Witam,
poszukuję schematu jak zrobić właśnie taką przejściówkę. Wiem, że jest to możliwe, bo można takie kupić na allegro, ale nie uśmiecha mi się płacić aż 50 złoty za kabelek, który wygląda na łatwy do zrobienia.
Proszę o schemat jak go podłączyć!
Już mam złącze euro, vga i jack'a.
Aby nie zakładać nowego tematu, chciałbym się podłączyć do tego.
Mam odtwarzacz DVD Bellwood 301-U, chciałbym go podłączyć przez złącze EURO (scart) z monitorem LCD Samsung 2243SW przez D-Sub, pod DVI ma komputer
Szukałem czytałem, ale nikt nie wypowiedział sie jasno, czy taka kombinacja zadziała.
Kable dostępne na allegro, czy też ich schematy są oznaczone opisem:
"Urządzenie nadające poprzez SCART musi nadawać sygnał RGB
a urządzenie odbierające musi mieć funkcję „positive scan”."
W moim monitorze w ustawieniach Setup mam opcję: PC/AV mode i są dwa tryby do wyboru : PC i AV, poz zmianie na AV obraz wychodzi mi poza pole widzenia, jakby sie rozciąga i staje się lekko rozmyty, czy to o to chodzi z tym positive scan?
Jeśli nie, to jak sprawdzić czy monitor ma funkcje positive scan?, na stronie producenta i w manualu nie ma na ten temat wzmianki
http://www.samsung.com/pl/consumer/pc-periphe.../EDC/index.idx?pagetype=prd_detail&returnurl=
Proszę o sugestie, może ktoś podłączył sobie DVD z monitorem i podzieli się informacją.
Może wystarczy ten schemat co podał _TIGER_ ? Audio mi nie potrzebne, mam podłączone pod amplituner
znalazłem jeszcze takie coś, podobnie jak podał schemat _TIGER_, ale wychodzi na to, ze układ z tym tranzystorem to raczej w druga stronę, czyli VGA to SCART, a nie SCART To VGA
http://www.nexusuk.org/projects/vga2scart/circuit
Kabelek bedzie działał tylko z monitorami które obsługują SOG (Sync On Green)
Aby poprawnie działał z resztą monitorów trzeba zastosować się do tego schematu (z układem LM1881):
Patrzyłem na specyfikacje mojego monitora i pisze:
Typ synchronizacji: Separate H/V, Composite, SOG
Może jest szansa, że zadziała
Zrobiłem na poczatek najprostrzy kabel z tego rysunku:
Niestety nie działa, tzn, kabel jest rozpoznawany, bo na monitorze, gdy on szuka aktywnego wejścia wyświetla się rysunek złącza d-sub opisem Test OK, natomiast ekran jest czarny. Widocznie trzeba zastosować dodatkowo ten układ na LM1881N.
Nie mam takiego układu, jak kupie, to będę kombinował dalej, według tego schematu:
Zastanawia mnie jeszcze schemat podany przez _TIGER_-a i przepływ sygnału przez tranzystor, jak by szedł od VGA do scart a nie odwrotnie, ale moze tak ma właśnie iść? i to połączenie z rezystorem R68.
@_TIGER_, mógłbyś oipasać działanie tego tranzystora w tym układzie?