Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Konwektor gazowy w mieszkaniu

spewak 21 Dec 2009 13:48 10359 18
    spewak
    Level 10  
    Witam

mieszkam w kamienicy - mieszkanie komunalne oczywiście nieocieplone zamierzam zainstalować jedno z poniższych urządzeń (ogrzewacz gazowy z zamkniętą komorą spalania na p/b) :

- GRZEJNIK GAZOWY "LONGVIE"
    - mora 6140

lub podobne które znajde do kupienia gdzieś bliżej miejsca zamieszkania.

Pytanie brzmi: czy oprócz zgody na wybicie dziury w ścianie będzie potrzebny jakiś odbiór techniczny po instalacji takiego wynalazku , albo wizyta kominiarza? Dodam że zamierzam zainstalować to w pokoju mieszkalnym ok 12 m3 wentylowanym.

pozdrawiam
    waldekel
    Level 28  
    Dla 12m³ moc nie więcej niż 4,2kW
    a pozostałe to cytat z ustawy:
    "§ 175. 1. Indywidualne koncentryczne przewody powietrzno-spalinowe lub oddzielne przewody powietrzne i spalinowe od urządzeń gazowych z zamkniętą komorą spalania mogą być wyprowadzone przez zewnętrzną ścianę budynku, jeżeli urządzenia te mają nominalną moc cieplną nie większą niż:
    1) 21 kW - w wolno stojących budynkach jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji indywidualnej,
    2) 5 kW - w pozostałych budynkach mieszkalnych.
    2. Wyloty przewodów, o których mowa w ust. 1 pkt 2, powinny znajdować się wyżej niż 2,5 m ponad poziomem terenu. Dopuszcza się sytuowanie tych wylotów poniżej 2,5 m, lecz nie mniej niż 0,5 m ponad poziomem terenu, jeżeli w odległości do 8 m nie znajduje się plac zabaw dla dzieci lub inne miejsca rekreacyjne.
    3. Odległość między wylotami przewodów, o których mowa w ust. 1, powinna być nie mniejsza niż 3 m, a odległość tych wylotów od najbliższej krawędzi okien otwieranych i ryzalitów przesłaniających nie mniejsza niż 0,5 m."
    spewak
    Level 10  
    Serdeczne dzięki za odpowiedź. Jutro złoże pismo do administracji i zobacze co z tego będzie.
    Może ktoś używa czegoś takiego i jest w stanie ocenić jak działa, polecić któreś z tych urządzeń ew. odradzić ?
    Anonymous
    Level 1  
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    irkor wrote:
    spewak wrote:
    ..........Może ktoś używa czegoś takiego i jest w stanie ocenić jak działa, polecić któreś z tych urządzeń ew. odradzić ?

Generalnie miałem zadać dokładnie takie samo pytanie, więc nie będę zakładał nowego tematu.
    Od pół roku wożę się z problemem jak ogrzać lokal handlowy o powierzchni 30m kw. plus zaplecze 10m kw. (ocieplony). Początkowo myślałem o ogrzewaniu elektrycznym, potem o małym piecu na olej. Teraz mam następny dylemat, czy nie zainwestować ok. 4 tys. zł na doprowadzenie gazu i założyć dwa grzejniki konwektorowe z wylotem spalin za ścianę.
    Jeśli ktoś to montuje lub użytkuje, niech podpowie czy warto inwestować w coś takiego, czy też może przy takiej powierzchni zrealizować jednak ogrzewanie elektryczne.

Jakiś czas temu wszedłem do sklepu papierniczego w Krakowie. Jest zima, w sklepie wręcz upał. Budynek stary, bez centralnego ogrzewania. Zaczynam się rozglądać, skąd takie silne ogrzewanie (sąsiedni sklep jest ogrzewany piecem elektrycznym akumulacyjnym i jest w nim bardzo chłodno). Okazuje się, że w tym sklepie papierniczym były dwa małe (wymiary gabarytowe ok: 50x50x16cm.) piecyki gazowe. Miały rury odprowadzające spaliny. Urządzenia o małych gabarytach a grzały jak szatan. Były osłonięte kratką (inaczej mogłoby być bardzo ciężkie oparzenie).
    W każdym razie ogrzewanie gazowe zapewni o wiele więcej ciepła niż elektryczne (gdyby było tak samo, to piece elektryczne musiałyby mieć naprawdę dużą moc) i szybkie nagrzewanie się lokalu. Te piecyki musiały być wykonane dawno temu i nawet nie wiem, kto jest producentem.
    Myślę, że lepiej by było, gdyby zdobyć piecyk gazowy akumulacyjny (wyłożony cegłą szamotową), gdyż wtedy po zgaszeniu gazu na noc sklep nazajutrz rano byłby jeszcze ciepły.
    spewak
    Level 10  
    Jak masz możliwośc doprowadzic gaz to nawet sie nie zastanawiaj za prąd zapłacisz tyle w 2 lata albo krócej, ja w końcu założyłem piecyk 2 funkcyjny Immergas z zamkniętą komorą spalania + grzejniki. Jest ciepło :)
    Anonymous
    Level 1  
    waldekel
    Level 28  
    irkor wrote:
    No tak, ale słyszycie chyba, że znowu planują podwyżkę gazu. Do tego dochodzi jeszcze stała opłata za przyłącze gazowe i to bez znaczenia, czy mamy sezon grzewczy, czy pełnie lata.
    Nie będę tutaj w tej chwili mówił o podniecaniu się naszych rządzących gazem łupkowym. Pamiętam dokładnie czasy jak mieliśmy mieć polską ropę pod Karlinem.

