Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.
itemscope itemtype="https://schema.org/QAPage"

Problem z konfiguracja podziałem internetu z InterNeo

siwy250 17 Gru 2009 20:41 2159 20
  • Problem z konfiguracja podziałem internetu z InterNeo

    #1
    Poziom 19  

    Witam
    Mam internet z MNI nazywa sie InterNeo.Posiadam do niego modem adsl2/2+router tak sie nazywa jednak ten modem działa tylko na jednym komputerze.
    Posiadam drugi router firmy Tp-link tl-wr340g.Moj internet ma stały adres ip a takze stałe dnsy i parametry vpi/vci do ustawienia pozniej daje screeny zółte z ustawien modemu z którego aktualnie korzystam a drugie z modemu tp link.Prosze o pomoc co i jak ustawic zeby internet podzielic na kilka komputerów przez wi fi

    Problem z konfiguracja podziałem internetu z InterNeo Problem z konfiguracja podziałem internetu z InterNeo

    0 20
  • Pomocny post
    #2
    Poziom 34  

    Oczywiście administrator sieci jest w stanie określić czy za modemem znajduje się jeden czy wiele komputerów - więc lepiej sprawdź czy stosowanie takich metod nie narusza regulaminu usługi.

    Na komputerze podłączonym do routera MNI wpisujesz w uruchom:

    cmd

    potem w terminalu > ipconfig /all

    spisz adres MAC interfejsu sieciowego, (tego który jest podłączony z modemem MNI) + do tego adres IP, maskę, bramę, adresy DNS - (zakładam, że adres IP jest stały - tak pisałeś)

    Wpinasz router TP-Linka bezpośrednio do wyjścia LAN z modemu MNI (MNI-> LAN do wejścia WAN w TP-Linku)
    Następnie łączysz komputer kablem LAN z wejściem LAN w Tp-linku.

    Logujesz się na router tp-link zakładka Network --> MAC Clone--> WAN MAC Address: wpisz adres MAC wcześniej spisany i zrób --> Save


    Następnie zakładka WAN - Static IP
    Przepisujesz spisane wcześniej: adres IP, maskę, bramę, adresy DNS
    Następnie Save.

    Następnie zakładka System Tools --> Rebot --> Rebot.

    Pozostaje ustawić parametry połączenia sieci bezprzewodowej w routerze i powtórzyć te ustawiania w komputerach połączonych przez WIFI.

    I to by było na tyle.

    1
  • #3
    Poziom 19  

    wrzucam parametry ip confing czy mac to jest adres fizyczny?

    Problem z konfiguracja podziałem internetu z InterNeo

    i reszte ustawien z modemu mni bo nie wiem ktore dane mam wpisac tam co wyzej napisales bo te z ip confing nie dzialaja

    Problem z konfiguracja podziałem internetu z InterNeo Problem z konfiguracja podziałem internetu z InterNeo Problem z konfiguracja podziałem internetu z InterNeo Problem z konfiguracja podziałem internetu z InterNeo

    Dodano po 1 [godziny] 14 [minuty]:

    wiec tak ustawiłem tak jak tu na zdj ponizej internet zadziałał ale bardzo wolno ale po chwli przestał działac moze cos zle wpisałem moze adres ip? bo jak wpisuje taki jak dostawca podal to pisze badn ip wan


    Problem z konfiguracja podziałem internetu z InterNeo

    0
  • Pomocny post
    #4
    Poziom 34  

    tak mac to adres fizyczny.

    Dla czego chodził wolno nie wiem - dla czego przestał działać - domyślam się, że coś było nie tak z konfiguracja, może trzeba próbować konfiguracji dynamicznej w zakładce WAN router TPLink.

    1
  • #5
    Poziom 19  

    tak wiec adres fizyczny wpisalem jako mac. a konfiguracji dynaminczej nie probowałem.stałe ip mam wpisywac podane od dostawcy czy te co jest w ip config?

    0
  • Pomocny post
    #6
    Poziom 27  

    Ip dynamiczne, w modemie masz stałe, było złe wpisane.

    1
  • #7
    Poziom 20  

    Hm a po co w ogóle ten modem tam? Wyrzucić a na jego miejsce wpiąć TP-Linka i po skonfigurowaniu też powinno działać.

    0
  • Pomocny post
    #8
    Poziom 27  

    Boqler napisał:
    Hm a po co w ogóle ten modem tam?


