Witam.
Kupiłem kolumny podłogowe CLATRONIC, tylko po to by mieć ładne obudowy.
Wyciągnąłem oryginalne głośniki, zwrotnicy niestety nie było :] -a przepraszam był kondensatorek do wysokiego tonu w szeregu (!?). Wytłumię je w środku gąbką.
I teraz pytanie - jakie zwrotnice - czy kupić gotowce, czy nawinąć (ale bez możliwości pomiarów). I najważniejsze - jakie przetworniki.
W kolumnie są dwa otwory fi 15 cm i 1 otwór fi 10 cm.
Czy warto iść w konstrukcję dwu-i-pół drożnych? (dwa takiej samej średnicy głośniki, ale jeden niższe częstotliwości przenosi)?
Na razie widziałem ładne (białe membrany) głośniki ALPHARD, gra toto znośnie?
Może ktoś poleci jakiś dobry internetowy sklep i głośnik który warto kupić???
Liczę że 50 zł za głośnik mogę dać, czyli 300 za głośniki plus 100-150 za dwie zwrotnice.
Wzmacniacz będzie kenwood- ka 3020.
Mam jeszcze DIY Subwoofer, ale na razie brak mu wzmacniacza i zwrotnicy więc nie będzie podłączany.
Z góry dzięki!
Kupiłem kolumny podłogowe CLATRONIC, tylko po to by mieć ładne obudowy.
Wyciągnąłem oryginalne głośniki, zwrotnicy niestety nie było :] -a przepraszam był kondensatorek do wysokiego tonu w szeregu (!?). Wytłumię je w środku gąbką.
I teraz pytanie - jakie zwrotnice - czy kupić gotowce, czy nawinąć (ale bez możliwości pomiarów). I najważniejsze - jakie przetworniki.
W kolumnie są dwa otwory fi 15 cm i 1 otwór fi 10 cm.
Czy warto iść w konstrukcję dwu-i-pół drożnych? (dwa takiej samej średnicy głośniki, ale jeden niższe częstotliwości przenosi)?
Na razie widziałem ładne (białe membrany) głośniki ALPHARD, gra toto znośnie?
Może ktoś poleci jakiś dobry internetowy sklep i głośnik który warto kupić???
Liczę że 50 zł za głośnik mogę dać, czyli 300 za głośniki plus 100-150 za dwie zwrotnice.
Wzmacniacz będzie kenwood- ka 3020.
Mam jeszcze DIY Subwoofer, ale na razie brak mu wzmacniacza i zwrotnicy więc nie będzie podłączany.
Z góry dzięki!