Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

2 routery Tp-link (TL-wr543g) brak dostepu do internetu

johns1990 16 Dec 2009 21:21 4365 4
  • #1
    johns1990
    Level 1  
    Czesc wszystkim!
    Mam maly problem z siecia bezprzewodowa w domu. Kupilem dwa routery TP-link TL-WR543G i chce je podlaczyc do komputera (jeden jako AP client a drugi jako router).
    Wszystko robie wedlug tego poradnika zamieszczonego na tym forum
    http://diypage.ovh.org/index40.html
    jak mam podlaczony jeden router skonfigurowany jako AP client internet dziala ale gdy podlacze drugi wszystko zaczyna sie sypac. Nie mam internetu ani na komputerze ani przez wi-fi (wyskakuje blad bramy).
    Rezultat jaki chcialbym osiagnac to internet na komputerze przez kabel i domowa siec wi-fi z kluczem WEP. posiadam windows 7. internet w tym momencie mam podlaczony poprzez kabel koncentryczny ze statycznym IP i kluczem MAC.
    zamieszczam link ze zrzutem ekranu w momencie jak sa podlaczone dwa routery
    2 routery Tp-link (TL-wr543g) brak dostepu do internetu
    i screen mapy sieci
    2 routery Tp-link (TL-wr543g) brak dostepu do internetu
    Prosze o jakakolwiek pomoc i z gory dziekuje.

    Proszę wklejać zdjęcia wg tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html
    [DriverMSG]
  • #2
    dluxea
    Level 24  
    Może byś napisał co to jest za łącze internetowe ?
    Poco dwa routery ?
  • #3
    ipretki
    Level 1  
    Czy dobrze nadałeś adresy IP? Może się mylę, bo nie bardzo mam czas przeanalizować wszystko, ale coś mi nie pasuje zwłaszcza brama domyślna.
    Screen dotyczy tylko AP Client, a jak wygląda AP Router?
  • #5
    bartek_korzeniak
    Level 13  
    mysle ze adresacja sie tu gryzie

    po pierwsze ustaw APC w tryb routingu przez WLAN
    (tlustym drukiem tutaj: http://www.wisp.pl/index.php?p232,tp-link-tl-wr543g) powinna być tam gdzieś ustawienie CLONE MAC albo cos takiego. Wpisz tam adres MAC karty radiowej której używałeś do tej pory, dhcp, jesli jest uruchomione zajmie się resztą. ok czesc zew NATu mamy za sobą.

    Po drugie zepnij patchcordem switche obu access pointow (nie do WANa) i w krórymś z nich włącz usługę DHCP (ale nie w obu na raz)

    Na poczatek wyłącz sobie szyfrowanie w swojej sieci domowej, jak wszystko ruszy dorzucisz tylko wepa/wpa +ew. mac filtering