Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Skoda Octavia 99r. alarm nagle zaczyna źle działać

Xsaero 16 Gru 2009 18:46 1615 5
  • #1 16 Gru 2009 18:46
    Xsaero
    Poziom 8  

    Witam. Mam mały problemik. Kilka dni temu zachcialo mi się diodek w aucie, ale chciałem żeby włączały się równo z lampka oświetlenia kabiny w środku. Więc rozebrałem kilka plastikow, przy okazji pod wcześniej wymienioną lampkę podłączyłem sobie dodatkowe lampki, które oryginalnie umieszczone są w dachu i świecą na pasażerów z tyłu. W sumie przed tuningiem świeciła (po otwarciu dowolnych drzwi) lampka główną oświetlająca wnętrze kabiny auta, a po tuningu święci lampka główna, diody i dwie tylne lampki pasażerów. Przy okazji robienia tego słuchałem muzy tak długo ze aku w aucie padło prawie do zera. Gdy już wszystko było gotowe wyszłem z auta i chciałem sprawdzić czy alarm jeszcze działa. Zamknąłem auto na alarm i dziwnym trafem drzwi pasażera z tyłu się nie zamknęły. I oczywiscie alarm również przestał kontaktować. Po 12h aku padło do zera. Więc wszedłem tymi drzwiami co się nie zamknęły, otworzyłem klapę silnika i podłączyłem ładowanie do aku. Teraz gdy już auto jest załadowane, alarm nie chce wrócić do normy. Dziwnie zamyka auto, po zamknięciu nie miga kontrolka alarmu i centralki. O co chodzi? Czy alarm zresetował się przez brak prądu, czy alarm świruje bo podłączyłem do lampki główniej dodatkowe 15W obciążenia? Myślę ze dość dokładnie opisałem moj problem. Jeżeli ktoś ma jakis pomysl to proszę o posta.

    0 5
  • #2 16 Gru 2009 18:56
    Radzio410
    Poziom 12  

    Alarm nie chce sie uzbroić odłącz te lampki i zobacz jak będzie

    0
  • #3 16 Gru 2009 19:05
    Staszek49
    Poziom 34  

    Kolego co prawda mam inne auto, lecz wiem, że Skoda ma taki alarm, iż można programować różne opcje. Może on np. blokować drzwi, po przejechaniu kilku metrów z tym, że tylne, najczęściej lewe drzwi nie są wówczas blokowane. Uważam, że musisz sięgnąć do instrukcji tego alarmu i poczytać w jaki sposób się go aktywuje, jakie ma kombinacje itd.. Przy okazji sprawdź baterie w pilocie, gdyż w zimie powinny być sprawne.

    0
  • Pomocny post
    #4 16 Gru 2009 19:10
    Radzio410
    Poziom 12  

    zdejmij jeszcze kleme aku na godzine powinno wrócic do normy

    0
  • #5 16 Gru 2009 19:24
    Xsaero
    Poziom 8  

    Hmm... Podaliście mi bardzo ciekawe propozycje. Co do wyłączenia tych światełek i spróbowania czy alarm działa to odpada. Zrobiłem tak i nadal nie wraca do normy. O programowaniu alarmu nie mam pojęcia ale myślę ze moj kolega elektronik dałby sobie z tym rady. Spróbuje jeszcze tej trzeciej możliwości czyli odłączenie akumulatora na jakis czas. Jak to zrobię to napisze.

    0
  • #6 17 Gru 2009 21:38
    Xsaero
    Poziom 8  

    OK DZIAŁA!!!!!
    Odłączyłem aku od auta na 2h i po włączeniu nagle alarm ożył! Wielkie dzięki wam za pomoc w rozwiązaniu problemu. :))

    0