Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Buzzer przypominający o włączonych światłach.

AXELF 17 Dec 2009 19:40 9480 11
    AXELF
    Level 20  
    Witam,
    Kupiłem dzisiaj w Tesco przypominacz włączonych świateł (zwykły buzzer z 2 kablami) lecz nic nie pisze jak to podłączyć. Czy mógłby ktoś udzielić jakiś wskazówek. Podejrzewam że kabel czerwony do plusa po przekręceniu świateł a czarny do minusa tylko że wtedy to będzie ciągle piszczało, a to ma piszczeć tylko wtedy gdy zgaszę silnik a światła będą włączone. Myślałem o wykorzystaniu krańcówki w drzwiach lecz wtedy musiałbym chyba mieć włączoną lampę na podsufitce(dobrze myślę ?). Bardzo proszę o pomoc dziękuję
    SQ9PXB
    Level 27  
    Dobrze kombinujesz z ta krancowka, ale zeby to dzialalo, to podpinasz czerwony do stalego plusa, a czarny do krancowki. w momencie otwarcia drzwi bedzie jęczał i przypominal o czym tam tylko bedziesz chcial :) i raczej to bedzie sygnalizator otwartych drzwi.
    ajpier
    Level 36  
    A jak on wygląda, może schemat jakiś dodali.
    Po namyśle wydaje mi się że czerwony ma być nie do stałego plusa lecz plusa ze świateł a czarny do krańcówki drzwi.
    SQ9PXB
    Level 27  
    podejrzewam ze jest to zwykly brzeczyk piezo w obudowie, i dwa kable zasilajace, schematu raczej nie dadza, bo w kazdym innym aucie moze byc roznie, a w domysle sprzedaja to jako "uniwersalny sygnalizator"
    ajpier
    Level 36  
    Skoro kupił gotowe urządzenie to po co ten mostek.
    milejow
    Level 43  
    Jak ma działać jako przypominacz o włączeniu świateł to czerwony pod +15(zapłon) a masę do plusa pozycyjnych. Po włączeniu zapłonu będzie piszczał, aż do momentu włączenia pozycji. Jak ma piszczeć na włączonych światłach i otwartych drzwiach to plus do pozycji a masa do krańcówki
    ajpier
    Level 36  
    milejow wrote:
    Jak ma działać jako przypominacz o włączeniu świateł to czerwony pod +15(zapłon) a masę do plusa pozycyjnych. Po włączeniu zapłonu będzie piszczał, aż do momentu włączenia pozycji. Jak ma piszczeć na włączonych światłach i otwartych drzwiach to plus do pozycji a masa do krańcówki

To ma chyba przypominać o wyłączeniu świateł. Zresztą, można tak i tak.
    AXELF
    Level 20  
    Koledzy dzięki za odpowiedzi ale zapomniałem napisać najwazniejszego samochód to Tico, znalazłem w necie taki artykuł właśnie do tego auta Link cytuję: "Czerwony do plusa po wlączeniu świateł, a czarny do plusa po przekręceniu klucza" tylko że na schemacie jest dioda prostownicza, czy jest ona konieczna ? Skoro to buzzer gotowy do podłączenia to może nie trzeba dawać tej diody, właściwie to nie wiem po co ona konkretnie jest tam potrzebna. Bardzo proszę o weryfikację a jutro napiszę co z tego wyszło :) Dzięki
    milejow
    Level 43  
    Jak podłączysz do plusa świateł i zapłonu to będzie jako przypomnienie o włączeniu świateł
    ajpier
    Level 36  
    A można by tak żeby przypominał o załączeniu po zapaleniu silnika i wyłączeniu po zgaszeniu silnika i otwarciu drzwi?
    kierbedz4
    Level 36  
    Szukaj na Elektrodzie .Wpisz w wyszukiwarkę ( Sygnalizator świateł mijania ) i Szukaj postu ( Nie płać mandatów! Sygnalizator świateł) z opisu zoriętujesz się do czego potrzebny jest ten mostek prostowniczy.Jest też zamieszczony schemat ideowy sygnalizatora z podlutowanym mostkiem.