Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PioneerTS-W307D4 v Lanzar max 12, Peiying1K76D v CP HPB-15

rav audi 90 coupe 18 Dec 2009 01:21 2434 26
    rav audi 90 coupe
    Level 10  
    Witam
    Mam 1200 zł - i chcę kupić wzmak , sub a także głośniki w podszybię - wiem, wiem lepiej w drzwi ale ja na prawdę jestem laikiem - i nie będę przerabiał ani dokonywał zakupu boczków.
    Zacznę od tego że - autko audi 90 coupe - rocznik 91
    /dlatego nie wiadomo ile mi posłuży jeszcze tak więc nie będę zakładał mat itp/
    jak wiadomo malutki bagażnik dodatkowo skrócony butlą LPG.
    W półce 2 głośniki 6/9 sony xplod,
    radio soniacz 4x50 - stary model mp3.
    Mam do wykorzystania już na wykończeniu wzmaka 2 kanałowy sony xplod 222 - myślę że wykorzystam go do głośników w półce.
    Chcę zakupić wzmaka i suba i tutaj moje zainteresowania

wzmacniacz
    Peiying Alien PY-1K76D monoblog /około 550pln/
    CarPower HPB-1502 /około 500 pln/

sub
    Pioneer TS-W307D4 /300pln/
    Lanzar max 12 /250 pln/

W podszybiu - nie mam pojęcia ale wiem że wszycho będzie grało podobnie w cenie do 100 zł - ale jak byście mieli jakieś propozycję - z góry dziękuję.

Proszę Was bardzo - jako fachowców - z dziedziny CA o włączenie się do dyskusji i pomoc w znalezieniu odpowiedniego sprzętu dla mnie - słucham głównie hip - hopu
    okablowanie mam .
    Pzdr.
    matiaudio
    Level 35  
    Witam. Po twojej wypowiedzi widać że masz 1100zł na tył czyli szukaj w tej cenie używanego głośnika oraz używany wzmacniacz i zrób skrzynie. Za taką kase można coś fajnego skompletować.
    rav audi 90 coupe
    Level 10  
    Kolego/koledzy - ja nie chcę niczego używanego , chcę wzmak i sub na gwarancji - "z pierwszej ręki", tak więc jakby ktoś mogł się ustosunkować do podanej przeze mnie rywalizacji głośników i wzmacniaczy - który będzie lepszy - byłbym wdzięczny.
  • Helpful post
    niko123
    Level 29  
    rav audi 90 coupe wrote:
    kolego/koledzy - ja nie chcę niczego używanego , chcę wzmak i sub na gwarancji - "z pierwszej ręki", tak więc jakby ktoś mogł się ustosunkować do podanej przeze mnie rywalizacji głośników i wzmacniaczy - który będzie lepszy - byłbym wdzięczny

Lanzar wmiare szybki, uniwersalny, W307D4 wolny tylko do hh ale lepiej schodzi.

Ja bym wolał np. Cp1502 + PBs12/ Es300.
    matiaudio
    Level 35  
    Brał bym es300 w br. Pod 400W zagra mocno. Z nówek to był by dobry wybór.
  • Helpful post
    jarbarek
    Level 21  
    :) głośnik ja najbardziej, i nowy oczywiście najlepiej. Ale czemu do niego taki wzmacniacz (CarPower HPB-1502 /około 500 pln/ -to napisał rav audi 90 coupe). Nie lepiej taki : 610Watt RMS RODEK R2180A2 najmocniejszy USA @@ (numer 848205453) z Allegro. Wzmacniacz bardzo dobry. A on zasili te głośniki co wymienili Niko i Mateusz naprawdę elegancko. A gdyby zaszła ochota, to i z dużo mocniejszym subwooferem ten wzmacniacz też da radę. A kosztuje poniżej 500 zł :)
    matiaudio
    Level 35  
    Też myślałem o rodku ale autor chciał nowy sprzęt z gwarancją. Ale do autora tematu: pomyśl nad używanym wzmacniaczu, bo nie dość że jest taniej to jakość oraz moc będzie na lepszym poziomie.
    rav audi 90 coupe
    Level 10  
    mateusz18092 wrote:
    Brał bym es300 w br. Pod 400W zagra mocno. Z nówek to był by dobry wybór.

