Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tv Philips 21pt2683/58 chassis L7.2E AA

ARGAMEDON 17 Dec 2009 15:22 2460 7
    ARGAMEDON
    Level 23  
    Tv w trakcie grania się wyłączył, zgasła Led. Po załączeniu dioda led nie świeci ,napięcia z zasilacza wychodzą ,na TDA8139 wchodzi 16V z niego nie wychodzi nic. Dostałem 3szt. z wylutu wstawiałem i jest to samo.Zamówiłem nowy scalak i czekam.Czy ten układ po podaniu zasilania automatycznie podaje 5V (zasila nie procka)czy musi być jeszcze czymś sterowany? 8V ma być od razu jak 5V czy dopiero po uruchomieniu np. pilotem?
    Zdzisław Osmulski
    Level 30  
    8V pojawia się po załączeniu ON ,5V na procesor powinno być w stby .Czy te 16V jest na pin 1 i 2 TDA8139 ?
    Zdzisław Osmulski
    Level 30  
    Sprawdzałeś czy coś nie obciąża 5V ?
    ARGAMEDON
    Level 23  
    Nic nie obciąża,po dotknięciu miernikiem do n.14 MC44603 w zasilaczu Led się zapala i mryga , napięcia są , ale pływają w rytm pulsowania diody Led Zasilanie TDA pływa do 14V.Po wyłaczeniu zasilania i po włączeniu znów brak świecenia diody i brak napięć wyjściowych na TDA8139.
    Zdzisław Osmulski
    Level 30  
    To albo zasilacz pracuje i napięcia na wyjściu są stabilne a nie ma 5V , czy też zasilacz próbkuje ?
    ARGAMEDON
    Level 23  
    Napięcia są stabilne,tylko poprostu z ciekawości sprawdzałem napięcia na MC i wtedy dioda zapaliła się i zaczęła mrygać , a napięcia pływać.Po ponownym włączeniu znów są stabilne napięcia brak 5V, Dioda nie świeci wystarczy zmierzyć napięcie na n.14 i dioda zapala się i zaczyna mrygać.