Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gateway FDP 1830 Inventor 6633TZA015A

mikew99 20 Dec 2009 16:01 2468 6
    mikew99
    Level 10  
    Witam. Problem z monitorem był następujący:
    załączał się, zapalała się zielona lampka, matryca odpalała się normalnie i widać było "self test" na ekranie normalnie wyświetlany tylko zaczynał"migać" i trzeszczeć, po czym gasło.
    W środku znalazłem usterkę elementów widocznych na zdjeciu: (podmienione na zdjęciu)
    Uszkodzone były elementy
    widoczna wymiana kondensatora 470uF/25V na 470uF/50V (ten zaraz po prawo obok 3 mniejszych)
    No i tu pytanie zaraz obok na prawo znajduje się element R96 które próbowałem podmieniać na rezystor o różnych wartościach ale efekt był taki że matryca się nie zapalała w ogóle.
    Moje pytanie co tam powinno być w R96? (u mnie było tak sfajczone ze nie dało się odczytać)
    Przeglądając fora natrafiłem na zdjęcie gdzie widoczne było chyba częściowe oznaczenie FI bądź F1.
    Jeżeli ktoś dysponuje schematem, wiedzą, bądź uwagami, proszę o pomoc :)
    Pozdrawiam
    Jakant
    Level 35  
    Czy Ty nie potrafisz załączyć prawidłowo zdjęć. F1 to oznaczenie bezpiecznika nr1.
    mikew99
    Level 10  
    Ok fotka poprawiona.
    Mówisz że to bezpiecznik. Oznaczenie na Laminacie to R96, F1 to oznaczenie ze zdjęcia.

Nie posiadam schematu. Jaki bezpiecznik sugerujesz dać ?
    Jakant
    Level 35  
    Z Twojego niezbyt udanego zdjęcia wynika że F1 to bezpiecznik a tego r96 nie ma wcale. A ten bezpiecznik to jest dobry.
    mikew99
    Level 10  
    Moje zdjęcie to to pierwsze. Ono oddaje rzeczywisty układ w obecnej chwili. To drugie znalazłem w necie, gdyż u nie identyfikacja tego elementu była niemożliwa. Spalony. R96 to na laminacie nad tym F1, czyli możliwe ze do tych styków wyżej.
    Pytanie cz możesz mi coś poradzić odnośnie wartości tego bezpiecznika i co dalej.

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

Układ działa po prowizorycznym zwarciu bezpiecznika. Ponawiam pytanie czy zna ktoś wartość bezpiecznika jaka powinna zabezpieczać ten układ. Bezpiecznik może wywaliło bez powodu a może nie i przy dłuższym działaniu na zwarciu poleci matryca.
    Słowem, jaką wartością prądu powinien być zabezpieczony ten układ?
    arko71
    Level 25  
    Bezpiecznik w inwerterze ma zazwyczaj 2; 2,5A. Jeżeli już taki padnie to zazwyczaj nie bez przyczyny - przelutuj wszystko w okolicy trafka WN, profilaktycznie możesz wymienić kondensatory impulsowe 180-220nF. Niewykluczone, że masz przebicie na trafku i stąd to "trzeszczenie".
    mikew99
    Level 10  
    Problem Rozwiązany, wymiana elektrolitu 470uF + wymiana bezpiecznika. Prąd zmierzony po wymianie 2,6A, zamontowany bezpiecznik 2,5 A. Układ działa prawidłowo do tej pory, bez żadnych problemów.
    Dziękuję za pomoc.