Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VW Polo 1.3 GT ciężko odpala gdy zimny (brak ssania)

wojtas1988 18 Gru 2009 11:35 3796 3
  • #1 18 Gru 2009 11:35
    wojtas1988
    Poziom 2  

    Witam wszystkich.
    Posiadam VW Polo 1.3 GT 91' na wielopunktowym wtrysku.
    Mój problem wygląda następująco. Gdy auto jest zimne to ciężko się odpala.
    Odpala za każdym razem ale bardzo ciężko. Do chwili aż się nie nagrzeje, po "przygazowaniu" auto gaśnie. Gdy się nagrzeje to już jest OK i nie ma z nim najmniejszych problemów. Latem idzie z tym żyć ale w zimę tak jak teraz to jest tragedia.

    Podejrzewam, że problem leży w braku ssania.
    Sprawdzałem czujnik temperatury (ten niebieski) przy temperaturze -10 pokazywał 11,5 KOhm po 15 minutach chodzenia silnika na biegu jałowym pokazywał 1,2 KOhm więc wnioskuje, że czujnik jest OK.

    Oznaczenie silnika to 3F jeśli się nie mylę.

    Czy wie ktoś co to może być?

    Z góry dzięki za odpowiedzi.

  • #2 18 Gru 2009 18:11
    neo_mx
    Poziom 14  

    Czujnik powinien pokazywać przy rozgrzanym silniku do 90oC opór 200-300ohm,może być jeszcze problem z zaworem pomocniczym który przy zimnym silniku nie otwiera się w celu dostarczenia powietrza do układu wlotowego i masz problem z odpaleniem.Jakby go sprawdzał to opór elementu grzejącego powinien wynosić 35-45ohm,
    Może ktoś jeszcze się wypowie i coś doradzi.
    Pozdrawiam i powodzenia

  • #3 18 Gru 2009 19:39
    wojtas1988
    Poziom 2  

    Mi ciągle siedzi w głowie ten brak ssania. Poniekąd, który wszystko tłumaczy. Nie ma ssania to nie ma wzbogaconej mieszanki przy odpalaniu i dlatego ciężko mu odpalić.

  • #4 26 Gru 2009 23:18
    wojtas1988
    Poziom 2  

    Tak z ciekawości zapytam, bo widziałem już kilka egzemplarzy polo z podobnego rocznika i w większości miały one pod maską po lewej stronie z przodu taką część? I właśnie nie wiem co to jest. Podejrzewam, że jest to pompka podciśnienia ale nie jestem pewny.

    Czy jej brak może mieć wpływ na gaśnięcie przy zimnym silniku?

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME