Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toshiba Sat. A200-14D podświetlenie matrycy gaśnie po 1sek.

QRLD 19 Gru 2009 22:17 13015 29
  • #1 19 Gru 2009 22:17
    QRLD
    Poziom 10  

    Objawy:
    - brak podświetlania monitora, pulpit windowsowy widać przy silnym zewnętrznym oświetleniu
    - po zamknięciu i otwarciu klapy przez ok. 1s ekran jest częściowo oświetlony, tj. prawa krawędź jest oświetlona praktycznie normalnie, co przechodzi stopniowo w bardzo ciemne oświetlenie lewej krawędzi (mimo wszystko jaśniejsze niż po upłynięciu tej sekundy, gdy ekran z powrotem gaśnie). Ten efekt częściowego oświetlenia widoczny jest też przez chwilę po uruchomieniu komputera.
    - od jakiegoś czasu podczas manipulowania kątem otwarcia monitora (nieco powyżej 90 stopni - normalny kąt, przy którym sie siedzi przy kompie) windows wydawał dźwięki jak przy podłączaniu i odłączaniu jakiegoś urządzenia. Teraz czegoś takiego nie zaobserwowałem.
    Komputer poza tym działa normalnie.
    Co to może być? Inverter? Świetlówka? Laptop już jest po gwarancji - oddawać na serwis? Sorry za brak specyfikacji kompa, ale pisze tego posta na komórze za pomocą T9 ciężko byłoby mi poprzepisywać tyle parametrów.,
    Pozdrawiam!
    Zdjęcia monitora, jedno z lampą błyskową:
    Toshiba Sat. A200-14D podświetlenie matrycy gaśnie po 1sek. Toshiba Sat. A200-14D podświetlenie matrycy gaśnie po 1sek. Toshiba Sat. A200-14D podświetlenie matrycy gaśnie po 1sek.

    0 29
  • Pomocny post
    #2 20 Gru 2009 17:50
    Fabi20
    Poziom 15  

    Witam, przyczyną może być uszkodzony inwerter lub świetlówka. Najlepiej podłączyć sprawną świetlówkę dla testów. Można też dokonać oględzin wzrokowych inwertera, być może są na nim widoczne oznaki uszkodzenia.

    0
  • #3 20 Gru 2009 20:33
    QRLD
    Poziom 10  

    Dzieki za odpowiedź! świetlówka musi być oczywiście wyłącznie komputerowa? juz raz próbowałem rozkręcić, spasowałem po tym, gdy prawie odłamałem fragment wierzchniej obudowy. Ponoć a200 są wyjątkowo ciężkie do rozkręcania co miałem nieprzyjemność sprawdzić osobiście. spróbuje jeszcze raz, gdy będę miał większy dostęp do narzędzi.
    czy wymiana tych elementów jest bardzo skomplikowana/ryzykowna? trzeba by tylko wymienić jakis moduł czy potrzebne by było jakieś mikroskopijne lutowania na płycie? czy w wypadku oddania laptopa do jakiegoś serwisu cena naprawy mocno by wzrosła?
    pozdrawiam

    0
  • #4 20 Gru 2009 22:32
    Fabi20
    Poziom 15  

    Inwerter to osobny moduł, ze świetlówkami gorzej bo trzeba rozebrać matrycę.

    0
  • #5 20 Gru 2009 22:50
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #6 21 Gru 2009 00:17
    QRLD
    Poziom 10  

    chyba magnetyczny. nie wykryłem żadnego przycisku - chyba że jest ukryty w zawiasie monitora.
    ma to jakieś znaczenie? czujnik powinien chyba zwracać wartość binarną - klapa otwarta/klapa zamknięta. czy możliwe jest, żeby zwracał jakąś poronioną wartość powodując tylko częściowe i czasowe podświetlenie matrycy?
    pozdrawiam

    0
  • Pomocny post
    #7 21 Gru 2009 06:59
    faraway.pl
    Poziom 16  

    nie.działanie czujnika jest załączyć, lub rozłączyć.
    To na 80 % inwerter. Wypalenie ( zużycie) , lub uszkodzenie tego modułu bardzo często powoduje wspomniane problemy.
    czasami jest też winna taśma, lub kabel łączące matrycę z całą resztą.

    0
  • #8 05 Sty 2010 09:24
    oneeye
    Poziom 12  

    Miałem identyczny objaw w jakimś VAIO, problemem był niekontakt jednej ze świetlówek, po poprawie lutów problem zniknął - sprawdź ile wtyczek jest podpiętych do inwertera, jeśli 3 (2 z prawej do matrycy) masz na bank ubitą jedną świetlówkę, stąd inwerter się odcina i druga gaśnie.

    1
  • #9 05 Sty 2010 16:18
    M@ryna
    Poziom 9  

    Witaj, miałem dokładnie takie same objawy, po rozebraniu matrycy, okazało się że świetlówka jest pęknięta tuż przy samej gumce która ją trzyma w metalowym korytku, po wymianie na całą świeci jak marzenie.
    Pozdrawiam M.

    0
  • #10 17 Sty 2010 19:33
    yage
    Poziom 2  

    Witam, podepnę się pod ten temat, bo właśnie dzisiaj u mnie wystąpiły podobne objawy tzn:
    - matryca nie jest podświetlona, a po włączeniu i wyłączeniu LCD (Fn+F7) zapala się równomiernie na ok 1s.
    - jeżeli ustawi się jasność na ok 25% i włączy i wyłączy matrycę to świeci cały czas aż do podniesienia jasności lub restartu (automatycznie ustawia się 100%).
    Czy te objawy z jasnością podświetlania mogą jednoznacznie sugerować źródło problemu np. inwerter i czy konieczny jest serwis (lutowanie na własną rękę odpada).
    Pozdrawiam

    0
  • #11 18 Sty 2010 01:26
    listek_
    Poziom 17  

    @yage- Jednoznacznie sugeruja uszkodzenie swietlowki (tylko wymiana).

    0
  • #12 25 Sty 2010 23:30
    QRLD
    Poziom 10  

    Wracając do mojego wątku - oddałem do serwisu, wymienili inwerter - działa.
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi

    0
  • #13 12 Maj 2010 18:06
    gieros
    Poziom 10  

    Jest na to patent. Jeśli podświetlanie zapala się na chwilę możliwe jest uszkodzenie układu na płytce inwertera. W jednym takim przypadku pomogło podgrzanie, poprawienie lutów albo przelutowanie bądź wymiana tego układu. Potem jeszcze trzeba było go porządnie umyć.

    0
  • #14 15 Maj 2010 10:20
    luck_69
    Poziom 2  

    Witam!

    Podpinam się z pytaniem pod ten temat, ponieważ mam podobne objawy lecz w poszukiwaniu uszkodzenia jestem o krok dalej. Otóż mam na tapecie Fijitsu CELSIUS H250.

    Objawy: obraz na matrycy gasnie po ok 2 sek
    Sprawdzone "organoleptycznie" na identycznym sprzęcie :

    - moja matryca i inwerter na drugim laptopie działają bez uwag
    - matryca i inwerter drugiego sprzętu przełożone do mnie - objaw ten sam (gasnie)

    Pozostają w kolejce do sprawdzenia:

    - wyłącznik klapy (jest magnetyczny) - niestety nie wiem gdzie tego szukać i jak sprawdzić
    - taśma (czy może dawać takie objawy?), za to chyba sam się nie zabiorę?
    - ewentualnie proszę o inne sugestie

    Z góry dziekuję za wsparcie techniczne i mentalne ;-) Wiem, że zawsze można na Was liczyć...

    0
  • #15 04 Lip 2010 01:51
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #17 19 Lis 2010 09:25
    mareks_ss
    Poziom 1  

    Witam dołączam do grona , moja A100 włącza tylko na chwile matryce przy uruchomieniu kompa mruga przez 1-2s potem gaśnie i jak już wspomniano widać coś tylko przy ostrym świetle. Połączania kabli wydają się być ok.
    Po podłączeniu zew monitora (tu TV) obraz jest ok.
    Co do wyłącznika w obudowie to czy potwierdzeniem jego prawidłowego działania nie jest przejście w trym hibernacji po zamknięciu klapy?

    Proszę o info co może być przyczyną i czy inverter jest w klapie czy w obudowie samego laptopa.

    0
  • #18 19 Lis 2010 15:21
    _1KOKO
    Poziom 32  

    w obudowie matrycy na samym dole, dokładnie pod napisem Toshiba ;)

    0
  • #19 25 Lis 2010 17:33
    Janosik_pat
    Poziom 15  

    Witam

    Mam pytanie, czy gdy nie ma podświetlenia a nie wiem czym to spowodowane ( chyba inwerter - niskie napięcie na wyjściu inwertera ) i po zakupie okaże się że to problem płyty głównej to mogę z mostkować z zasilaniem tak aby inwerter dostał prąd i podświetlał matryce ? Czy inwerter mogę pożyczyć w celu sprawdzenia od innej toshiby której to inwerter wygląda tak samo ?