No oki - ale z tego co zaobserwowałem na forum - ten głośniczek pod cp1502 nie do końca pokaże na co go stać - będzie miał za mało mocy a poza tym wzmak ten strasznie się grzeje . . .
    To oczywiście nie z mojej wiedzy ale zasięgnięte opinie z Waszych dyskusji.

Wiem, że skacze z tematu na temat ale okazało się dzisiaj że moje radyjko już umiera co spowoduje uderzenie w moją kieszeń - tak więc jeszcze jedno moje pytanie - aby bałagan był większy - jakie modele polecacie z tych przeze mnie już upatrzonych - chcę dopasować kolorystycznie do kokpitu - czerwień/pomarańcz.

Radio z CD PIONEER DEH-P3100UB
    Radio z CD JVC KD-R701
    Radio z CD CLARION DXZ588RUSB
    Radio z CD ALPINE iDA-X301RR
    Radio z CD ALPINE CDE-101RM

Teraz już jest pełny obraz mojego nowego sprzętu - co najlepiej zagra ?
    Ja byłem nastawiony na lanzara max12 br i PY 1K76D.
    Jeśli mógłbym prosić - nie proponujcie już innych głośniczków i wzmaków - bo nigdy nic nie kupię tylko ogarnijcie to co podałem i stwórzcie mi zestaw z tego - dz za zainteresowanie.
    niko123
    Level 29  
    PY 1K76D ?

Czemu się na niego uparłeś.
    Ja go testowałem pod1 ohm na db drag pod sonic 15 i ma koło 1km rms a nie 1250, czyli przy 4 ohm nie 500 tylko koło 400rm.

PY 1K76D pod 1 ohm są awaryjne pod 2 ohm jest ok ale jak do laznar max 12 to nie cp1502 tylko PY-2H30R/ PY-B2H76R, daje ci linka gdzie pod lanzar max 12 testowalem cp1502 i PY-2H30R

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic744487-60.html

Ja ma być tylko hh to nie lanzar max 12 tylko były już inne propozycje- za swoją cene niby spox ale po pewnym czasie jednak człowiek zdaje sobie sprawe że głośnik ma nie za wysoką kulturę pracy.

Czyli Lanzr mx 12 + PY-2H30R/ PY-B2H76R.

Cp1502 + PBs12/ Es300.

W drugiej opcji napisałem Cp1502 a nie PY-2H30R/ PY-B2H76R bo dla mnie cp i peiying maja identyczną moc i jakość ale nie chce wojny robić na forum - czyli do lepszych głośników bardziej markowy wzmacniacz.

Szkoda że koniecznie musi być wszystko nowe bo jak koledzy napisali są okazyjne używki.

max12 + PY 1K76D - co to za połączenie ? :)
    rav audi 90 coupe
    Level 10  
    niko123 wrote:
    PY 1K76D ?

Szkoda że koniecznie musi być wszystko nowe bo jak koledzy napisali są okazyjne używki.

Wiesz- gdybyś był moim sąsiadem - poprosiłbym Cię o pomoc - i wówczas używek nie strachałbym się zakupić - a tak, ja nie mam pojęcia i nie chcę aby ktoś mi bubel sprzedał.

Poproszę jeszce o radyjko i będę w pełni szczęśliwy z pomocy.

Radio z CD PIONEER DEH-P3100UB
    Radio z CD JVC KD-R701
    Radio z CD CLARION DXZ588RUSB
    Radio z CD ALPINE iDA-X301RR
    Radio z CD ALPINE CDE-101RM
  • Helpful post
    jarbarek
    Level 21  
    Ostatnia Alpine ma tylko 2 wyjścia RCA. ... I ta druga też - słabo nadają się na rozbudowę Car Audio. Clarion ma filtry górno i dolno -przepustowe, i aż 6 wyjść RCA :) - on byłby dobry. A czy Ty musisz kupować wszystko na raz? Ja obstawiam, że jak kupisz wzmacniacz Rodek, to będziesz miał go na zawsze. a ten 'PY...' jest nic nie wart :)
    rav audi 90 coupe
    Level 10  
    No oki - ja chcę podłączyć dwa wzmaki i czy te dwa wyjścia RCA nie wystarczą ? - napiszcie mi bo ja się nie znam za bardzo, a nie będę już bardziej unowocześniał swego autka jeżeli chodzi o CA.
    Ostatnia moja prośba - napiszcie coś konkretniej o tych modelach - z góry dziękuję, już nie męczę.

Radio z CD PIONEER DEH-P3100UB.
    Radio z CD JVC KD-R701.
    Radio z CD ALPINE iDA-X301RR.

Dodano po 35 [minuty]:

jarbarek wrote:
    a ten 'PY...' jest nic nie wart :)

...i to mnie rozwaliło - wiesz, jak byś powiedział, że Tobie nie podchodzi PY bo... to oki ale jak piszesz :"nic nie wart" ??? hmm - znaczy się że całą reszta osób pisząc pozytywnie o PY nie ma pojęcia ???
    sanders156
    Level 35  
    Te osoby piszac o PY nie maja czesto porownania , jakosci z niego nie zaznasz tylko lomot

Co do radia to szkoda ze z tych podanych dwa posty wyzej odzuciles jedyne ktore moze sie popisac jakoscia
    jarbarek
    Level 21  
    Rav audi 90 coupe, ja wcale nie miałem zamiaru nikogo obrażać pisząc o wzmacniaczu PY 1K76D, Twoja sprawa, mocy ma ten wzmacniacz nie mało, kup co chcesz. Co do radia, patrzyłem pod kątem praktyczności w samochodzie. Te obie Alpine maja 2 xRCA, to znaczy, że wysterują jeden wzmacniacz stereofoniczny. A Ty pisałeś, że chcesz dwa takie wzmacniacze, więc Tobie potrzeba 4 xRCA. Co do wzmacniacza, dalej obstawiam : Rodek :)
    sanders156
    Level 35  
    Nie rozumiem zabardzo co piszesz ! Clarion ma 3xRCA a nie 6xRCA a zeby wysterowac jak to napisales wzmak stereofoniczny potrzebujesz 1xRCA wiec jezeli kolega chce miec dwa wzmaki stereo to radio ma miec 2xRCA
    rav audi 90 coupe
    Level 10  
    Boże, teraz to mnie zakręciliście - chciałoby się zadać pytanie - i komu wierzyć ? uff
    Mi osobiście się wydawało że 1RCA to jeden wzmak hmmm...

Oki - w spr radia już mam koncepcję /wiem że dla Was będzie to nie do końca zrozumiałe ale muszę wybierać tylko pod kolor pulpitu - żeby komponowało się dobrze - więc czerwony/pomarańcz/

Dalej - sub i wzmak- dam połączenie Lanzar max12+PY-2H30R bądź
    PIONEER TS-W307D4 +CPHPB-1502,
    jeszcze się zastanawiam , ale tylko nad zestawem, który już zapisałem wyżej.

Jest ktoś kto mógłby ustosunkować się do kolegów wyżej - z tym RCA ? oraz do skrzynki SOLING CP123 - skrzynka tania ale czy godna uwagi jak za swoją cenę?
  • Helpful post
    sanders156
    Level 35  
    Mam tego clariona i gdyby mial 6xRCA to bym o tym wiedzial :) Chyba ze koledze chodzi o to ze liczy pojedynczy wtyk jako RCA a nie pare kabli RCA bo kabelkow ma fKTYCZNIE 6 :) ale clarion opisuje to w tym modelu ze posiada 3xRCA wiec tak jest , co do solinga to nie jest najgorszy za ta kase , po twoich wyborach nie szukasz jakosci tylko halas wiec ci za duzo nie podpowiem bo nie gustuje w takich zestawieniach
    niko123
    Level 29  
    To może od razu Yazuza 12 i będzie ciśnienie :)

Tak na poważnie to ten temat już mnie słabi :)

'' 1200zł do wydania a tu kolega rav audi 90 coupe zse krzynią soling cp123.

