Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

SIM300D problemy z karta sim

wilk125 18 Gru 2009 13:53 2886 9
  • #1 18 Gru 2009 13:53
    wilk125
    Poziom 23  

    Witam
    Mam problem z kartami sim ERY i Plusa, na kartach orange moduł działa bez problemu.
    Z kartami ery i plusa, jest tak, że po odpaleniu modułu, sprawdzam sobie czy karta jest wykryta poleceniem at+csmins?, zwraca 0,1 czyli ze karta jest, nastepnie wysyłam at+creg=1, żeby pokazywał gdy sie zaloguje lub wyloguje z sieci, nastepnie podaje pin do karty i czekam na zalogowanie.Teraz jest róznie, raz sie zaloguje i jest ok, nastepnym razem sie zaloguje i po chwili sie wylogowuje, zwraca creg ,0 i creg,2, jak sie wyloguje sprawdzam at+csmins? i pokazuje ze nie ma karty, często jest tak że próbuje sie zalogować i odrazu zwraca creg,0, po sprawdzeniu czy jest karta pokazuje ze nie ma.
    Zasilanie jest 4,1 V przy zasilaniu dwa kondensatory tantalowe 330uF, kondensator na zasilaniu karty sim 200n, dałem 100n efekt ten sam, antena na złączu sma, zasięg pokazuje okolo 27 ( w orange 20). Dodam jeszcze, że mam drugi moduł zmontowany na ręcznie robionej płytce, kondensator na vcc sim 100n, antena to pcp kupione w TME, w tym module działają wszystkie karty. Co może być nie tak? Nie wiem czy to ma znaczenie ale moduł który dobrze pracuje na ręcznej płytce ma rezystancje miedzy gniazdem anteny a gnd 1.7ohma, a ten na którym era i plus wypada ma rezystancje 1,1

    Dodano po 30 [minuty]:

    Zauważyłem, że karta orange jest zasilana 1.8 V, a plus i era 3V.
    Ciekawostka, po podłączeniu sondy oscyloskopu do zasilania karty sim moduł poprawnie współpracuje z wszystkimi trzema kartami

    0 9
  • #2 18 Gru 2009 15:12
    gothye
    Poziom 33  

    sprawdź karty sim w telefonie , u mnie sim300 śmiga z kazdą kartą , warto dodać kondensator 100nF przy Vsim blisko złącza karty

    0
  • #3 18 Gru 2009 21:40
    piotr411
    Poziom 22  

    Niestety, mimo informacji w Manualu że modem obsługuje 3V karty to tak nie jest, poprawnie TYLKO 1,8V
    SIM300D zasilany jest 5.2V, a nie 3,4V-4,2V. VBAT jak sama nazwa wskazuje jest dla Akumulatora na co mało kto zwraca uwagę i są głosy że potrzeba zasilacz 3A jest to nieprawda. zasilacz zupełnie poprawnie działa już od 500mA. Sprawdziłem max pobór, wynosi on w pikach 390mA, (normalnie mniej niż 40mA) podwarunkiem Właściwego podłączenia modułu czyli na VBat aku max pojemność 700mAh, większe nie zawsze daje rade wewnętrzny LDO naładować.

    0
  • #4 19 Gru 2009 15:53
    wilk125
    Poziom 23  

    ja zasilam układ 4.1 V i jest ok 5.2 to za dużo, co do kart, to obsluguje on te na 3V, podczas startu modulu wystawia na sim zasilanie 1.8 v i sprawdza czy kara odpowiada, jesli nie do wystawia 3V. Układ zasilam z przetwornicy 500mA i to wystarcza.

    Co do kondensatora przy Vsim to go milem, co ciekawe po jegu usunieciu zaczely dzialac karty z ery i plusa, nic juz z tego nie rozumiem

    0
  • #5 19 Gru 2009 16:04
    gothye
    Poziom 33  

    niewiem jak wygląda u Ciebie PCB ,ale u mnie w bez 100nF przy Vsim żadna karta nie ruszyła , wg noty powinny być też rezystory 22R miedzy kartą a modułem SIM w celu wyeliminowania zakłuceń jakie moga powstawać w układzie

    0
  • #6 19 Gru 2009 16:11
    piotr411
    Poziom 22  

    wilk125 napisał:
    ja zasilam układ 4.1 V i jest ok 5.2 to za dużo,


    Polecam stronę nr 13 manuala wyjaśni Tobie co pisałem wyżej

    tu jesli admin mnie nie pogoni wkleje zawartość:

    Cytat:

    PIN NAME I/O DESCRIPTION:

    VBAT TWO VBAT pins are dedicated to ' To jest miejsce dla Akumulatora 3,7V
    connect the supply voltage. The power
    supply of SIM300D has to be a single
    voltage source of VBAT= 3.4V...4.5V.
    It must be able to provide sufficient
    current in a transmit burst which
    typically rises to 2A.mostly, these 2
    pins are voltage input, however ,when
    use the charge circuit to charge the
    battery ,these pins become the current
    output, select one of these pins as the
    charge current output pin
    Vmax= 4.5V
    Vmin=3.4V
    Vnorm=4.0V



