logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Funai TV-2000 MK2 - Iskrzenie przy kineskopie po naprawie, co sprawdzić?

Yogibear83 16 Gru 2009 15:04 3091 10
REKLAMA
  • #1 7396849
    Yogibear83
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich forumowiczów,

Zepsuł mi się ostatnio telewizor model jak w temacie. Obraz się zaczął najpierw zwężac w poziomie a później w pionie, po chwili zaczął się dymic więc go wyłączyłem. Po zdjęciu obudowy zauważyłem, że płyta główna jest przypalona pod rezystorami R70, R71 oraz R163, R250. Sprawdziłem je i okazały się że są dobre. Natomiast wymieniłem kondensator c209 (całkowicie uszkodzony) oraz C160 (zamiast 10uF miał 3uF). Gdy włączyłem telewizor zaczął iskrzyc zaraz przy kineskopie. Sprawdziłem cewki i mają:
    Vertical - R=12.8Ω L=27.5mH Horizontal - R=2.2Ω L=1.95mH.
    Z tego co czytałem na forum to mniej więcej tyle mają miec więc cewki są chyba dobre.
    Moje podejrzenia to kineskop, ta biała podstawka którą się nakłada na elektrody kineskopu a także trafopowielacz. Nie wiem zabardzo jak sprawdzic te elementy poniewaz nie mam drugiego takiego samego modelu telewizora a niechce też kupowac w ciemno tych części. Funai TV-2000 MK2 - Iskrzenie przy kineskopie po naprawie, co sprawdzić? Funai TV-2000 MK2 - Iskrzenie przy kineskopie po naprawie, co sprawdzić?
    pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7396990
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Uszkodzone cewki,na razie nie mają całkowitego zwarcia, ale zaraz będą. Tymczasem.
  • REKLAMA
  • #3 7397056
    Yogibear83
    Poziom 10  
    To w takim razie jakie powinny miec parametry dobre cewki?

Dodano po 1 [godziny] 45 [minuty]:

A w jaki sposób mogę sciągnąc te cewki? Odkreciłem śrubę mocujacą te cewki ale nie mogę ich sciągnąc bo za tymi cewkami znajdują się jakies dziwne pierścienie, które uniemożliwiają mi zdjęcie tych cewek z szyjki kineskopu.

pozdrawiam,

Dodano po 2 [godziny] 23 [minuty]:

Udało mi się jakoś sciągnąc te cewki, niestety musiałem uszkodzic te plastikowe pierścienie co są na szyjce kineskopu ponieważ nie chciały zejśc (chyba były zapieczone). zastanawiam się jaka była funkcja tych plastikowych pierścieni. Po zdjęciu cewek okazało się że są spalone. Teraz bedę musiał je gdzieś dokupic.
  • #4 7398770
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    Trzeba szukać z demobilu, z podobnego kineskopu. Każdy serwisant kasując kineskop, cewki zdejmuje, bo mogą się przydać. Ewentualnie poszukaj na szrocie RTV-AGD.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 7399596
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    Yogibear83 napisał:
    zastanawiam się jaka była funkcja tych plastikowych pierścieni.

Prosty przykład, jak w samochodzie szybko zdzierają ci się bieżniki na kołach to co robisz? ano jedziesz na ustawienie zbieżności.
    Jak ewentualnie dostaniesz cewki do tego TV to co trzeba zrobić? ano wyregulować zbieżność i czystość kolorów. A jak to zrobić? ano poczekamy.:D
  • REKLAMA
  • #7 7400528
    Yogibear83
    Poziom 10  
    Czyli jeżeli uszkodziłem te plastikowe pierścienie to nie ma już możliwości wyregulowania obrazu?

Chciałem zdjąc cewki, ale na drodze staneły mi te pierścienie. Musiałem je w pierwszej kolejności zdjąc poniewaz nie dałbym rady zdjąc cewek. Problem w tym, że ich nie dało się zdjąc. Były jakby wtopione w kawałek jakiegoś materiału, który okleja szyjke kineskopu i musiałem je usunąc siłą. :). Czy te pierścienie da się jakoś w cywilizowany sposób zdemontowac?, czy one są poprostu jednorazowego uzytku.
  • #8 7400586
    andrzej c
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Pierścienie służą do centrowania obrazu i uzyskania zbieżności kolorów. Bez nich nie da rady. Ściągając je trzeba trzeba to robić bardzo ostrożnie. Należy delikatnie podważać plastik (na którym są osadzone) na około szyjki, aż puści od tego materiału. Robiłem to wielokrotnie i to z dobrym skutkiem.
  • #9 7400827
    Yogibear83
    Poziom 10  
    Próbowałem podwazac ten plastik ale niestety pękł, strasznie były spieczone, dodam że telewizor ma z 20 lat.
    Ma ktoś może takie pierścienie?. Czy wogole opłaca się kombinowwac z cewkami i pierścieniami czy poprostu załatwic kineskop na którym bedzie już wszystko?
  • #10 7401953
    andrzej c
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Tylko że cena pierścieni to grosze w porównaniu z ceną kineskopu. Oczywiście po ich założeniu pozostaje zabawa z ustawieniem zbieżności.
  • #11 7434608
    teleom
    Poziom 11  
    Najlepiej postarać się o drugi taki kineskop, ale musi mieć takie same lub bardzo zbliżone oprnosci cewek odchylających.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Funai TV-2000 MK2, który po naprawie zaczął iskrzyć przy kineskopie. Po wcześniejszych uszkodzeniach płyty głównej i wymianie kondensatorów, użytkownik podejrzewał uszkodzenie kineskopu, cewek odchylających oraz trafopowielacza. Po zdjęciu cewek okazało się, że są spalone, a plastikowe pierścienie, które służą do centrowania obrazu, zostały uszkodzone podczas demontażu. Użytkownicy forum sugerowali poszukiwanie cewek z demobilu lub z podobnych kineskopów oraz zwrócili uwagę na konieczność regulacji zbieżności kolorów po wymianie cewek. Wskazano również, że pierścienie są tanie, ale ich usunięcie wymaga ostrożności, aby uniknąć dalszych uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA