Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Utworzenie bootowanej płyty obrazu partycji z Windows Vista

Bynio22 17 Dec 2009 20:40 3297 7
    Bynio22
    Level 13  
    Witam. Mam problem jak w temacie. Problem ten jest jednak bardziej skomplikowany. Posiadam laptopa Asusa. Jest na nim zainstalowana Vista. Mam problemy ze sterownikami do modemu ZXDLS 852 Neostrady. W związku z tym postanowiłem zainstalować obok Visty inny system. Zainstalowałem Linux bo ten modem jest obsługiwany przez ten system, ale muszę usunąć pingwinka, gdyż nie mogę znów na tym systemie zainstalować innych programów, będę znów musiał pomęczyć się z grubem :(. Optymalny jest XP. Jednak tu jest problem. Wiem z pewnego artykułu, że wystarczy Vistabootpro. Jednak, że tak powiem nie posiadam licencji na XP :). I tu tkwi cały problem. Co roku muszę oddawać laptopa do serwisu w ramach umowy. Nie mogą na tym laptopie być zainstalowane żadne nielegalne programy. Postanowiłem więc utworzyć obraz partycji z sys Vista w razie uszkodzenia systemu. Uczyniłem to przy pomocy Norton Ghost, jednak zajmuje on około 13GB, jak więc z tego utworzyć bootowalną płytę? Czy jak będę miał Vistę i XP to po usunięciu XP przed oddaniem do serwisu nie padnie mi również Vista? I jeszcze jedno pytanie, Vista i XP działa dzięki Vistaboopro, jak to się ma do Windows 7, czy mogę zainstalować Windowsa 7 i do bootowania użyć Vistabootpro?
    Anonymous
    Anonymous  
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    wyrobekj wrote:
    Microsoft daje możliwość downgrade z Vista do XP

Owszem, pod warunkiem że sprawa dotyczy Visty Business lub Ultimate.
    Bynio22
    Level 13  
    Niestety posiadam Vistę Home Premium. W takim razie trzeba spróbować czegoś innego, nie wiem nawet czy warunki umowy pozwoliłyby na downgrad z Visty na XP. A nie da się jakoś właśnie zgrać tego obrazu partycji na płyty?
    Matuzalem
    Level 43  
    Quote:
    czy mogę zainstalować Windowsa 7 i do bootowania użyć Vistabootpro?

Tak.

Wracając do tych Twoich zachcianek - przecież obraz ghostem* tworzony można utrwalić na płycie - z kompresją czy bez to już kwestia wyboru - więc nie bardzo rozumiem z czym masz problem.

* Trzymam się tego coś sam wskazał.
    Bynio22
    Level 13  
    To znaczy pod czas tworzenia obrazu był wybór kompresji i przy największej kompresji obraz wynosi około 13GB, a na samej partycji windowsowej jest zajęte ponad 30GB czyli chyba nieźle i tak jest skompresowany z 30GB na 13BG. Czy źle zrozumiałem słowa
    Quote:
    z kompresją czy bez to już kwestia wyboru
    Matuzalem
    Level 43  
    To była "uwaga na marginesie" - przede wszystkich chodziło o możliwość wykonania tego obrazu w postaci gotowej do podania z nośnika zewnętrznego (płyta/y), bo przecież cały czas się przy tym, że masz masz z tym problem.
    Może więc warto zajrzeć do pomocy Ghosta czy na strony Symanteca i sprawdzić co i jak trzeba poustawiać, by można było uzyskać możliwość typu wkładam płytę i obraz "się wgrywa" na dysk.
    michalinvion
    Level 15  
    no więc obraz masz na dysku :) o rozszerzeniu chyba *.gho :) i teraz go winrarem możesz podzielić na party i nagrać takie na około 4 DVD. Jednak mija sie to z celem, gdyż aby przywrócić system musiałbyś go zrzucać z 4 płytek, rozpakowywać i dopiero używać Ghosta.

Jeżeli chodzi o XP to polecam Ci utworzyć partycję, koło 20 GB, postawić na niej XP i użyć Easy BCD to stworzenia menu botującego :) to wszystko. w internecie jest pełno porad jak to zrobić