    BACKUP I/O Current input for RTC when the battery ' zgodnie z opisem podtrzymanie RTC
    is not supplied for the system.
    Current output for backup battery when
    the main battery is present and the
    backup battery in low voltage state.
    Vmax=2.0V
    Vmin=1.2V
    Vnorm=1.8V
    I norm= 20uA

    VCHG I Voltage input for the charge circuit; ' Tu podajesz 5,2V
    making the system detect the charger.
    Vmax=5.25V
    Vmin=1.1 * VBAT
    Vnorm=5.1V
    Imin=650mA


    GND Digital ground


    z kartami masz 100%

    0
  • #7 19 Gru 2009 17:59
    wilk125
    Poziom 23  

    ale te 5.2 V to jest napiecie jakie ma dawać ładowarka do ładowania baterii, natomiast zasilanie modułu VCC to max 4,5 V, w manualu na 13 stronie pisze "Power supplay single supply voltage 3.4V-4.5V.

    Rozwiń z "kartami masz 100%" bo nie załapałem?

    gothye
    Rezystory mam, tu jest schemat PCB dwustronnej,
    SIM300D problemy z karta sim

    0
  • #8 19 Gru 2009 18:06
    gothye
    Poziom 33  

    zgadzam się max napięcie zasilania przez V_BAT to 4.5V ,powyżej tego moduł nie miło pachnie :)

    0
  • #9 19 Gru 2009 20:02
    piotr411
    Poziom 22  

    ".. - wilk125 ale te 5.2 V to jest napięcie jakie ma dawać ładowarka do ładowania baterii, natomiast zasilanie modułu VCC to max 4,5 V, w manualu na 13 stronie pisze "Power supplay single supply voltage 3.4V-4.5V. ..."


    Właśnie tak jak napisałeś 5,2V zasilasz, czyli ładujesz akumulator.
    Do Vbat - jak sama nazwa wskazuje, podpina się akumulator, a nie jak większość uważa i jak Ty też zasugerowałaś że jest to VCC, co nie jest prawdą dlatego wiele osób pisze ze moduł sie resetuje ze nie loguje, itd.... Akumulator spełnia tu rolę bufora napięcia.

    dlatego poprawnym sposobem zasilania jest podanie na PIN28 (VCHG) 5.2V
    i podłączenie akumulatora pod PIN37 - 38 - VBAT

    "...Rozwiń z "kartami masz 100%" bo nie załapałem?..."

    potwierdziłem że moduł bada rodzaj zasilania karty, jeśli dasz kondensator na VSIM i podtrzymasz tym napięcie wyskoczy błąd odczytu karty trzy voltowej.

    jest jeszcze coś co potrafi ten moduł wykombinować
    jest to samoczynna zmiana prędkości transmisji RX/TX następuje to stosunkowo rzadko ale w momencie rozruchu modułu, jeśli nie podłączony jest Aku RTC występuje takie zjawisko, może to być zmiana ze standardowych 9600 na 4800 lub 1200 innych zmian prędkości nie odnotowałem.

    do samoczynnego uruchomienia wystarczy podpiąć diodę impulsową pomiędzy PIN12 i PIN17.

    Dodano po 10 [minuty]:

    gothye napisał:
    zgadzam się max napięcie zasilania przez V_BAT to 4.5V ,powyżej tego moduł nie miło pachnie :)



    Tu też się nie mylisz podanie wiekszego napiecia na VBAT powoduje małą dziurkę na środku duzego układu w środku modułu;) Doświadczyłem tego gdy przetwornica padła w samochodzie i moduł dostał pełne napiecie akumulatora samochodowego, od tego czasu podpinam Aku na VBAT a zasilanie na VCHG i nie mam juz reklamacji na urządzenia, moduły nie resetuja się, niema z nimi problmów.

    Jedyne na co należy zwrócić uwagę to fakt podłączenia naładowanego aku co najmniej w 30%, tyle musi być do poprawnego startu LDO i rozpoczęcia ładowania. Przy "sprzętowy" włączeniu modułu czyli podłączonej diodzie impulsowej moduł należy zapinać w kolejności, najpierw aku na VBAT później zasilanie na VGCH.

    0
  • #10 19 Gru 2009 22:03
    wilk125
    Poziom 23  

    Wszystko co pizesz jest ok jesli uzywasz bateri. Ja nie użuwam baterii i na pin VBAT moge dac maxymalnie 4,5V

    Dodano po 23 [minuty]:

    piotr411 napisał:
    "

    jeśli dasz kondensator na VSIM i podtrzymasz tym napięcie wyskoczy błąd odczytu karty trzy voltowej.



    Ale przeciez nawet w manulau pisze zeby dac kondensator, ja mam w jednym module 100n i dzialja wszystkie karty, chociaz w tym drugim nie.

    0