Oj, chyba chcesz gadać o polityce a nie jak ogrzać lokal handlowy :D
    spewak
    Level 10  
    Nie wiem co Wy ludzie..... grzałem prądem długo i płaciłem 3,5 k za prąd co pół roku gazem jakbym nie grzał to i tak taniej wychodzi ponad połowę.
    damhaxor
    Level 12  
    Jak gaz używał byś tylko na sezon grzewczy to do końca nie wiem czy by ci się to opłacało, miesięczna opłata za użytkowanie tego wszystkiego to 25 zl, przez cały rok daje to 300zł, a jak zima będzie ciepła to kasiora w plecy. Ja bym zainstalował(jak masz gdzie) piec żeliwny i podłączył do niego z 2 grzejniki. W takim piecu możesz palić wszystko drewno,papier, co tylko chcesz a temperatura od takiego pieca jest zadawalająca, W ta zimę jak byłem w szwecji, dom ala barak z cegły zero ocieplenia a w kuchni piec żeliwny jak w nim napaliłem to jakieś 2m od tego pieca termometr wskazywał 34 stopnie, to pomyśl jaka temperatura była przy samym piecu :P Taki piec to wymiar ok. głębokość 80cm, szer. 40cm, wys.130cm. Taki piec spokojnie możesz kupować używany, jest on solidny, nie musisz przepłacać za nowy. Tylko patrz aby miał podłączenie na 2 przewody.

Jeżeli nie masz miejsca żeby wstawić taki piec + ewentualnie miejsce na drewno to jest tez opcja kupienia 2 stojących piecyków na propan-butan (butle 33kg na stacjach)
    Anonymous
    Level 1  
    linuxlamer
    Level 12  
    Witam i jak panowie czy ktoś używał już tych piecyków co w temcie

EU3T LONGVIE
    EU5T LONGVIE

MORA 2,5 kW 6150
    MORA 4,2 kW 6140

lub jaki kol wiek z wyprowadzeniem spalin na zewnątrz ?

Z góry dzięki za pomoc sezon grzewczy tuz tuz
    Agi77
    Level 10  
    Mam pytanie odnośnie w/w grzejników. Czy przy używaniu tych grzejników w mieszkaniu po jakimś czasie nie wychodzi wilgoć w domu?? Chcę zainstalować w mieszkaniu 35m²- 2 małe grzejniki. Będę wdzięczna za informację.
    gorgar-wielki
    Level 10  
    Używam EU5T LONGVIE żadnej wilgoci w lokalu. Ogólnie polecam
    waldekel
    Level 28  
    Agi77 wrote:
    Mam pytanie odnośnie w/w grzejników. Czy przy używaniu tych grzejników w mieszkaniu po jakimś czasie nie wychodzi wilgoć w domu?? Chcę zainstalować w mieszkaniu 35m²- 2 małe grzejniki. Będę wdzięczna za informację.

Powodem wilgoci najczęściej jest brak dostatecznej wentylacji (przewietrzenia) pomieszczenia. Zadaniem grzejnika jest dostarczenie ciepła. Wilgoć jest zawsze i trzeba ją usuwać przez częste przewietrzanie pomieszczeń oraz posiadanie sprawnej wentylacji.
    Agi77
    Level 10  
    Witam raz jeszcze. Nadal jestem zainteresowana montażem tych grzejników ale dzisiaj rozmawiałam z koleżanką na temat tych grzejników, bo okazało się że ona ma je od 2 lat.I z jej rozmowy wynika, iż jedynym mankamentem tych grzejników jest powstający osad na ścianie w miejscu założenia grzejników. Moje pytanie- czy jest jakaś sposób na to aby temu zapobiec. np, w kuchni rozumiem kafelki ale w pokoju nic mi do głowy nie przychodzi. Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje. pozdrawiam :|
    1tropek
    Level 23  
    Agi77 wrote:
    I z jej rozmowy wynika, iż jedynym mankamentem tych grzejników jest powstający osad na ścianie w miejscu założenia grzejników. Moje pytanie- czy jest jakaś sposób na to aby temu zapobiec.

Rodzaj parapetu, półeczka.
    Coś co "odepchnie" strumień gorącego powietrza od ściany.
    trinit13
    Level 1  
    Witam

Od trzech lat mam piecyki EU3T (3szt na 45m2 2 pokoje z kuchnią). Używanie piecyków na baterie odpada bo pożerają je w zastraszającym tępię ;).
    Przerobiłem na zasilanie z zasilacza. Rachunki płacimy po 250zł miesięcznie przez rok, temperatura w pomieszczeniach 22*. Pracują cicho tylko jak zgasną to przez chwile trochę trzaskają( blachy piecyka się kurczą). Piecyki maja chyba żeliwne żaluzje które oddają ciepło po zgaszeniu piecyka. Ogólnie jestem zadowolony jak bym miał zakłada jeszcze raz to bym założył. Mam nadzieje że pomogłem.

Pozdrawiam wszystkich