problem z jej odpaleniem.
Autko jest w moich rekach od końca października więc nie wiem jak sprawa wygląda przy jego odpalaniu w ciepłe dni (czerwcowe / lipcowe).
Wiem jednak że na ciepłym silniku / po małej przerwie odpala od reki.
Domyślam się że przyczyna może leżeć w zapowietrzającym się układzie paliwowym.
Jak do tej pory sprawdziłem:
- przelewy - wymiana na guma-oplot-guma (z oplotem między warstwami gumy)
- czujnik temp. cieczy chłodzącej dla komputera (nie dla wskaźnika na zegarach ani nie dla TIDa/MIDa)
- świece
Na chwilę obecna mogę stwierdzić że nie widziałem wycieków paliwa przy filtrze paliwa ani przy wtryskiwaczach.
Silnik zazwyczaj odpala po 2 kręceniach po 4-5 sek., a po całej tej operacji pojawia się wielka biała chmura dymu.
Jeżeli mają panowie (może i panie) jakieś podpowiedzi gdzie, co i jak mógłbym sprawdzić ewentualne rzeczy na własną rękę bez podłączania się kabelkiem pod kompa to byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam
Marek