    Modem jest potrzebny, bo łącze jest adsl2+ po kablu telefonicznym pewnie.

    1
  • #9
    Poziom 19  

    tak lacze po kablu jest . on117 co mam zmienic i gdzie?

    0
  • #10
    Poziom 27  

    W routerze ustaw IP dynamiczne.

    0
  • #11
    Poziom 19  

    ale w tp linku czy tym drugim?

    0
  • Pomocny post
    #12
    Poziom 27  

    siwy250 napisał:
    ale w tp linku czy tym drugim?


    W Tp linku.

    1
  • #13
    Poziom 19  

    to zamiast static ip mam ustawic dynamic?

    Dodano po 28 [minuty]:

    ustawiłem na dynamic i niee działało tz chwile działało ale strasznie wolno pokazuje jak wygladały ustawienia jak bylo na dynaminc nie przydzielalo zadnego ip

    Problem z konfiguracja podziałem internetu z InterNeo

    0
  • #14
    Poziom 16  

    A czy przypadkiem Tp-Linkowi nie trzeba nadać adresu z innej puli? Coś mi się wydaje, że nie został zmieniony i się pokrywają.

    0
  • #15
    Poziom 19  

    Tz ?? Mozna jasniej?.

    0
  • Pomocny post
    #16
    Poziom 27  

    tomaszko napisał:
    A czy przypadkiem Tp-Linkowi nie trzeba nadać adresu z innej puli? Coś mi się wydaje, że nie został zmieniony i się pokrywają.


    Proponuję tak:
    Problem z konfiguracja podziałem internetu z InterNeo Problem z konfiguracja podziałem internetu z InterNeo

    1
  • #17
    Poziom 19  

    Niestety nic nie pomogło zresztą wcześniej też chyba było IP z innego zakresu już nie mam pojęcia co robić .Ustawiałem w TP link ip dynamiczne i statyczne i to samo nadal nie działało.A na dynamicznym dalej ten sam błąd co wcześniej ze IP nie przydzielało

    0
  • #18
    Admin grupy komputery

    Łącząc się przez sam modem konfigurujesz coś w komputerze? Czy po prostu modem nadaje ci IP automatycznie i nie musisz nic dodatkowo uruchamiać?


    PS.Popraw też poprzednie wypowiedzi.

    0
  • #19
    Poziom 27  

    siwy250 napisał:
    Niestety nic nie pomogło zresztą wcześniej też chyba było IP z innego zakresu już nie mam pojęcia co robić .Ustawiałem w TP link ip dynamiczne i statyczne i to samo nadal nie działało.A na dynamicznym dalej ten sam błąd co wcześniej ze IP nie przydzielało


    Jak komputer, podłączysz to mu przydzieli IP, a jak podłączysz router to mu nie przydzieli IP?
    Podłączasz do dobrego portu WAN?

    To widać na zdjęciach, komputer dostał IP, data i godzina, a router nie. Na niebiesko zaznaczyłem dlaczego mógłby nie dostawać, ew. nie działać internet, bo serwer DNS ma taki sam adres jak wifi i pewnie LAN, co było również w poprzednim poście. Nie wiem czy to zmieniałeś, jeżeli nie to zmień.
    Problem z konfiguracja podziałem internetu z InterNeo Problem z konfiguracja podziałem internetu z InterNeo

    Zawsze możesz próbować ze statycznym IP. Jeżeli IP w modemie i TP Linku będzie taki sam 192.168.1.1 to też nic z tego.

    DriverMSG napisał:
    Łącząc się przez sam modem konfigurujesz coś w komputerze? Czy po prostu modem nadaje ci IP automatycznie i nie musisz nic dodatkowo uruchamiać?


    Nadaje automatycznie widać na zdjęciu kiedy zostało nadane data i godzina.

    0
  • #20
    Poziom 19  

    Ok dziękuje działa zmieniłem adres lan w Tp link na 192.168.2.1 a w mni 192.168.0.1
    dziękuje za pomoc.

    0
  • Pomocny post
    #21
    Admin grupy komputery

    on117 napisał:
    Nadaje automatycznie widać na zdjęciu kiedy zostało nadane data i godzina.


    To zauważyłem, chciałem jednak potwierdzenia od autora postu.
    Jeśli są to fakty, to nic nie stoi na przeszkodzie, by wprowadzić te parametry w router, jako statyczne.

    1