To napisze tak :
    Jak wiecie w 2007 testowałem cp123 pod 4 wzmacniaczami znajdziecie to na elektrodzie za swoją kasę gra ok a nawet bije na głowę blaupunkta gtb 300 ale to wszystko ( do 200 zł razem ze skrzynią tylko soling ) - tak czy siak lepiej dozbierać do czegoś innego nie koniecznie lanzara max12 tylko jeszcze czegoś lepszego.
    rav audi 90 coupe
    Level 10  
    sanders156 wrote:
    , po twoich wyborach nie szukasz jakosci tylko halas wiec ci za duzo nie podpowiem bo nie gustuje w takich zestawieniach

Mam autko 18 letnie - nie wiem ile jeszcze będę się nim "woził" tak więc - mając ok1200 na inwestycję - nie będę wyciszał matami drzwi, bagażnik, nie szukam "górnej półki" sprzętu bo mnie po prostu na to nie stać, chcę od razu "grania" - bez powolnych inwestycji - czasu na to nie mam ani ja ani Coupe,jka :), proszę więc o zrozumienie.
    Dz serdecznie za zainteresowanie tematem i podpowiedzi - bardzo dla mnie przydatne - jakby ktoś jeszcze coś wniósł do tematu - Soling CP123 oraz który zestaw by wybrał na moim miejscu wzmak sub - będę wdzięczny.

/poza tematem - forum Iliga - szacunek dla bardziej i mniej kumatych użytkowników niosących pomoc/
    sanders156
    Level 35  
    Tu nie chodzi o szukanie sprzetu z gornej polki bo za kase jaka masz na inwestycje ostatnio w ramach eksperymentu budzetowego jakosciowego grania kupilem suba i 2 wzmaki i zostalo mi 900zl wiec nie kasa sie liczy a wymagania za te pieniadze nawet z nowych sprztow znalazlo by sie duzo jakosci i bardzo m ilego dla ucha grania ale ty od poczatku piszesz zeby nie polecac ci nic poza tym co ty znalazles wiec ciezko mi jest tak na prawde pomoc

Dodano po 4 [minuty]:

Zeby nie bylo ze puszczam slowa na wiatr to DIMENSION z serii Jr model 4-300 (numer 854318539) + INTERTECHNIK MDS08 (numer 856675020)

Dodano po 3 [minuty]:

Wzmak tez moglby byc HERTZ EP-4 w jednym jak i drugim przypadku po zmianie samochodu mialbys mozliwosc podpiecia dobrego zestawu odseparowanego na przod i wzmaka w mostku wiec jest to oferta przyszlosciowa
    lichus690jp
    Level 17  
    Osobiście mam Lanzara Max 12 zasilanego pod cp hpb 1502 i gra super.
    kamil322
    Level 11  
    Ja także posiadam tego lanzara + PY-2H30R. I biorąc taki zestaw uśmiech nie pojawi się na twojej twarzy a raczej rozczarowanie jakości to nie ma żadnej. Prawda łomotu to potrafi narobić ale to tylko tyle bas jest męczący, u mnie to już zostało wymontowane z bagażnika z powodu daremnego marnowania miejsca.
    niko123
    Level 29  
    Ja lanzara nawet przerabiałem na zamkniętą skrzynie ale niestety w zamkniętej nie jest lepiej. ( dokładnie tak jak napisałem w 18 Gru 2009 17:17 i jak opisał to kamil322 ).
    Na początek lanzar jest ok bo ja za swojego dałem w promocji 199zł - w tej cenie na początek głośnik jest ok.
    mirekgnd
    Level 18  
    podłączałem cp 1502 do suba soundstreama tarantula T15 i poległ. Peiying 1K76 pracował z hifonicsem tez 15 i było niezłe walenie bo basem bym tego nie nazwal. Obydwa zestawy zakupili klienci po" konsultacjach" . Obydwa zestawy grają do dziś. Lanzara Maxa 12 gonilismy z lanzara Vibe 1800d i w Audi rozrywal bagażnik. Niestety to auto wymaga przeróbek.Pozdrawiam
    rav audi 90 coupe
    Level 10  
    Zaryzykowałem w takim razie i zakupiłem cp1502 a do tego Lanzara max12 BR, kable 35mm.
    Jaki będzie końcowy efekt - zaprezentuję po podłączeniu całego audio do autka.
    Czekam jeszcze tylko na naprawę wzmaka sony xplod 222 - tak więc na początku roku podzielę się wrażeniami z odsłuchu.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Wesołych Świąt.
    sanders156
    Level 35  
    No coz czekamy choc wybor chyba najmniej jakosciowy z mozliwych ale twoja sprawa
    kamil322
    Level 11  
    Raczej na początku będziesz bardzo zadowolony ale ten lanzar ci się szybko znudzi.