    Dziękuje za odp. Pozdrawiam


    Toshiba m 70

    0
  • #20 07 Sty 2011 01:48
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #21 07 Sty 2011 09:39
    Janosik_pat
    Poziom 15  

    Z problemem już się uporałem, na płycie uszkodzony był układ od regulacji podświetlenia przez co świetlówka się uruchamiała na ok 3 sek czasem na dłużej. Po za tym przy okazji została wymieniona. Niestety aby do tego dojść musiałem zakupić też inwerter.

    Pozdrawiam

    0
  • #22 29 Sty 2011 21:15
    Cactus23
    Poziom 11  

    Co to za układ na płycie? Piszesz o płycie głownej czy płytce inwertera? Mam A200 z totalnie padniętym podświetlaniem, sama matryca działa bo coś tam widać w mocnym świetle.
    Ciekawostka jest taka że po włożeniu matrycy do innego laptopa działa normalnie, szukam więc jakiejś przyczyny poza samą obudową matrycy.

    0
  • #23 29 Sty 2011 22:31
    Janosik_pat
    Poziom 15  

    Jeżeli wkładasz matryce do innego komputera ( bez inwertera ) to świetlówka jest ok. Jeżeli masz napięcia wchodzące do invertera ok to tylko wymiana ( chyba że bezpiecznik do wymiany na inverterze ). Układy znajdują się na płycie głównej, inwerter dostaje "gotowe" napięcia.

    0
  • #24 28 Sty 2012 22:53
    czeresniak80
    Poziom 2  

    Witam,
    Problem z podświetleniem matrycy dopadł też mojego lapka. Objawy są takie, że po kilku sekundach od uruchomienia podświetlenia matrycy, to podświetlenie gaśnie.
    Natomiast po zmniejszeniu jasności podświetlenia, podświetlenie nie gaśnie.

    Co jest przyczyną takiej usterki, świetlówka czy inwerter?

    0
  • #25 23 Kwi 2014 15:08
    micb9597
    Poziom 9  

    Witam

    Jak większość osób, które tu pisały ja też mam problem z podświetleniem matrycy. Tyle, że u mnie całkowicie brak podświetlenia. Widać obraz tylko przy mocnym podświetleniu matrycy np. latarką z telefonu... Próbowałem podłączyć do A200 monitor zewnętrzny pod VGA i też nie ma w ogóle obrazu. Czy u Was też tak jest? A może ja coś robie nie tak...
    Opcja uruchomienia przy pomocy klawiszy funkcyjnych fn+f5 nie działa, tak samo jak ręcznie ustawienie w windowsie vista opcje ustawienia ekranu (przełączanie ekranu) też bez skutku. Czy to może być coś z kartą graficzną?? ( Geforce go7300)

    Jedyny sposób jaki mi przyszedł do głowy żeby móc dostać się do tego komputera to tylko za pomocą zdalnego programu teamview przez inny komputer.... :D
    Tylko takie użytkowanie nie ma najmniejszego sensu

    0
  • #26 05 Sie 2015 16:36
    ludek1988
    Poziom 12  

    Mam problem z podświetlaniem w Toshiba A205-S4617, sprawdziłem inwerter matryce i są ok bo mam kilka sztuk, gdzie w tym modelu jest czujnik klapy jak go sprawdzić ? Na zewnętrznym monitorze przez VGA wszystko działa normalnie czujnik ma znaczenie przy takim podłączeniu ? Zostaje taśma albo płyta główna ?

    0
  • #27 11 Sie 2015 12:56
    _1KOKO
    Poziom 32  

    Obstawiam Taśme dlatego ,że już przerabiałem te modele i nigdy nie była to matryca ani inverter lecz tasiemka.

    0
  • #28 11 Sie 2015 22:06
    boro1234567
    Spec od komputerów

    ludek1988 napisał:
    Mam problem z podświetlaniem w Toshiba A205-S4617, sprawdziłem inwerter matryce i są ok bo mam kilka sztuk, gdzie w tym modelu jest czujnik klapy jak go sprawdzić ? Na zewnętrznym monitorze przez VGA wszystko działa normalnie czujnik ma znaczenie przy takim podłączeniu ? Zostaje taśma albo płyta główna ?
    Pomierzyć potrafisz?

    0
  • #29 12 Sie 2015 12:38
    ludek1988
    Poziom 12  

    Miernik zakupiłem więc mogę spróbować jak napiszesz co gdzie i jak ?

    0
  • #30 12 Sie 2015 12:55
    boro1234567
    Spec od komputerów

    ludek1988 napisał:
    Miernik zakupiłem więc mogę spróbować jak napiszesz co gdzie i jak ?

    Podaj oznaczenie płyty, zmierz napięcia na złączu inwertera i opisz na foto.

    0